10 reklama koje su promijenile svijet

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2014. u 12:10
Foto: Wikipedia

Maštovite reklamne kamapnje često nas inspriraju, opuštaju i zabavljaju, ali i utječu na našu svakodnevicu.

Koliko je jaka moć reklame pokazuje činjenica da vrlo često sama reklama nadilazi svoj glavni cilj – uvjeriti nas da nešto kupimo.

Maštovite reklamne kampanje često nas inspiriraju, opuštaju i zabavljaju, ali i utječu na našu svakodnevicu.

Pogledajte 10 reklama iz izbora Business Insidera koje su najviše odjeknule svijetom:

1916: I Want You

Poznati lik Uncle Sam motivira mlade Amerikance da se pridruže vojnim snagama u 1. Svjetskom ratu.

 


Foto: YouTube

1942: We Can Do It

Crtež snažne i rezolutne žene s porukom "mi to možemo", prvi put se pojavio u tvornici Westingtone za vrijeme 2. Svjetskog rata kako bi podigao moral radnicama.

 


Foto: YouTube

1947. Diamonds Are Forever

Koliko puta ste čuli rečenicu "dijamanti su vječni"… A znate li da ona zapravo dolazi iz kampanje tvrtke "De Beers" koja od 1948. ovaj slogan koristi za svaku kampanju.

 


Foto: YouTube

1954: The Marlboro Man

Sigurno niste znali da je u početku Marlboro bio pretežno ženska cigareta. No nakon reklamne kampanje sredinom 50-ih, Marlboro je postao zaštitni znak "pravih" muškaraca.

 


Foto: YouTube

1959. Think Small

Dok su ostali proizvođači bili koncentrirani na reklamiranje svojih većih luksuznih automobila, Volkswagen je odlučio privući kupce jednostavnim oglasima za manje, ali izdržljive automobile.

1983. Friends Don't Let Friends Drive Drunk

80-ih godina, pijani vozači bili su odgovorni za 50% usmrćenih u prometnim nesrećama. Zahvaljujući oglasu poput ovoga, ta brojka danas je smanjena na 31%.

 


Foto: YouTube

1984. Appleov Macintosh

Apple je novo Macintosh računalo predstavio video-reklamom na Super Bowlu, a ovaj kratki filmić režirao je poznati Ridley Scott.

1988. Just Do It

Slogan koji je star više od 25 godina mnogima je pomogao da "jednostavno učine to". U prvoj reklami krajem 80-ih sudjelovao je 80-godišnjak – trkač.

 


Foto: YouTube

1992. A Guide to Casual Businesswear

Sjećate li se dobrih starih "lejvisica"? Kako bi podigli razinu odijevanja na radnim mjestima, Levi Strauss & Co. lansirali su kampanju diljem Amerike pod nazivom "Vodič za ležerno odijevanje na poslu".

 


Foto: YouTube

2012. Skok za Red Bull

Prije dvije godine Felix Baumgartner skočio je padobranom sa 39,045 metara visine uz pomoć specijalne kapsule i helijevog balona. Svjetski rekord oborio je u sklopu reklame za Red Bull.


​Foto: YouTube

Komentirajte prvi

New Report

Close