Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Čari talijanske kuhinje

Autor: Darija Vranešić Bender
13. studeni 2008. u 20:00
Podijeli članak —

Ovoga su tjedna voditelji restorana Agava ugostili poznatog talijanskog chefa Tommasa Ruggierija, što je prokušani recept razbijanja monotonije u ustaljenoj ponudi

Chef Tommaso Ruggieri zanat je ispekao u vrhunskim talijanskim hotelima, a vidike je proširio na brojnim seminarima diljem svijeta. Za zagrebačke gurmane osmislio je večeru s pet slijedova koja predstavlja fusion talijanskih regionalnih kuhinja, a svakome je jelu dodao i osobni pečat. Ako je vjerovati talijanskoj gastro-izreci “La primavera per l’occhio, l’autunno per la bocca” (“Proljeće je za oko, a jesen za usta”), ujesen doista možemo uživati u čarima okusa i aroma talijanske kuhinje. Chef Tommaso za početak je osmislio predjelo s izborom tipičnih malih talijanskih zalogaja – crostina, pršuta s dinjom, pohanih artičoka i sicilijanskih maslina. Simpatije publike stekao je izvrsnim rižotom od buče s daškom aromatičnog reduciranog aceta balsamica, a vrhunac je postignut tipičnim mediteranskim jelom, grdobinom s pikantnim umakom od rajčice i mediteranskim maslinama posluženom s “rustikalnim šparogama”. Večera je završila s tipičnim desertom iz Piemonta – panna cottom koju je Tommaso oplemenio aromom limuna.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Gastronomska raznolikost
Talijanska je kuhinja nevjerojatno bogata i raznolika, od pikantnih aroma u gastronomiji Napulja i Calabrije, preko jela s pestom u Liguriji pa sve do kremastih sireva i rižota u području talijanskih Alpi. Uz Kineze, Talijani mogu biti osobito ponosni da su njihova kuhinja i vina rasprostranjeni na najviše lokacija diljem svijeta. Pršut, balzamični ocat, parmezan, mascarpone i tiramisu samo su neka od izvornih talijanskih jela. Vina Chianti, Barolo, Prosecco i Marsala također. Nikako se ne smije zaboraviti neograničen broj oblika, boja i okusa desetaka vrsta tjestenina. Gastronomska raznolikost Italije je uistinu fascinantna. No, talijanska je kuhinja znatno više regionalizirana nego što se to na prvi pogled čini. Svaka pokrajina krije poneko iznenađenje i različite gastronomske preferencije.

Chef Tommaso Ruggieri zanat je ispekao u vrhunskim talijanskim hotelima, a vidike je proširio na brojnim seminarima diljem svijeta. Za zagrebačke gurmane osmislio je večeru s pet slijedova koja predstavlja fusion talijanskih regionalnih kuhinja, a svakome je jelu dodao i osobni pečat. Ako je vjerovati talijanskoj gastro-izreci “La primavera per l’occhio, l’autunno per la bocca” (“Proljeće je za oko, a jesen za usta”), ujesen doista možemo uživati u čarima okusa i aroma talijanske kuhinje. Chef Tommaso za početak je osmislio predjelo s izborom tipičnih malih talijanskih zalogaja – crostina, pršuta s dinjom, pohanih artičoka i sicilijanskih maslina. Simpatije publike stekao je izvrsnim rižotom od buče s daškom aromatičnog reduciranog aceta balsamica, a vrhunac je postignut tipičnim mediteranskim jelom, grdobinom s pikantnim umakom od rajčice i mediteranskim maslinama posluženom s “rustikalnim šparogama”. Večera je završila s tipičnim desertom iz Piemonta – panna cottom koju je Tommaso oplemenio aromom limuna.

