Dubrovnik je naš veliki adut i u postsezoni, evo zašto će doći ljudi iz cijelog svijeta

Autor: Mladen Miletić , 06. siječanj 2023. u 09:08
Spartan Trail utrke prepoznatljive su po čudesnim krajobrazima kroz koje trkači prolaze/PD

Na Zidine i Srđ stiže jedno od najbogatijih natjecanja za trkače – Spartan Trail.

Hrvatska se posljednjih godina uspješno pozicionirala uz bok vodećim globalnim i planetarno popularnim turističkim destinacijama, ne samo zahvaljujući prirodnim ljepotama, već i brojnim događajima koji privlače turiste iz svih dijelova svijeta.

Od raznih glazbenih, kulturnih i filmskih manifestacija, a posebno se ističu sportske, što za profesionalne natjecatelje poput Snježne kraljice koja se tradicionalno početkom siječnja održava u Zagrebu, što za rekreativce.

A baš ta natjecanja posebno pozitivno utječu na mentalno i fizičko zdravlje sudionika, uz činjenicu da donose i turističke benefite lokacijama na kojima se održavaju i pravi su magnet za turiste, u raznim disciplinama, od planinarenja, raznih maratona pa sve do ekstremnih natjecanja.

Novo “pojačanje” u bogatoj ponudi Lijepe Naše tako je postao i globalni brend Spartan. Vodeća je to svjetska kompanija u kategoriji Extreme Wellnessa. Organiziraju više od 450 utrka u 37 zemalja svijeta, a kroz Spartan Trail ostvaren je u posljednje vrijeme veliki skok u scenu trail trčanja.

U Dubrovniku u listopadu očekuju oko 500 trkača iz cijeloga svijeta/PD

Od Patagonije do Kanara
Svjetski popularne trail utrke do sada su se održavale na prekrasnim lokacijama diljem svijeta, od Patagonije, Australije i Kanarskog otočja, a sad je na red došao i – Dubrovnik. Turistički biser Jadrana 28. i 29. listopada ove godine, u “špici” postsezone, bit će domaćin jedne od najprestižnijih svjetskih utrka. Gradonačelnik Mato Franković ponosno ističe:

”Po prvi puta u Dubrovniku ugostit ćemo svjetski prepoznatu utrku Spartan Trail, uz naš Du Motion još jedan festival sporta međunarodnog karaktera koji će zasigurno okupiti mnoge ljubitelje trkačkih aktivnosti iz cijelog svijeta.

Time će se Dubrovnik i Hrvatska svrstati među najatraktivnija odredišta koja su svoj fokus razvoja stavili upravo na promoviranje zdravog životnog stila, rekreaciju i pozicioniranja sportskog turizma, koji posljednjih godina bilježi sjajne uspjehe, a utječe kako na život pojedinaca tako i na svijest društva u cjelini.

Serija utrka Spartan Trail bit će idealna prilika za sve entuzijaste i strastvene zaljubljenike u sport da se iskažu u savladavanju prepreka i iskažu sposobnosti i talente.

Organiziranje takve manifestacije potvrda je smjera razvoja aktivnog turizma koji će Gradu poslužiti kao izvrsna promotivna podloga i motiv građanima, a posebice mladim generacijama da i oni budu dio lijepih sportskih priča”.

25

tisuća dolara nagradni je fond po eventu u sezoni Spartan Traila

Spartan Trail Dubrovnik utrka je koja se održava u tri različite dužine staza – na 10, 21 i 50 kilometara. Očekuje se više od 500 natjecatelja koji će imati priliku pomaknuti neke granice izdržljivosti i pokazati pravi sportski duh.

”Izuzetno smo počašćeni što smo kao lokalni organizatori. Kao netko tko je vodio projekte sličnog karaktera u Dubrovniku, drago mi je što se prepoznalo da možemo napraviti nešto gdje bismo ukomponirali dubrovačku snalažljivost u pripremi i organizaciji.

Populacija koju ciljamo su ponajprije prekooceanske zemlje, najviše američko tržište, zatim britansko tržište, a i svi koji se bave trail trčanjem u cijelom svijetu. Dodir s prirodom i trčanje u prirodi sigurno je nešto što danas puno više privlači ljude koji se žele baviti aktivnim turizmom.

Mislim da ćemo zajedno s Turističkom zajednicom i Gradom dobiti ono što smo godinama tražili; sezonu kojom ćemo ciljati one koji žele doći u grad i konzumirati kompletno dubrovačko područje sa svjetskim, vrhunskim atraktivnim brendom”, objasnio je Alen Bošković, direktor utrke Du Motion.

O koliko se značajnoj utrci radi možda će najbolje reći podatak da je nagradni fond Spartan Traila možda i najveći na tržištu rekreativnih utrka jer po eventu iznosi 25.000 dolara, dok je za vrednovanje konačnog plasmana u sezoni namijenjeno 40.000 dolara. Pobjednik i pobjednica u trail run utrci dobiju, primjerice, po 2.500 eura.

Atraktivne staze
U Dubrovniku će troje prvoplasiranih natjecatelja na stazama od 21 i 50 kilometara koji zablistaju na tronu dobiti novčanu nagradu za ostvarene pobjedničke rezultate.

Atraktivne staze s pogledom na veličanstven zalazak sunca i predivne morske prizore zasigurno će se urezati u sjećanja sudionika. Baš je po čudesnim krajobazima kroz koje trkači prolaze Spartan Trail i prepoznatljiv jer se u Europi, primjerice, održavaju i švedski Fjällmaraton i škotski Skyline.

”’Iznimno nam je drago da globalni događaj poput Spartan Traila dovodimo u svjetsku destinaciju kao što je Dubrovnik. Cilj nam je ove godine privući više od 500 sportaša i zaljubljenika u trail trčanje, a dugoročno se nadamo kako će utrka u Dubrovniku postati jedna od najboljih i najposjećenijih utrka u svijetu unutar Spartan Trail serije’’ – izjavio je Ivan Zrinušić, voditelj projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close