Bacaju novo, unikatno i hrvatsko svjetlo u naše urede

Autor: Marta Duić , 13. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ir-Luks, Prggin i Luminis poduzeća su koja dizajniraju, oblikuju i u hrvatskoj proizvode rasvjetna tijela, za privatne i poslovne prostore.

U biznis s rasvjetom tvrtke IR-Luks, Prggin i Luminis ušle su početkom devedesetih i kroz gotovo tri desetljeća pozicionirali su se kao vodeći igrači na tržištu rasvjete u Hrvatskoj.

Tvrtka Prggin koja danas ima 15 zaposlenika bila je prva od naših sugovornika koja je uplovila u poslovne vode i posluje od 1992. godine, a zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji razvijala se u skladu sa željama i potrebama svojih klijenata.

Kako tvrdi Miroslav Kostelec, voditelj ključnih kupaca, zahvaljujući tome u prilici su pružati širok asortiman proizvoda kao i niz stručnih usluga najviše kvalitete.

Objašnjava kako je njihov osnovni smjer poslovanja zadovoljiti potrebe klijenata na svim područjima djelovanja – od idejnih rješenja i projektiranja rasvjete, proizvodnje i dobave pa do instalacije i tehničke podrške u opremanju interijera i eksterijera. “Kada smo krenuli počeli smo kao mala tvrtka koja je zapravo bila oblik samozapošljavanja u situaciji u kojoj smo se zatekli, ali u godinama koje su slijedile polako smo rasli pa je tako danas tvrtka IR-Luks jedna od većih u dijelu gospodarstva kojim se bavimo. Kontinuiranim ulaganjem u znanje naših zaposlenika nastojimo izgraditi sustav koji će na najbolji način znati prepoznati kretanja na tržištu. Našim najvećim uspjehom smatramo opstanak na tržištu i odnos sa zaposlenicima i poslovnim partnerima. Kada su svi sudionici procesa zadovoljni i svatko ima neku zdravu računicu, to nam je najbolji pokazatelj da ni rezultati neće izostati”, objašnjava Hrvoje Ravnjak, direktor vukovarske tvrtke IR-Luks.

Tradicija kao temelj

Slično je bilo i s Martinom Grubićem i njegovom tvrtkom Luminis koja također posluje od 1992. i trenutačno zapošljava troje ljudi te planira proširiti tim iduće godine.

“Luminis je imao najveći broj zaposlenih i najveći prihod od 2005. do 2009. godine. U jednom trenutku smo imali osam zaposlenih. U posljednjih godinu dana radi se više projekata i vjerujem da će u nekom idućem razdoblju biti više posla. Jedni smo od rijetkih hrvatskih proizvođača rasvjete, a ujedno izrađujemo projekte rasvjete i dizajniramo i izrađujemo lampe po narudžbi”, kaže Grubić.

Kako kaže Ravnjak, znanja stečena u 25 godina postojanja, fleksibilnost u radu s klijentima i dobavljačima, širina asortimana s naglaskom na raspoloživost njihovi su aduti. Imaju više od 3000 artikala, svjetiljki, žarulja, sustava upravljanja rasvjetom, a prisutni su u nizu specijaliziranih prodavaonica diljem Hrvatske. Uz naše domaće tržište, najveći izvoz ostvaruju u BiH, Sloveniji, a između ostalih zemalja EU i na Maltu.

Tvrtka Prggin je kao i svaka druga tvrtka postupno razvijala svoje poslovanje, a na tržište rasvjete zakoračili su kroz segment prigodne rasvjete krajem 90-tih godina, da bi 2004. godine počeli s proizvodnjom LED linijske rasvjete čime su postali prvi na našem tržištu koji su ponudili LED tehnologiju i rasvjetu vlastite proizvodnje. Kasnije su, pohvalio se Kostelec, upotpunili asortiman i dekorativnom, arhitekturalnom i tehničkom rasvjetom, kao zastupnici renomiranih europskih proizvođača.

