Vikend menu
RECEPT DANA

Devil’s food cake

Torta devil’s food ili đavolja torta toliko je neodoljivo sočna da se vrlo lako zaljubiti u njezinu tamnu stranu sačinjenu od smeđeg šećera, kakaa i čokolade. Zahvaljujemo blogerici Matejki Buča na ustupljenom receptu.

Promo
14. studeni 2021. u 09:29
Foto: Promo

Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za tortu Ø 20-22 cm premažite maslacem pa obložite papirom za pečenje, dno i rub.
Smeđi šećer, Bourbon vanilija šećer, kakao i vodu zagrijavajte zajedno dok se sav šećer ne otopi, kao da kuhate kakao.
Maslac i bijeli šećer miksajte dok smjesa ne postane pahuljasta (4-5 minuta), a zatim dodajte jedno po jedno jaje.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i sodom pa ga dodajte u smjesu od maslaca, zajedno s kuhanim kakaom. Sve skupa kratko izmiješajte. Izlijte u pripremljeni kalup pa pecite oko 60 minuta, tj. dok čačkalica koju ubodete u sredinu kolača ne izađe čista.
Pečeni biskvit potpuno ohladite pa razrežite na tri kore.

Pripremite kremu: Bjelanjke, sol i šećer stavite u duboku posudu pa kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok se šećer ne otopi. Zatim skinite s pare pa miksajte dok ne postignete sjajni šaum koji se ohladio.
Umiješajte maslac sobne temperature, miksajte oko 6-8 minuta, sve dok ne dobijete konzistentnu, svilenkastu kremu. Krema će se i odvajati i grudati, ali uporno miksajte i sve će se na kraju lijepo spojiti.
U pripremljenu kremu umiješajte otopljenu i ne previše vruću čokoladu, a zatim i kakao pa sve izmiksajte do svilenkaste konzistencije.
Svaku koru premažite trećinom kreme, a na kraju premažite i cijelu tortu pa ukrasite po želji.

Sastojci

Biskvit:
115 g svijetlog smeđeg šećera
65 g nezaslađenog kakaa
1 Dolcela Bourbon vanilija šećera
300 ml vode
180 g šećera
175 g omekšanog maslaca
3 jaja
300 g Glatkog brašna Podravka
1 Dolcela Prašak za pecivo (ili Dolcela Vinski kamen 10 g)
8 g Dolcela sode bikarbone

Čokoladna krema od maslaca na bazi švicarske meringe:
5 bjelanjaka
prstohvat sol
205 g šećera
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
215 g maslaca
100 g tamne čokolade
15 g nezaslađenog kakaa

Posluživanje: Kratko ohladite pa poslužite na sobnoj temperaturi, dobar tek!
Savjet: Biskvit možete peći i u tri navrata umjesto odjednom, a u tom slučaju pecite ga znatno kraće, oko 20-25 minuta (uz provjeru čačkalicom).

Recept je preuzet s www.coolinarika.com
Više recepata potražite OVDJE

New Report

Close