Chef Tommaso Ruggieri zanat je ispekao u vrhunskim talijanskim hotelima, a vidike je proširio na brojnim seminarima diljem svijeta. Za zagrebačke gurmane osmislio je večeru s pet slijedova koja predstavlja fusion talijanskih regionalnih kuhinja, a svakome je jelu dodao i osobni pečat. Ako je vjerovati talijanskoj gastro-izreci “La primavera per l’occhio, l’autunno per la bocca” (“Proljeće je za oko, a jesen za usta”), ujesen doista možemo uživati u čarima okusa i aroma talijanske kuhinje. Chef Tommaso za početak je osmislio predjelo s izborom tipičnih malih talijanskih zalogaja – crostina, pršuta s dinjom, pohanih artičoka i sicilijanskih maslina. Simpatije publike stekao je izvrsnim rižotom od buče s daškom aromatičnog reduciranog aceta balsamica, a vrhunac je postignut tipičnim mediteranskim jelom, grdobinom s pikantnim umakom od rajčice i mediteranskim maslinama posluženom s “rustikalnim šparogama”. Večera je završila s tipičnim desertom iz Piemonta – panna cottom koju je Tommaso oplemenio aromom limuna.
Gastronomska raznolikost
Talijanska je kuhinja nevjerojatno bogata i raznolika, od pikantnih aroma u gastronomiji Napulja i Calabrije, preko jela s pestom u Liguriji pa sve do kremastih sireva i rižota u području talijanskih Alpi. Uz Kineze, Talijani mogu biti osobito ponosni da su njihova kuhinja i vina rasprostranjeni na najviše lokacija diljem svijeta. Pršut, balzamični ocat, parmezan, mascarpone i tiramisu samo su neka od izvornih talijanskih jela. Vina Chianti, Barolo, Prosecco i Marsala također. Nikako se ne smije zaboraviti neograničen broj oblika, boja i okusa desetaka vrsta tjestenina. Gastronomska raznolikost Italije je uistinu fascinantna. No, talijanska je kuhinja znatno više regionalizirana nego što se to na prvi pogled čini. Svaka pokrajina krije poneko iznenađenje i različite gastronomske preferencije.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu