Doživi hedonistički vikend u vinskim podrumima Slavonije i Baranje 

Autor: PD VL native tim , 19. rujan 2020. u 07:41
Foto Nenad Milić

U srži hedonizma je zadovoljstvo, a upravo to u fokusu je i stare sumerske izreke koja glasi: Napunite svoj trbuh. Mi bismo ih samo malo nadopunili, a dobroj gastronomskoj ponudi dodali bismo i onu enološku.

Gastronomija je prijatelj vašeg nepca, a enologija obožava i vaš njuh. Stoga ne čudi što je za kušanje vina upravo njuh odgovoran za 70-75 posto vašeg iskustva. 

Jeste li se ikada našli u nekom vinskom podrumu koji je oživio vaša osjetila, ali baš onako da uživate? 

Ako niste, sada imate priliku! Kroz nekoliko zanimljivih činjenica provest ćemo vas vinskom tematikom Osječko-baranjske županije i obećajemo – osjetit ćete kao da ste tamo. Slavonija i Baranja sve popularnije su vinske destinacije, a njihova vina sve češće oduševljavaju kušače. Atraktivnosti regije pridonose četiri vinogorja: zapadno ili feričanačko, južno ili đakovačko, sjeverno ili baranjsko te istočno ili erdutsko. Ako ste čuli za pojam ”vina s Dunava”, riječ je o baranjskom i erdutskom vinogorju koje je bitan dio identiteta podunavskog položaja. 

Vinski raj za sve hedoniste 

Činjenica br.1:  Vojnici su uživali u vinu 

Iako se čini da je hedonizam neka novonarodska izmišljotina, čini se da uživanje u dobroj kapljici vina ni prije nikom nije bilo mrsko. U vrijeme Habsburške i kasnije Austro-Ugarske Monarhije na Trg Sv. Trojstva, koji se tada zvao Vinski, svake se subote i srijede dopremalo baranjsko vino namijenjeno gostioničarima i vojnicima. Vojnici su ga obožavali! 

Činjenica br.2: Kultura vina u Baranji vidljiva na svakom koraku 

Ime pokrajine Baranje može se prevesti i kao vinska majka. Pitate se zašto? Bor ili „vinska“ te anya ili „majka“ riječi su od kojih je ime Baranje stvoreno. Stoga ne čudi da je vino nepresušan dio identiteta u ovim krajevima, a sigurni smo da bi hedonisti u jednoj turi sigurno uživali. U Baranji se mogu pohvaliti jednom od najljepših hrvatskih vinskih cesta na kojoj se sakrio i vidikovac Bansko brdo. Ona krije i poslastice za prave hedoniste, a svaki pravi ljubitelj vina zavirit će u podrum u Kneževom Vinogradu i stati u pitoresknom selu-Suzi.  

Upravo da zaplačete od sreće, ali ono što Baranja nudi oduševljava i najzahtjevnije. Ono što se svakako mora posjetiti je podunavsko selo Zmajevac karakteristično po podrumima – gatorima iskopanim u vodom izdubenim klancima surducima. Između ostalog Zmajevac je poznat i po tome što se u njemu održava Vinski maraton-jedna od najpopularnijih vinskih manifestacija u Slavoniji i Baranji. Specifičan je po tome jer kombinira elemente gaming-ture i aktivnog turizma, budući da je cilj pomoću vinske karte osvojiti zmajevačke vinske podrume prije ostalih natjecatelja. Pobjednika Maratona ovjenčava slava, dok ostali sudionici utjehu pronalaze u vrhunskim baranjskim vinima. U svakom slučaju svi pobjeđuju! 

Bili ljubitelji bijelog ili crnog vina, u Baranji možete probati sve od graševine, pinota bijelog i sivog, traminca, chardonnaya, rajnskog rizlinga i sauvignona; zatim frankovke, cabernet franca i sauvignona, merlota i pinota crnog. Usput možda saznate i ponešto o Crvenoj Marti, zloj vladarici vinogorja, i krsnoj kumi Zmajevca (mađarsko ime sela glasi Vörösmart ili Crvena Marta). 

Činjenica br. 3: Misna slavlja u Đakovu su posebna i zbog vina 

Đakovo je grad poznato i kao srce Slavonije. Riječ je o gradu s dugogodišnjom tradicijom, a kada je riječ o vinima povijest seže u doba srednjeg vijeka sa svojim mističnosti i savršenstvom okusa koje je aktualno i danas. Đakovačko vinogorje ističe se sortama kao što su graševina, i traminac; jedno od omiljenih sorti istočne Hrvatske. Osim njih, u Đakovu možete probati i lokalni chardonnnay, pinot bijeli i sivi, zeleni silvanac te rajnski rizling. Crne sorte koje se vežu uz taj kraj su zweigelt, cabernet sauvignon i merlot. 