“Naši se proizvodi uglavnom prodaju lokalno unutar Hrvatske, a kako smo sto posto vezani uz arhitekte i dizajnere, svoje proizvode smo izvozili tamo gdje su radili arhitekti s kojima smo surađivali. Trenutačno ne možemo govoriti o sustavnom izvozu, već o pojedinačnim projektima. Planiramo prije svega dobro pokriti hrvatsko tržište jer vjerujem da će u idućem razdoblju biti puno posla oko ulaganja u turizam. Najveći dio ulaganja odnosi se na nove proizvode i poboljšanje postojećih”, ističe Grubić.

Specijalni efekti

Kako tvrdi Ravnjak, konkurencija na tržištu je ono što ih drži budnima i zbog čega se trude biti ispred drugih u prepoznavanju i implementiranju tehničkih i dizajnerskih trendova koji se pojavljuju u tom poslu. S tim se složio i Kostelec koji napominje kako je konkurencija velika, a robe i proizvoda ima sa svih strana i često su upitne kvalitete i cijene. Baš zato je njihov recept ostati fokusiran na uslugu, stručnost, a uz to su i tvrtka koja rasvjetna tijela proizvodi u Hrvatskoj čime su bliže kupcima i stoje im na raspolaganju.

 

4 godina

Prggin već proizvodi led linijsku rasvjetu, koja je, kažu, danas trend

U IR-Luksu i Prgginu objašnjavaju da je trend na tržištu LED rasvjeta. Posebnost usluga koju ističe Kostelec u segmentu prigodne i profesionalne LED rasvjete je u tome što zajedno s klijentima razvijaju nove proizvode, oblike i custom made rješenja. Osim toga, nude i konzultantske usluge projektiranja rasvjete i tehničku podršku svima uključenima u dizajn interijera i eksterijera.

“Prepoznati smo na tržištu po upravljanjima za LED rasvjetu, daljinska upravljanja, sustavima touch, DALI, DMX koji se koriste za postizanje raznih efekata kako u stambenim tako i poslovnim prostorima, a jednako tako imamo i grupu artikala koju proizvodimo u Hrvatskoj na što smo posebno ponosni. Početkom godine započeli smo proizvodnju linije koja je iziskivala znatna financijska sredstva, ali i tehnološka i druga znanja čime smo stvorili temelje za daljnja ulaganja u proizvodnju”, pohvalio se Ravnjak.

Advent blješti zbog njih

S ulaganjima ne staju ni u tvrtki Prggin, nedavno su otvorili showroom.

“Kompanija smo koja nudi sveobuhvatnu uslugu na tržištu profesionalne rasvjete, uključujući i prigodnu rasvjetu kao djelatnost od samih početaka. Kako smo razvijali poslovanje i povećavali asortiman i usluge, bilježimo konstantan rast zadovoljnih klijenata te smo vodeća tvrtka koja pruža kompletnu uslugu u prigodnoj i LED linijskoj rasvjeti. Modernizacija naših prostora, nova poslovna zgrada, proizvodni pogon i showroom važan su korak u ostvarivanju naših poslovnih ciljeva, a to su ulaganja u kvalitetu poslovanja i povećanje opsega djelatnosti, zapošljavanja novih stručnih kadrova, sve s težnjom da naši klijenti mogu dobiti kompletnu i kvalitetnu uslugu na jednom mjestu. Kroz naš novi showroom želimo ponuditi arhitektima, dizajnerima i svim partnerima mjesto susreta, prezentacija, radionica i druženja”, pohvalio se Kostelec. Osim na našem tržištu, Prggin rasvjeta prisutna je i u Sloveniji te Bosni i Hercegovini, s tendencijom daljnjeg razvoja na regionalnom tržištu.

“Naš najsjajniji primjer djelovanja je suradnja s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, prema čijoj smo inicijativi ukrasili Zrinjevac i Ledeni park kao središnja mjesta Adventa u Zagrebu koji iz godine u godinu oduševljava domaće i strane turiste”, poručuje Kostelec.

Komentirajte prvi

New Report

Close