Evo zašto nikad ne biste trebali zaspati sa uključenim ventilatorom

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2022. u 11:43
Foto: Pixabay

Ljeti je spavanje ugroženo zbog vrućine, jer nam treba malo hladniji kutak za spavanje.

Vjerojatno nije potrebno da naglašavati koliko je kvalitetan noćni odmor važan, jer utječe na dobrobit i zdravlje. San će vam olakšati koncentraciju, obavljanje radnih zadataka, suočavanje sa stresom, donošenje boljih odluka… Ipak, ljeti je spavanje ugroženo zbog vrućine, jer nam treba malo hladniji kutak za spavanje. Ako ste problem rješavali ventilatorom, moramo vas upozoriti na 4 razloga zbog kojih vaš san može biti ugrožen, piše City magazine.

1. Suha usta i dišni putevi

Ventilator može isušiti zrak, dodatno isušujući usta i disajne puteve. To se događa, jer se ljeti jako znojimo i gubimo tekućinu. Ako nemate mogućnosti spavanja bez ventilatora, savjetujemo vam da sat vremena prije spavanja dobro provjetrite prostoriju, a tijekom noći da imate pri ruci čašu vode koju ćete popiti ako se probudite žedni. Tako ćete uspostaviti ravnotežu i moći mirnije spavati.

2. Suhe oči i koža

Ovaj problem je sličan prethodnom. Nakon suznih očiju i zamagljenog vida primijetit ćete suhe oči. Razmislite o hidratantnim kapima i ako je moguće, neko vrijeme izbjegavajte korištenje lepeze i kontaktnih leća (ako ih nosite). Njegujte suhu kožu hranjivim mlijekom za tijelo prije spavanja. Koža će vas osipom koji svrbi i crvenilom upozoriti da je ne njegujete dovoljno dobro.

3. Loše za osobe koje imaju alergije

Ako imate bilo kakve alergije koje možete dobiti od čestica u zraku (primjerice na grinje), ventilator je loš izbor za vas. Kruženje zraka raznijet će čestice po prostoriji, pa se vaši simptomi mogu pogoršati i možete doživjeti napad astme, suhe oči, kašalj, groznicu…

Ako ste već doživjeli nešto slično, ali niste uspjeli utvrditi uzrok pogoršanja alergije, pokušajte spavati s isključenim ventilatorom.

4. Grčevi, glavobolje, mučnina

Baš kao što spavanje na visokim temperaturama neće biti uspješno, preniske temperature mogu da imaju svoje posljedice. Govorimo o ventilatoru koji puše direktno u vas i neprestano vas hladi. Možda ćete lakše zaspati nego inače, ali onda će stvari krenuti nizbrdo.

Zbog ventilatora se možete probuditi s glavoboljom, osjećati mučninu ili čak imati grčeve u mišićima. Ovo zadnje vas može iznenaditi već noću, a malo je reći da ćete puno lošije spavati.

Što možete da učinite da smanjite štetne učinke ventilatora?

Noću se atmosfera obično malo ohladi pa možemo spavati s otvorenim prozorima. Ako je problem u komarcima, postavite mreže na prozore, a čepići za uši uklonit će zvukove iz okoline. Ako je potrebno, koristite i masku za spavanje.
Ako možete, odmaknite ventilator od sebe kako ne biste osjetili direktno puhanje te tako izbjegli suhe dišne puteve, kožu i oči.

Neki ventilatori imaju mogućnost podešavanja vremena i isključivanja nakon nekoliko sati. Koristite tu postavku kako biste lakše zaspali i isključili ventilator noću.

Riješite se pogoršanja alergija filtriranjem zraka. Tada ni ventilator neće napraviti veliku štetu.
Koristite ventilator na najmanjoj brzini i namjestite ga tako da ne puše neprestano u vas, već da se kreće lijevo-desno.

Komentirajte prvi

New Report

Close