Evo kada je najbolje otići spavati, a kada ustati

Autor: Poslovni.hr , 01. svibanj 2023. u 09:05
FOTO: Gregory Pappas /Unsplash

Istraživanja su pokazala da je najvažnije slijediti bioritam, spavati minimalno sedam sati dnevno te biti dosljedan u vremenu odlaska na spavanje i buđenja.

Znanstvenici su brojnim istraživanjima utvrdili koliko je za zdravlje bitno zadovoljiti dva ključna faktora spavanja: količinu sna i održavanje dosljednosti u praćenju biološkog ritma.

Najbolje vrijeme za odlazak na spavanje

Prema našoj biologiji, idealno je otići na spavanje u ranijim večernjim satima i ustati ranije ujutro. Ovakav raspored u skladu je s pojavom dnevne svjetlosti, uslijed čega mnogi počnu osjećati umor odmah nakon zalaska Sunca, prenosi tportal.

Istraživanja su dokazala i da su ljudi najpospaniji između 13 i 15 sati poslijepodne te između 2 i 4 sata noću, a upravo je kvalitetan noćni san ključan za prevenciju preplavljujućeg osjećaja umora usred radnog vremena.

Za odrasle osobe preporuka je minimalno sedam sati noćnog sna, a sukladno tome određuje se i najbolje vrijeme za odlazak na spavanje. Primjerice, ako morate ustati u 6 sati, vrijeme za odlazak na počinak je najkasnije u 23 sata.

Drugi važan faktor je dosljednost. Dakle, ako svaki dan liježete oko 23 sata, važno je da se ovog ritma držite i tijekom vikenda. Kasan odlazak na spavanje tijekom vikenda i dulji ostanak u krevetu mogu značajno poremetiti ritam i kvalitetu spavanja tijekom tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close