B2Body
B2BODY

Detox dijeta – mišljenje stručnjaka o popularnom siječanjskom trendu

Mnoge detox dijete također promoviraju proizvode ili dodatke koji tvrde da potiču detoksikaciju, no ti proizvodi često nisu regulirani ili podržani znanstvenim dokazima.

Poslovni.hr
19. siječanj 2024. u 07:37
Foto: B2BODY

Detox dijeta je prehrambeni režim koji se fokusira na eliminaciju toksina iz tijela putem posebnih dijetalnih ograničenja, često baziranih na konzumiranju samo određenih namirnica poput voća, povrća, sokova ili čajeva. Ideja je da se navodno očisti tijelo od nakupljenih toksina, potakne gubitak kilograma i poboljša opće zdravlje.

Prirodni mehanizam

Međutim, koncept “detoksikacije” putem dijeta nema znanstvenu osnovu. Ljudsko tijelo već posjeduje učinkovite mehanizme za eliminaciju toksina, poput jetre, bubrega i probavnog sustava.
Osim toga, gotovo niti jedan zagovornik detoxa vam neće znati reći o kojim je toksinima točno riječ, već će vas pokušati navesti kako je višak hrane „toksičan“. Ne, prekomjerno uživanje u francuskoj salati nije toksično. Osim ako jaja iz iste nisu zaražena primjerice bakterijama roda Salmonella. Ako pak osjećate simptome salmoneloze, siguran sam kako ćete otići na hitni prijem, a ne posegnuti za napitkom od celera.

Rizici

Gotovo niti jedna dijeta, pa tako niti detox, ne pružaju dugoročne zdravstvene prednosti. Umjesto toga, one mogu dovesti do manjka hranjivih tvari, umora i gubitka mišićne mase. Razlog? Vrlo jednostavan. Uglavnom su bazirane isključivo na šećerima iz voća, a k tome manjkaju i vlaknima koja su izdvojena kada se voće konzumira isključivo u obliku cijeđenog soka. Drugim riječima, dovodimo se u deficit bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina, ali i čitavog niza mikronutrijenata.

Također, nije isključeno kako će takav „detox“ izazvati akutnu dijareju. Nemojte pri tome nasjesti kako je to znak da se tijelo čisti od toksina. Dijareja je vrlo vjerojatno razlog osmotskog pritiska u crijevima kojeg ste stvorili enormnom količinom voćnih sokova.

Zdrave navike

Mnoge detox dijete također promoviraju proizvode ili dodatke koji tvrde da potiču detoksikaciju, no ti proizvodi često nisu regulirani ili podržani znanstvenim dokazima. Dakle, oni vas neće očistiti od toksina jer, još jednom, vrlo vjerojatno niste niti bili intoksicirani, a ostavit će posljedice na vaš kućni proračun. Naravno, racionalna konzumacija voćnih sokova zasigurno ima više prednosti od konzumacije slatkiša, suhomesnatih proizvoda i slično, ali stvarni pristup za održavanje zdravlja i postizanje zdrave ravnoteže u tijelu uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, raznoliku prehranu koja obuhvaća voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine ​​i zdrave masti te adekvatnu hidraciju.

Ključno je graditi dugoročne navike koje podržavaju cjelokupno zdravlje umjesto brzih rješenja koja obećavaju čudesne rezultate. Analizirajte svoju prehranu i konzultirajte se sa stručnjacima za najbolje individualno rješenje.

New Report

Close