Dugoročni najam vozila – zašto je ova usluga sve popularnija?

Autor: PD VL native tim , 09. lipanj 2021. u 09:37
Foto: Canva

Fleksibilnost, fiksni troškovi i jednostavna administracija samo su neke prednosti ove usluge na domaćem i stranom tržištu.

Dugoročni najam vozila iznimno je popularan oblik najma kojem se tvrtke i privatni korisnici sve više priklanjaju. Samo se u Hrvatskoj procjenjuje da je oko 5.000 vozila trenutno u ovom obliku najma, dok je u Europi taj oblik korištenja vozila još i popularniji. Međutim, za to postoji i nekoliko razloga, a jedan od glavnih je mijenjanje navika potrošača i trendovski pristup prema proizvodima.

Sve više tvrtki smatra da je nabava vozila putem kupovine i leasinga nepovoljna opcija zbog kreditnog zaduženja i nefleksibilnosti ponude. Poslovni procesi se ubrzavaju i mijenjaju brže nego ikad prije, a sve dugoročne financijske obveze ograničavaju fleksibilnost poslovanja za mnoge privatne i poslovne korisnike. Dugoročni najam vozila na tržištu nameće se kao odgovor na sve te izazove kao iznimno isplativa i korisna usluga, a evo i zašto.

Fleksibilna i isplativa opcija

Iako ima mnogo sličnosti s leasingom, tvrtke se odlučuju za dugoročni najam vozila jer uključuje sve pokrivene troškove vezane za vozila te se smatra jednostavnijom i isplativijom opcijom. Dakako, dugoročni najam vozila kao opcija postala je poželjna i općenitim padom cijena najma automobila zbog čega mnogi pomišljaju da je ovo solucija kojom jednim potezom rješavaju sve.

Naime, korisnicima ove usluge već je godinama privlačna ideja da se njihovim iznajmljenim voznim parkom kao i svim dodatnim uslugama oko parka bavi specijalizirana tvrtka, najmodavac. Dakle, nema potrebe da se angažiraju dodatne osobe koje bi iziskivale i dodatne troškove, već se najmodavac bavi cjelokupnom brigom o vozilu, i to od registracije pa sve do tehničkog pregleda i zamjene guma. Svi takvi uobičajeni troškovi održavanja i brige o vozilu uključeni su u cijenu najma, što znači da jedini dodatni trošak uz cijenu najma predstavlja gorivo.

Foto: Shutterstock



Leasing vs. dugoročni najam vozila

Primjerice, potpuno novi automobil kao što je Volvo XC40 T2 Momentum s uslugom dugoročnog najma vozila možete iznajmiti već za mjesečnu cijenu od 370 eura (2776 kn) + PDV na pet godina, uz učešće 20 posto i uključenih 20.000 kilometara na godinu. Za fiksnu mjesečnu cijenu korisnici mogu voziti luksuzni automobil. Nudi se i mogućnost 24-satne dostupnosti te osobni savjetnik koji odrađuje sve procese oko najma vozila. Dakle, svi troškovi vezani uz vozni park uključeni su u cijenu fiksnog mjesečnog najma.

Iako se dugoročni najam vozila često uspoređuje s leasingom, najmodavac, tj. rent-a-car kuća također pokriva obavezno i kasko osiguranje, redovite servise vozila, gume i sezonsko skladištenje, potporu u slučaju kvara ili nesreće te pruža korisnicima mogućnost zamjenskog vozila. Nije neobično da je ovo rješenje najma vozila postalo iznimno popularno kao dugoročna i isplativa investicija brojnih tvrtki i privatnika.

Iako je dugoročni najam, računovodstveno i financijski gledajući, skoro pa jednak usluzi operativnog leasinga, glavne prednosti su pojednostavljena administracija te činjenica da se tvrtke mogu fokusirati na vlastito poslovanje.

Vožnja automobila nove generacije

Kupovina automobila često ispada preskupa i neisplativa investicija jer su cijene visoke, a troškovi održavanja dodatno udaraju na korisnikov džep. Naravno, ne smije se ignorirati ni činjenica da se kupnjom automobila vlasnik veže na jedan automobil koji s godinama gubi na vrijednosti, a to može predstavljati nepraktično rješenje.

Domaće tvrtke koje se bave najmom vozila smatraju da će u narednih pet godina većina automobila na globalnoj razini biti u vlasništvu tvrtki za upravljanje voznim parkom te se u posljednje vrijeme bilježi značajan rast potražnje usluge dugoročnog najma vozila. Čak i Europska unija favorizira ovaj oblik korištenja najma te se primjećuju uzlazni trendovi u zemljama članicama.

Durogoročni najam vozila je tako postao jednostavniji način kako doći do novog vozila i toga tvrtke postaju sve više svjesne. Za prihvatljivu mjesečnu cijenu dobiva se automobil nove generacije i cjelokupna usluga brige o istome.

Ova usluga može se ugovoriti i na kraće vrijeme te korisnici nisu kreditno obvezani ni u jednom trenutku. Svim tim uslugama korisnike se oslobađa od administracijskog opterećenja jer pri ugovaranju usluge cjelokupnu dokumentaciju odrađuje najmodavac, a za vrijeme korištenja usluge dobiva se jedna mjesečna faktura za sve. U jednu ruku ova opcija tvrtkama pomaže u optimizaciji poslovanja jer su također i procesi nabavke voznog parka jednostavni.

S dugoročnim najmom korisnici imaju priliku koristiti automobil na kraće ili dulje vrijeme te pritom vozila mijenjati prema potrebi i financijskim mogućnostima, a to je svakako praktičnije rješenje. Teško je točno odgovoriti koliko ova usluga košta jer se svaka kroji zasebno prema korisnikovim potrebama s fokusom na individualni pristup.

Hertz za buduće korisnike dugoročnog najma vozila nudi nekoliko programa koji omogućavaju najam korištenih i u potpunosti novih vozila s nula prijeđenih kilometara i tehnologijama najnovije generacije. Hertzov osobni savjetnik će se pobrinuti da pronađete najbolje uvjete za vaše potrebe. Hertz uvjete i vrstu ugovora prilagođava vašim potrebama i time pruža bogat izbor iz Hertzove flote vozila, čineći cijeli proces bržim i učinkovitijim te na obostrano zadovoljstvo.

Sadržaj nastao u suradnju s Hertzom.

New Report

Close