Branka, Jakov i Terra ostavili su cigarete iza sebe. U samo dva tjedna. Ovo su njihove priče

Autor: Promo , 29. svibanj 2024. u 09:29

Udruga CROHM provela je amaterski program prestanka pušenja Biram bez dima. Od deset polaznika, pet ih je u potpunosti cigarete zamijenilo bezdimnim proizvodima, dvoje još uvijek uz te proizvode ponekad zapale cigarete, dok je troje odustalo. Kako bi približili prednosti bezdimnih proizvoda svim pušačima, CROHM je pokrenuo i webstranicu birambezdima.hr

Zagrepčanka Branka Tokić (54) prvu je cigaretu zapalila u srednjoj. Bila je to, kaže, pubertetska fora, nešto što su u to vrijeme svi radili iza škole, za vrijeme odmora. Već je tada bila svjesna štetnosti pušenja, no nažalost, nastavila je pušiti narednih 39 godina. Unazad nekoliko godina, pokušala je prestati u dva navrata, oba puta bezuspješno, no uvjerena je da je u svibnju 2024. konačno rekla zbogom pušenju.

Branka je bila jedna od deset polaznika amaterskog programa prestanka pušenja Biram bez dima koji je provela CROHM, udruga korisnika bezdimnih proizvoda. Iako program nije nadziran od strane liječničke struke, radi se o jedinstvenoj javno zdravstvenoj intervenciji u Hrvatskoj koja se temelji na znanstveno dokazanoj učinkovitosti bezdimnih proizvoda, posebno e-cigareta, u prestanku pušenja.

Naime, globalna znanstvena mreža Cochrane (dopunjeni rad: siječanj 2024.) je recenzijom 88 znanstvenih radova, nepobitno utvrdila da postoji visoka razina znanstvenih dokaza koji pokazuju da su e-cigarete značajno učinkovitije od nikotinskih zamjenskih terapija kakve pušači mogu dobiti na recept od liječnika, i to za čak između 33 i 100 posto. Iako uz napomenu da je potrebno još znanstvenih istraživanja, Cochrane zaključuje da bi e-cigarete u prestanku pušenja mogle biti učinkovitije i od psihološke terapije.

Zbog toga je CROHM napravio program za odvikavanje od pušenja koji se temelji na intervenciji bezdimnim proizvodima i kombiniranoj savjetodavnoj podršci članova udruge. Prvih 10 pušača, sudionika programa educirano je i dobilo na raspolaganje sve tri kategorije tih proizvoda, e-cigarete, grijane duhanske proizvode i nikotinske vrećice, kako bi izabralo najbolji proizvod za sebe koji će im pomoći da u 28 dana zauvijek ostave cigarete.

Dva tjedna do prestanka

U Brankinom slučaju, dva su tjedna bila potrebna da prestane s pušenjem, a u isto vrijeme kada je ona zapalila svoju zadnju cigaretu, još je dvoje ljudi u drugim dijelovima Zagreba živjelo istu priču. Terra Gulić (20) i Jakov Guberac (34) su također nadvladali svoju ovisnost o cigaretama, iako nitko od njih troje nije s prvim danom siječnja ove godine očekivao da će upravo u 2024. prestati pušiti.

„E-cigareta mi i dalje daje mogućnost da napravim taj duboki udah za koncentraciju prije posla. I vjerujem da je on sada puno manje štetan za mene. Evolucija se pobrinula da nam tijelo da do znanja kada nas nešto guši ili nam smeta. Kod mene sad tog efekta nema, stoga vjerujem da je alternativa bolja za mene“, ističe Branka te dodaje da se više ne smatra pušačem, ponajviše zbog toga što sada dimom od cigarete više ne smeta ljudima oko sebe.

Isti stav dijeli i Jakov Guberac. Za njega bezdimni proizvodi nemaju nikakve veze s pušenjem, štoviše, on na njih gleda kao na metodu za odvikavanje od cigareta. On, naime, priznaje da je ovisnik o nikotinu. U početku, kada je tek počeo pušiti prije 19 godina, imao je razdoblje kada nije mogao izdržati ni 15 minuta bez dima. Shvatio je da ima problem kada više nije mogao istrčati ni 20 metara u komadu bez da ga napadne intenzivni kašalj. Godine 2012. odlučio je stoga prestati i uspio u tome, upravo zahvaljujući parilicama. Kako kaže, sve je morao samoinicijativno jer nije znao da postoji ikakav program za odvikavanje od cigareta. Štoviše, i dalje vjeruje da rijetko koji pušač zna da može dobiti zdravstvenu pomoć u prestanku od pušenja.

Jakov je punih šest godina izdržao bez cigarete, no onda ga jedno teško životno razdoblje vratilo pušenju.

„Došla je ta jedna teška situacija i slučajno sam zapalio. Povratka više nije bilo, pao sam. Što je najgore, uopće nisam uživao u tom dimu, no nisam mogao ni prestati“, prisjeća se Jakov.

Bezdimni proizvodi su manje štetni

Odlučio je opet pokušati – prijavio se u program Biram bez dima i dao si još jednu šansu. Ispočetka nije mogao pogoditi potrebnu količinu nikotina, no kada je našao omjer koji mu odgovara ponovno je uspješno odbacio cigarete.

Kako kaže, u posljednjih deset dana već osjeti veliku promjenu na sebi. Manje kašlje, higijena usta mu je puno urednija i nema više oko sebe pasivne pušače, što mu je posebno drago. Priznaje da ga i dalje privlači cigareta, pogotovo kada se nađe u društvu pušača, no vrlo brzo taj poriv nadomjesti svojom parilicom.