Gastronomska raznolikost
Talijanska je kuhinja nevjerojatno bogata i raznolika, od pikantnih aroma u gastronomiji Napulja i Calabrije, preko jela s pestom u Liguriji pa sve do kremastih sireva i rižota u području talijanskih Alpi. Uz Kineze, Talijani mogu biti osobito ponosni da su njihova kuhinja i vina rasprostranjeni na najviše lokacija diljem svijeta. Pršut, balzamični ocat, parmezan, mascarpone i tiramisu samo su neka od izvornih talijanskih jela. Vina Chianti, Barolo, Prosecco i Marsala također. Nikako se ne smije zaboraviti neograničen broj oblika, boja i okusa desetaka vrsta tjestenina. Gastronomska raznolikost Italije je uistinu fascinantna. No, talijanska je kuhinja znatno više regionalizirana nego što se to na prvi pogled čini. Svaka pokrajina krije poneko iznenađenje i različite gastronomske preferencije.

Središnja Italija
Ova je regija na glasu po svojoj nevjerojatno bogatoj kuhinji. Poznati Spaghetti Bolognese potječu iz Bologne, a iz Emilia Romagne potječe aceto balsamico iz Modene, pršut i parmezan iz Parme te cijeli niz različitih salama. I vino Lambrusco potječe iz ovih krajeva. Najpoznatije rimsko jelo su Spaghetti alla Carbonara koji se odlično dopunjuju s laganim, nepretencioznim bijelim vinima Fraschati iz okolice Rima.

Ligurija
Kuhinja u pokrajini Liguriji je 100% mediteranska, prepuna svježih aroma, zdrave morske hrane, ekstra djevičanskih maslinovih ulja, ali je ipak napoznatija po pestu. Pesto vuče korijene iz grada Genove i Pesto Genovese je bez konkurencije najbolji. Priprema se od bosiljka, pinjola, sira Pecorino, češnjaka i obilnih količina vrhunskoga maslinova ulja. Pesto odlično dopunjuje drugo poznato ligurijsko jelo – njoke. Farinata je još jedno tipično mediteransko jelo iz ovih krajeva, a to je zapravo kolačić od slanutka. Lokalna vina su pretežito bijela i uzgajaju se na strmim obroncima gdje se grožđe bere ručno. Najpoznatija bijela vina iz ove regije su Vermentino i Pigato.

Pijemont
Bijeli tartufi i kesteni te neka od ponajboljih vina Italije su tipični proizvodi regije Pijemont. Kao i posvuda u Italiji, obrok započinje predjelom koje uključuje salame, masline, inćune, crostine, nakon čega slijedi jelo od tjestenine ili riže, najčešće “Agnolotti dal Plin” (ravioli punjeni mesom i kaduljom). Tipična glavna jela uključuju “Brasato al Barolo” (gulaš od govedine kuhan u vinu Barolo), “Bollito Misto” (velika posuda kuhanog mesa oplemenjena različitim aromama). Uz teška mesna jela najbolje pristaju vina Barolo ili Barbaresco.

Toskana
Najbolje maslinovo ulje u Italiji dolazi iz Toskane, poglavito iz prekrasnog grada Lucca. Tipično predjelo su “Bruschette”, hrskav kruh s maslinovim uljem, češnjakom, prepečenim rajčicama i sve posuto svježim bosiljkom. Tipično toskansko jelo s tjesteninom je tjestenina pappardelle sa zečetinom. Kobasica od divlje svinje te “Ribollita” (gusta juha s grahom i kupusom koja odlično pristaje uz Chianti) također su tipična jela regije. No, vjerojatno najpoznatije jelo je “Bistecca a la Fiorentina” (ogroman odrezak, obično dovoljan za dvoje, uz koji se uživa u vinu Brunello di Montalcino). Naposljetku, pravo toskansko jelo završava s “Cantucci con Vin Santo”. Cantucci su tvrdi i slatki kolačići posebno pripremljeni za umakanje u spomenuto desertno vino.

Autor: Darija Vranešić Bender
13. studeni 2008. u 20:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close