Đakovačka katedrala oduševljava mnoge, a uz nju je smješten i podrum Đakovačko-osječke županija. Tamo se mogu probati čuvena misna vina koja su još jedna od specifičnosti misnih slavlja u ovom gradu. 

Činjenica br. 4: Loza u Erdutu se uzgaja još od Rimskog carstva, a u Feričancima ne odustaju od tradicije 

Općina Erdut mjesto je srednjovjekovnog nasljeđa i kulture vina sa zaštićenim krajolikom dunavskog meandra. Tu se loza štuje od Rimskog carstva, a danas su njihovi vinogradi najpoznatiji po graševini. U Erdutskim podrumima može se naći jedna od najvećih europskih drevnih bačvi. Veličine je jednosobnog stana, a kapacitet joj je 75.000 litara graševine. Zamislite! 

Osim graševine, u erdutskom kraju od bijelih sorti mogu se naći i traminac, chardonnay, sauvignon bijeli, muškat ottonel, pinot bijeli i sivi te rajnski rizling. S druge strane ljubitelji crnog vina moći će uživati u vinima kao što je cabernet sauvignon, merlot, pinot crni ili zweigelt.  

U Erdutu se održava i sajam Vinski grad Erdut na kojem se isprepliću gastronomska i enološka ponuda ovog kraja, a koji omogućuje da povijest proživjeti kroz čula okusa i mirisa. Prošlog vikenda u Erdutu održana je i Wine & Bike Tour Erdut manifestacija. Osim bogatog mozaika događaja i kušnje vina u otvorenim erdutskim vinarijama, kao što se može naslutiti po imenu, događaj karakteriziraju i biciklističko-vinske utrke. 

Kada je riječ o Feričancima, mjestu smještenom na padinama gore Krndije, vinogradarska tradicija njeguje se od 13. stoljeća. Postulate pravljenja vina ni danas nisu odbacili, a njihova vina i danas se rade na stari tradicionalan način. Na prvom mjestu ističe crna sorta frankovka. 

Činjenica br. 5: U OBŽ vinska slavlja održavaju se nekoliko puta godišnje 

Spomenutu Wine & Bike Tour Erdut manifestaciju možete posjetiti sljedeće godine, no tu su još neke koje su svakako vrijedne spomena. Prva od nadolazećih je Vinski Bor Maraton u Zmajevcu koja se održava od 25. do 27. rujna. Ako su vam ti datumi preblizu svakako u kalendaru možete predbilježiti Večer vina i umjetnosti koji se održava od 2. do 4. listopada održava u Osijeku. Riječ je o spoju dobre glazbe, umjetnosti te vrhunskih vina s područja Osječko-baranjske županije. U siječnju se u Osijeku održava Festival vina, delicija i ugodnog življenja, a na tom festivalu u mogućnosti ste kušati vina iz cijele Hrvatske i susjednih zemlja te sudjelovati u edukativnim radionicama i kušanjima vina stručnjaka enologa. 

Kako vam se čini ova poveznica vina i Osječko-baranjske županije? Htjeli biste otkriti više? 

Odlično! Turistička zajednica Osječko-baranjske županije na svojoj službenoj Facebook stranici “Visit Slavonija Baranja” otvorila je kreativni natječaj kojim možete osvojiti vinski 𝐯𝐢𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐳𝐚 𝐝𝐯𝐢𝐣𝐞 𝐨𝐬𝐨𝐛𝐞 u Slavoniji i Baranji od 25. do 27. rujna 2020. godine. 

Nadamo se da volite i graševinu, jer da biste osvojili nagradu potrebno je da u tri rečenice odgovorite na pitanje: Na koji je način graševina riješila, rješava ili će tek riješiti vaše tekuće probleme?  

Kreativni natječaj traje do 21. rujna 2020. godine do 12 sati nakon kojeg će stručni žiri odabrati najkreativniji odgovor te objaviti ime dobitnika u komentaru ispod objave. Ne čekaj, trk na Facebook stranicu ”Visit Slavonija Baranja” i napiši svoj odgovor. Vikend možda čeka baš tebe! 

Sadržaj nastao u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije

New Report

Close