Državna agencija kaže da zna koja supstanca u pari razara pluća i uzrokuje epidemiju

Autor: Poslovni.hr , 12. studeni 2019. u 11:47
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dokazi se gomilaju da jedna supstanca uzrokuje misterioznu bolest pluća koja je odnijela najmanje 39 života, dok se s njom još bori više od 2.000 osoba diljem Sjedinjenih Američkih Država.

The Washington Post je izvijestio kako je državno tijelo otkrilo što se skriva iza misteriozne vaping bolesti pluća i epidemije koja se proširila državom.

Spoj koji se zove vitamin E acetat pronađen je u svih 29 uzoraka plućne tekućine koje su uzeli američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). CDC je tražio širok spektar toksina i opasnih spojeva, no u spomenutim uzorcima nije pronašao nijedan drugi osim vitamina E acetata.

FDA (Food and Drug Administration) je prvi put u rujnu identificirala vitamin E acetat kao mogući uzrok. Spoj se često upotrebljava kao sredstvo za rijeđenje ulja s THC-om za vaping (parenje). Smatra se sigurnim za jelo i kožu budući da se nalazi u brojnim kozmetičkim proizvodima, no znanstvenici slabo razumiju što ispareni vitamin E acetat radi plućima kada se udiše. Veliki broj uložaka s THC-om za vaping (parenje) pomoću e-cigareta nabavlja se i dalje na crnom tržištu koje preferira prodaju proizvoda s puno vitamin E acetata jer je jeftin, izvijestio je Washington Post.

Njegova bi se svojstva mogla povezati s vrstama respiratornih simptoma koje su prijavili mnogi pacijenti – kašalj, kratkoća daha i bol u prsima.

CDC je dao preporuku da potrošači razmotre suzdržavanje od upotrebe svih proizvoda za vaping i e-cigarete, uključujući i one koji sadrže nikotin.

Istraživanje CDC-a jača hipotezu o vitaminu E acetatu kao uzroku plućne bolesti nakon vapinga, jer je 29 uzoraka plućne tekućine došlo od ljudi iz 10 američkih država, pomažući da se isključe drugi, lokalni uzroci infekcija. 

No još uvijek nije gotovo konačno objašnjenje uzroka plućne bolesti od vapinga. 

Stručnjaci za javno zdravstvo pozdravili su vijest, ali i upozorili da je potrebno obaviti još ispitivanja.

"Iako je ovo veliki korak u razumijevanju što može uzrokovati ove ozljede (na plućima), ovi nalazi ne isključuju potencijal drugih spojeva ili sastojaka kao faktora koji im doprinose. Možda postoji više uzroka epidemije.", izjavio je Scott Becker, izvršni direktor Udruženja laboratorija za javno zdravstvo.

Ipak, zamjenica ravnatelja CDC-a Anne Schuchat rekla je za Washington Post da se nakon istraživanja  vitamin E acetat smatra "vrlo jakim krivcem” za vaping bolest pluća. Čak i da postoje drugi čimbenici koji izazivaju bolest, saznanje o spomenutom vitamin E acetatu može pomoći da se epidemija prestane širiti dalje, zaključila je.

Komentirajte prvi

New Report

Close