Autorskim projektima novac iz DZNAP-a

Autor: Marta Duić , 13. siječanj 2022. u 22:00
Novinarima na raspolaganju ukupno 100.000 kuna, pojedinačni projekti financirat će se u iznosu od tri do 20.000/M. Lukunić/PIXSELL

Autorima projekata na raspolaganju je ukupno 100 tisuća kuna, a pojedinačni projekti financirat će se u iznosu od tri do 20 tisuća kuna.

Prvi put od osnutka Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava A (DZNAP) objavilo je Poziv za prijavu projekata za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj. Autorima projekata na raspolaganju je ukupno 100 tisuća kuna, a pojedinačni projekti financirat će se u iznosu od tri do 20 tisuća kuna.

Poziv na natječaj DZNAP-a raspisan je u ponedjeljak 10. siječnja 2022. i traje do kraja godine. Na Poziv se mogu javiti članovi DZNAP-a koji djeluju u skladu sa Statutom i Etičkim kodeksom s projektima kojima se promiču i štite novinarska autorska prava, a visina potpore ovisit će o veličini i zahtjevnosti projekta.

”I dosad smo iz dva fonda, za poticanje autorstva i protiv piratstva i krivotvorenja, financirali naše članove koji su prijavljivali projekte za promicanje i zaštitu autorstva, no sad smo način prijave i odobravanja novca u tu svrhu maksimalno profesionalizirali na način da je proceduralno sličan prijavi na EU projekte”, objašnjava Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a.

Kako ističe, u skladu sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, godišnje u tu svrhu DZNAP može izdvojiti najviše deset posto svojih prihoda od naknada prikupljenih od prava reproduciranja i distribucije autorskih djela te dodatnih tri posto za zaštitu od piratstva i krivotvorenja autorskih djela.

”Maksimalni smo proračun natječaja limitirali na 100.000 kuna te na 20.000 kuna za pojedinačne projekte, no ako se pojavi projekt iznimne vrijednosti za čiju realizaciju će biti potrebno više novca, postoji mogućnost da Predsjedništvo DZNAP-a odobri dodatna sredstva za tu namjenu”, poručuje Wiesner.

Projekti koje će financirati DZNAP iz Fonda za poticanje autorskog stvaralaštva mogu uključivati i pripremu te izradu autorskih tekstova koji tematiziraju područje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj te ostale značajne društvene, gospodarske i političke teme koje do sada u medijima nisu bile dovoljno obrađene.

DZNAP će financirati i povedbu nezavisnih istraživanja vezanih uz novinarska autorska prava ili neko drugo područje od stručnog i profesionalnog značaja za novinare u Hrvatskoj, provedbu javnih kampanja usmjerenih na promociju novinarskih autorskih prava u javnosti te provedba edukacija za novinare i urednike o novinarskim autorskim pravima.

Iz Fonda će se financirati i izrada tehnoloških rješenja koja će unaprijediti profesionalne standarde i olakšati novinarima njihov svakodnevni rad.

Osim zaštite i promicanja novinarskih autorskih prava, projekti se mogu odnositi i na druga područja koja se bave poticanjem novinarske kreativnosti i unapređivanjem društvenog i materijalnog položaja novinara u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close