Asteroid bi se u listopadu mogao zabiti sjeverno od Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2021. u 12:37
Ilustracija: Pixabay

Rezultat vježbe nije nimalo ohrabrujući za Zemljane.

Grupa stručnjaka iz Američke svemirske agencije NASA i Europske svemirske agencije ESA proveli su jednotjednu vježbu u kojoj su se suočili s hipotetskim scenarijom: asteroid je na 56 milijuna kilometara od Zemlje i mogao bi joj pogoditi u roku šest mjeseci.

Svakim novim danom vježbe, stručnjaci bolje upoznaju veličinu asteroida, njegovu putanju i kolike su šanse za udar. Potom oni moraju surađivati i koristiti znanje i tehnologiju kako bi doznali što se može učiniti da se asteroid zaustavi, piše Science Alert.

Rezultat vježbe nije nimalo ohrabrujući za Zemljane. Grupa je otkrila kako niti jedna od postojećih tehnologija ne bi mogla zaustaviti hipotetski asteroid, ako bi ga otkrili šest mjeseci prije predviđenog udara. U scenariju napravljenom za ovogodišnju vježbu, asteroid bi udario malo sjevernije od Hrvatske – kod njemačko-češko-austrijske granice, prenose RTL vijesti.

Koliko je poznato, u ovom trenutku niti jedan asteroid ne predstavlja prijetnju Zemlji na način na koji je predviđeno vježbom NASA-e i ESA. No, prema procjenama čak dvije trećine asteroida veličine 140 metra ili većih, koji su dovoljno veliki da izazovu znatniju štetu, ostaju neotkriveni. To je glavni razlog zašto se svemirske agencije diljem svijeta pripremaju za takvu situaciju.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close