Dobit poduzeća za 90% veća ako u odlučivanju sudjeluju žene

Autor: Ozren Podnar,VLM , 17. srpanj 2012. u 22:00

I oni koji nisu skloni izboru žena u top-menadžment moraju priznati dobrobit tog poteza koji se, ako ni u čemu drugome, ogleda u daleko većoj dobiti

Kadrovici u poduzećima vrlo jednostavno mogu poboljšati učinkovitost upravljanja: angažiranjem većeg broja žena. Da je više žena na ključnim položajima u poduzećima, financijskim institucijama i politici, možda ne bi izbila ni tekuća financijska kriza ni mnoge prije. Štoviše, nije isključeno ni da bi se vodilo manje ratova i da bi nejednakosti u životnim standardima u raznim krajevima globusa bile blaže. To su zaključci stručnjaka koji su proučili utjecaj muškog i ženskog načina upravljanja na politiku i gospodarstvo.

Žene su bitne
Od nekoliko istraživanja na tu temu najpoznatije je provela kompanija McKinsey – “Žene su bitne”. Tom su prilikom znanstvenici analizirali tisuće poduzeća u pedeset zemalja, utvrdili koliko u svakome radi muških i ženskih menadžera i potom omjer spolova usporedili s poslovnim rezultatima. Uočeno je da kompanije koje u upravi imaju barem po tri žene ostvaruju znatno bolje rezultate od onih kojima upravljaju samo muškarci. Štoviše, operativna dobit poduzeća za 90 posto je veća ako u odlučivanju sudjeluju i žene. McKinsey je preporučio da u rukovodećim strukturama bude tri ili više žena, jer samo jedna ili dvije lako potpadaju pod utjecaj muške većine te posljedično donose odluke slične onima koje bi donijeli muški menadžeri. Novije istraživanje obavljeno u London Business School zaključuje da je za upravljanje institucijama optimalna ravnopravna podjela između muškaraca i žena. Kombinacija ženskog i muškog pristupa u daje najbolje rezultate. “Takva podjela najbolja je za poticanje inovativnosti”, smatra profesorica Elisabeth Kelan s Business Schoola. Stručnjaci smatraju da je veća uspješnost muško-ženskih kompanija posljedica ženskog načina razmišljanja i djelovanja, koji je u mnogim slučajevima isplativiji od muškog načina.

Primitivni muški stil
Muškarci preferiraju primitivan stil upravljanja temeljen na batini i mrkvi, što intelektualci smatraju zastarjelim u kompanijama u kojima hijerarhija nije izražena. Žene na vodećim položajima imaju višu emocionalnu inteligenciju, veći stupanj suosjećajnosti, razvijenije društvene vještine i veću sklonost timskom radu. Više se oslanjaju na taktiziranje i komunikaciju.Bolje održavaju ravnotežu između poslovne i privatne sfere te stavljaju veći naglasak na “mi” nego na “vi”. “Žene su nadarenije u gotovo svakom aspektu rukovođenja”, kaže Shirley Ross, industrijska psihologinja, koja je nadzirala istraživanje Hagberg Consulting Groupa u Kaliforniji.Od 425 visokorangiranih menadžera, koje je ocjenjivalo 25 ljudi, žene su prošle bolje u 42 od 52 ocjenjivane kategorije. Muškarci su, tipično i očekivano, zaradili bolje ocjene za strateške procjene, prostorno snalaženje i stručnu analizu.

Komentirajte prvi

New Report

Close