Češko drvo trenutno vodi: Glasajte za našeg Ginka!

Autor: Goran Jungvirth , 14. veljača 2020. u 09:24
Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Ginko biloba iz 1777. godine od milja nazvan Adam u konkurenciji je za europsko stablo godine 2020.

Riječ je o najstarijem stablu u Hrvatskoj i najdebljem stablu na svijetu čije je deblo opsega 7 metara, a krošnja je široka 25 metara. 

Adam je smješten ispred dvorca grofa Jankovića, a koji ga je i posadio. Porijeklom je iz zapadne Kine. 

To je najstarija vrsta drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo u Daruvaru je najveće i najstarije u Hrvatskoj, a drugo najstarije u Europi.

Da bi glasali za njega jednostavno odete na ovu web stranicu i kliknite na krug kraj riječi ‘Glasujte’: 

Upute za glasanje

-Pristupite web stranici www.treeoftheyear.org/CR

-Odaberete dva kandidata i glasate za njih

-Za potvrdu odabira u naznačeno mjesto upišete svoj e-mail 

-Glas će se uvažiti tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu

Na stranici možete vidjeti i romantičnu poruku Ginka, baš prigodnu za Valentinovo.

Zaljubljeni ginko

‘Ja sam Ginko iz Daruvara. Već stoljećima rastem s gradom pokraj dvorca. Izazivam ljude da rašire ruke, obgrle širinu mog debla. Pružam ruke djeci za igru i pohod na vrh. Dobio sam rajsko ime Adam. Svaki dan ispisujem nove stranice priče u interakciji čovjeka i prirode. Otkriti ću vam jednu tajnu. Nisam sam. Pokraj mene je Eva. Zajedno u Daruvaru stoljećima slavimo ljubav i život. Eva iz svoje sjene uporno prepušta meni laskave komplimente muškoj zadivljujućoj ljepoti. Grli vas Ginko.’, poručuje hrvatsko drvo i poziva da glasate za njega.

Natjecanje za Europsko stablo 2020. godine započelo je 1. veljače 2020. godine i trajat će do 29. veljače 2020. godine.

Od 16 kandidata trenutno vodi (za par tisuća glasova više od Ginka) drvo iz Češke.

O natjecanju

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine po prvi put održano je 2011. godine. Nastalo je sa svrhom da se istakne značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, a inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine koji se godinama unatrag organizira u Češkoj Republci. 

Riječ je o natjecanju koje se za razliku od drugih natjecanja ne usmjerava na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na priču o samim stablima i njihovoj prošlosti te povezanosti s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice i stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi.

Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije. Natjecanje nastoji promicati pojedinačna stabla i njihove priče kao prirodne spomenike na isti način na koji UNESCO promiče svjetsku baštinu.

Organizatori natjecanja su Environmental Partnership Association, the European Landowners Organisation i TeraPark u suradnji s Europskom unijom, a za sve je mjerodavan povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Do 2017. godine u projektu je sudjelovalo sedamnaest europskih zemalja, a 2017. priključila se i Republika Hrvatska kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja.

Predstavnici Republike Hrvatske na natjecanjima za Europsko stablo godine 2018. i 2019. godine bili su spomenik parkovne arhitekture – Platana na trgu u Trstenom (Platanus orientalis L.) i spomenik prirode – Gupčeva lipa (Tilia plathyphyllos Scop.).

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close