Evo zašto bebi niti ljeti ne bi trebali davati običnu vodu

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2022. u 12:12
Foto: Pixabay

Što ako beba popije vodu?

Dojene bebe do šestog mjeseca ne trebaju vodu, dok se bebama hranjenima adaptiranim mlijekom može davati u malim količinama kada je toplo. Prema Katie Zeratsky iz klinike Mayo, bebe sve svoje potrebe za tekućinom zadovoljavaju majčinim ili adaptiranim mlijekom, piše Miss7Mama.

“Čak i po vrućem danu mogu dobiti sve svoje potrebe za hidratacijom kroz ljudsko mlijeko ili adaptirano mlijeko”, rekla je za BuzzFeed. Sve hranjive tvari važne za rast i razvoj nalaze se u majčinom mlijeku. Voda može utjecati na sposobnost da organizam apsorbira proteine, vitamine i hranjive tvari koje se unose majčinim mlijekom. “Davanje vode dojenčetu može utjecati na njegovu sposobnost da primi hranjive tvari. Njihovi želuci su tako sićušni i mogu se lako napuniti vodom, što im otežava dobivanje potrebne hrane”, dodao je farmaceut Abbas Kanani.

Što ako beba popije vodu? Ako beba mlađa od šest mjeseci konzumira vodu, to može dovesti do trovanja vodom. “Trovanje vodom događa se kada konzumirate previše vode u kratkom razdoblju i razina natrija u krvi padne. To može rezultirati preopterećenjem bubrega, što može dovesti do potencijalne neravnoteže u razinama elektrolita”, pojašnjava Zeratsky.

Abbas dodaje da je pad natrija rezultat previše vode koja se unosi u tijelo, što je poznato kao hiponatremija. Kasnije bi to moglo rezultirati oticanjem mozga, napadajima, a u nekim situacijama čak može biti i smrtonosno.

Komentirajte prvi

New Report

Close