„Plan mi je smanjiti količinu nikotina koju unosim u organizam do te mjere da dođem do nule“, navodi Jakov.

Platforma Biram bez dima

Terra Gulić je također uvjerena da se nakon završetka programa neće više vratiti cigaretama, iako do nedavno, nije uopće imala namjeru prestati s pušenjem. Kako kaže, sasvim se slučajno odlučila uključiti u program Biram bez dima, i to nakon što je preboljela snažnu prehladu. Prikovana uz krevet, s neumornim kašljem i pod temperaturom, i dalje nije mogla bez cigarete i tada je, veli, shvatila da je ovisnik.

„Bila sam najgori tip pušača, s obzirom da sam pušila u svim prilikama. Bez obzira bilo ujutro, navečer, prije jela, poslije jela, uvijek sam pušila“, govori Terra.

Prije nego je ušla u program, nije znala ništa o bezdimnim proizvodima, štoviše, mislila je da su jednako štetni kao i cigarete.  No, kroz program je naučila da su alternativne metode 95 posto manje štetne, a i osobno se uvjerila da je došlo do pozitivnih promjena u njenom životu.

„Bolje osjećam okuse. Ne moram više toliko začiniti hranu dok kuham, a i čokolada mi je mnogo slađa nego prije. Uz to i manje kašljem te me manje bole pluća ujutro“, ističe Terra.

Priče Branke, Jakova i Terre, uz još dvoje njihovih kolega koji su uspješno cigarete u potpunosti zamijenili bezdimnim proizvodima, podijeljene su na međunarodnoj konferenciji o potencijalu bezdimnih proizvoda u borbi protiv pušenja pod nazivom Biram bez dima: „Kako prestati pušiti?“. Konferenciju je organizirala udruga CROHM u partnerstvu s najvećom svjetskom udrugom korisnika e-cigareta World Vaping Alliance te europskim znanstvenim mrežama MOHRE i We are innovation. Na konferenciji je sudjelovala i dr.med.spec. Ines Balint, obiteljska liječnica koja je naglasila kako obiteljski liječnici u Hrvatskoj nemaju dovoljno informacija o potencijalu bezdimnih proizvoda u prestanku pušenja, a s druge strane  znaju da je učinkovitost nikotinskih zamjenskih terapija i ostalih metoda koje mogu preporučiti svojim pacijentima relativno niska. Balint smatra da bi uz kvalitetniju informiranost i edukaciju o bezdimnim proizvodima, te kroz omogućavanje kvalitetnijeg praćenja pušača i korisnika bezdimnih proizvoda u ordinacijama, obiteljski liječnici mogli napraviti značajan iskorak u smanjenju pušenja i brojnih sa pušenjem povezanih bolesti u Hrvatskoj.

U CROHM-u se također zalažu za aktivnije informiranje pušača o prednostima prelaska s cigareta na bezdimne proizvode, jer su ti proizvodi manje štetna alternativa za pušače i najučinkovitiji put za prestanak pušenja. Ipak, unatoč dostupnosti tih proizvoda na tržištu, o njima i dalje kruže pogrešni mitovi koji odvraćaju pušače i drže ih zatvorene u začaranom krugu pušenja.

”Veliko istraživanje agencije IPSOS provedeno ove godine u 28 zemalja nad čak 27.000 pušača pokazalo je da njih čak 74 posto vjeruje da su e-cigarete jednako štetne ili čak štetnije od pušenja tradicionalnih cigareta. To je iznimno štetan mit koji je razbila znanost i dokazala da su bezdimni proizvodi značajno manje štetni za pušače u odnosu na klasične cigarete. I u ovom našem programu većina sudionika je vjerovala u taj mit. Očito je da treba puno više informiranja i edukacije pušača o prednostima tih proizvoda. Vidjeli smo koliko to može biti uspješno u tijeku ovog našeg programa, zbog čega smo i pokrenuli webstranicu sa provjerenim i znanstveno utemeljenim informacijama o bezdimnim proizvodima www.birambezdima.hr. To je jedinstvena stranica u Hrvatskoj za sve pušače koji žele prestati pušiti, a na kojoj ćemo nastaviti dijeliti najnovija istraživanja, saznanja, komentare i mišljenja domaćih i stranih stručnjaka koji se bave temom smanjenja štete od pušenja”, izjavio je Filip Tokić, predsjednik udruge CROHM.

Na konferenciji Biram bez dima, Johann Rosi Mason, direktorica instituta MOHRE prezentirala je primjer Švedske koja je upravo zahvaljujući usvajanju strategije poticanja prelaska pušača na bezdimne proizvode došla u poziciju da ove godine očekuje pad stope pušenja ispod 5 posto, čime će postati prva europska smoke-free zemlja, čak 16 godina prije službenog roka koje postavila EU. Mason je naglasila da u Švedskoj i dalje gotovo jedna od četiri odrasle osobe svakodnevno konzumira nikotin, što je slična brojka kao i u ostalim zemljama Europe. No ono što Švedsku razlikuje od ostatka kontinenta su zdravstveni ishodi takve navike. Naime, učestalost karcinoma povezanih s pušenjem u Švedskoj je 41 posto niža od europskog prosjeka. Dodatno, u toj je zemlji upola manji broj smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem nego u ostalim državama Europske unije. Mason je zaključila da su upravo bezdimni proizvodi ključ toliko dramatično bolje javno zdravstvene slike Švedske u odnosu na ostatak Europe.

Na kraju konferencije, Filip Tokić je ispred udruge CROHM pozvao sve pušače na novu webstranicu birambezdima.hr gdje mogu pronaći vrijedne informacije o alternativnim proizvodima kojima mogu početi svoj put prestanka pušenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close