Evo što se događa s vašim tijelom ako redovito hodate uzbrdo

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2022. u 12:12
Foto: Unsplash

Za početak, manje brdo će biti dovoljno, ali za iskusnije izaberite veći nagib. Kada osvojite određeno brdo i hodanje više nije izazov, povećajte tempo.

Ako želite briniti o sebi, trebate odvojite vrijeme kako biste se češće kretali. Obavezno uključite i hodanje po brdu, jer vam to donosi dosta benefita. Čak i ako vam šetnja uzbrdo ne zvuči previše primamljivo, uvjerit ćemo vas da to počnete prakticirati.

Za početak, manje brdo će biti dovoljno, ali za iskusnije izaberite veći nagib. Kada osvojite određeno brdo i hodanje više nije izazov, povećajte tempo, piše N1.si, a prenosi City magazin. Zašto je dobro redovno ići na obližnje brdo?

Lakša kontrola težine

Kada želite da održite svoju težinu, na primjer u prosincu. zakažite posjetu obližnjem brdu. Ovo će sagorjeti više kalorija od kratkih šetnji u parku, jer morate da koristite više mišića, što također znači više sagorijevanja masti.

Čak i ako ne pokušavate smršaviti, dobra je ideja da ostanete u formi tijekom prosinca i poštedite se stresa zbog broja na vagi u siječnju.

Za zdravo srce

Za zdravlje srca, preporučljivo je raditi vježbe koje povećavaju puls. Primjerice, intenzivnija vježba, uključujući hodanje uzbrdo, bit će važnija od šetnje.

Time će krv cirkulirati po tijelu i donositi kisik svim unutranjim organima i mozgu kao i mišićima, pa će tijelo dobro funkcionirati.

Više mišića se aktivira nego kada hodate po ravnoj površini

Hodanje je također odlična aktivnost, posebno kada želite vježbati, ali nemate mnogo vremena. Za bolji efekt, izaberite hodanje uzbrdo, jer aktivira više mišića u tijelu nego hodanje po ravnoj površini.

Ove grupe mišića će biti aktivne:

  • kvadricepsi
  • bedreni mišići
  • mišići stražnjice
  • donji dio nogu

Naravno, bolje je ako je brdo strmije, jer tako još više jačate bedre i stražnjicu a, dobit ćete snagu i brzinu.

Za lakše razmišljanje

Vjerojatno ste čuli da je dobro izaći u prirodu kada vam je glava puna briga i obaveza. Obližnje brdo će vam to svakako pružiti, a uz to će vam dobro poslužiti i lijep pogled. Bolje je hodati uzbrdicom nego na ravnom, jer to još bolje utječe na mentalno zdravlje. Um će biti opušteniji i moći ćete sa većim entuzijazmom nastaviti s radom i drugim poslovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close