Ex libris – najbolji antikvarijat u Hrvatskoj

Autor: Objava za medije , 20. prosinac 2021. u 14:56
Press foto

Prva nagrada za samostalnu knjižaru pripala je jedinoj dječjoj knjižari u Hrvatskoj, Knjiguljici iz Karlovca, druga knjižari Nova iz Osijeka i treća Striparnici Columbo iz Splita, te najboljoj samostalnoj u Zagrebu – knjižari Fraktura.

20. prosinca 2021. godine, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijelilo nagrade za najbolje knjižare i antikvarijate u Hrvatskoj. Najboljim antikvarijatom u Republici Hrvatskoj proglašen je riječki Ex libris, uz sljedeće obrazloženje žirija: „Antikvarijat Ex libris u Rijeci, svima poznato mjesto u starinskom, upravo „raskošnom“ interijeru, hram knjige u gradu na Rječini, a njezin vlasnik Željko Međimorec, mala je književna enciklopedija i knjižar koji živi za knjige. Osim odlične opskrbljenosti, bogate ponude (s mogućnošću naručivanja knjiga), Ex libris ima i preglednu i kvalitetnu web-stranicu (s preko 70000 dostupnih knjiga online), putem koje knjige šalje diljem svijeta…. Ukratko – Ex libris je kultno mjesto riječke književne scene… Ovo mjesto s dušom, dnevni boravak ljubitelja knjige, po svakom se kriteriju definitivno izdvaja na prvom mjestu antikvarijata u Hrvatskoj.“

Nagradu je primio direktor antikvarijata Ex libris, Željko Međimorec, izjavio je: „U ime svih nas iz Ex librisa, zahvaljujem žiriju i svima koji su glasali za Ex libris. Naš dugogodišnji trud, odnos prema kupcima, razgranate aktivnosti koje vodimo – od koncerata, kazališnih predstava, javnih predavanja i ttribina, izdavaštva te, naravno, prodaje knjiga – ova nagrada je dala još više poticaja da nastavimo. Čestitam i ostalim kolegama koji su dobili nagradu“.

U pozivu Ministarstva kulture sudjelovalo je 40 knjižara u tri kategorije: 22 knjižare u okviru knjižarskih lanaca, 10 samostalnih knjižara i osam antikvarijata, od kojih 17 iz Zagrebu. U svim kategorijama dodijeljena je po jedna nagrada za najbolje sudionike iz Zagreba. Za njih je ukupno glasalo 12.977 kupaca.

Prva nagrada za samostalnu knjižaru pripala je jedinoj dječjoj knjižari u Hrvatskoj, Knjiguljici iz Karlovca, druga knjižari Nova iz Osijeka i treća Striparnici Columbo iz Splita, te najboljoj samostalnoj u Zagrebu – knjižari Fraktura.

U kategoriji antikvarijata drugo mjesto je osvojio  Ezop iz Osijeka, treće antikvarijat udruge Krilo Labina iz Labina, a za najbolji iz Zagreba antikvarijat Biblos.

U okviru knjižarskih lanaca izvan Zagreb nagrade su pripale: prva knjižari Hoću knjigu u Joker centru u Splitu, druga knjižari Znanje u Slavonskom Brodu i treća knjižari Verbum iz Vinkovaca, dok je je u Zagrebu za najbolju knjižaru u okviru lanca proglašena Hoću knjigu Megastore u Bogovićevoj ulici.

Kriteriji su bili raznovrsnost ponude u knjižari, s naglaskom na domaće autore i manje komercijalna izdanja, te poslovanje knjižare i razvoj publike. Godina čitanja bila je jedan od ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine usvojene 2017. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close