Artisan proizvodi Zrna poštuju trojstvo eko-lokalno-vegansko

Autor: Ivan Tominac , 04. ožujak 2021. u 22:00
Uzgajaju 60 primarnih poljoprivrednih kultura, a u portfelju im je i pekarstvo, prerada i ugostiteljstvo/PD

Ekološko imanje nudi više od 120 certificiranih artikala iz vlastitih sirovina.

Tijekom života roditelji su ga motivirali da pronađe vlastitu strast. To ga je uputilo na studij filozofije i filma, no nakon što ga je završio znao je da želi nastaviti graditi sustav iz kojeg je proizašao.

Zove se David Pejić i vlasnik je i direktor ekološkog imanja Zrno u Habjanovcu u Zagrebačkoj županiji, najstarijeg takvog imanja u Hrvatskoj.

Kroz svoje različite grane proizvodnje Zrno tržištu nudi više od 120 certificiranih ekoloških proizvoda proizvedenih od vlastitih sirovina, bez upotrebe sastojaka životinjskog porijekla. Riječ je o tzv. artisan proizvodima koji se izrađuju u malim serijama s posebnim naglaskom na kvalitetu i ljudski doprinos.

Sve istinski povezano

“Poanta je da kad za neki proizvod kažemo da je ‘prirodan’ ili ‘s OPG-a’ ili ‘domaći’, ti pojmovi sami po sebi ne govore ništa o tome kako je taj proizvod proizveden. No kad proizvod ima eko certifikat, on jamči konkretne kriterije”, započeo je vlasnik i direktor eko imanja Zrno David Pejić.

Ono što njihove proizvodne pogone čini posebnima, osim trojstva kriterija ekološke, lokalne i veganske proizvodnje, je i činjenica da su istinski povezani. To znači da kroz svoje proizvodne aktivnosti utjelovljuju često spominjani koncept od polja do stola.

“Primjerice, Zrno poljoprivreda svake godine uzgaja soju koju naš pogon prerade pretvara u tofu (tzv. sir od soje), a odjeli pekarstva i ugostiteljstva nadalje koriste kao sirovinu u izradi svojih slanih savijača, pita ili gotovih jela u restoranu.

Takvih primjera kontrole od kraja do kraja, odnosno pretvorbe primarne sirovine u niz poluproizvoda i gotovih proizvoda kroz integrirani lanac proizvodnih pogona na Zrnu imamo jako puno. To je jedna od naših glavnih odrednica i ono što nas čini apsolutno jedinstvenima, kako po kvaliteti tako i u percepciji kupca”, rekao Pejić.

Kao što se da naslutiti iz Pejićeve izjave, iako uzgajaju 60 primarnih poljoprivrednih kultura, kod ovog eko imanja naglasak nije isključivo na poljoprivrednoj proizvodnji, a portfolio njihovih usluga proteže se i na pekarstvo, preradu i ugostiteljstvo u vidu Zrno bio bistroa u Zagrebu.

Bistro je vrhunac sinergije proizvodnih pogona Zrno eko imanja i točka fokusa u kojoj se više od 100 proizvoda imanja objedinjuje u potpuno jedinstvena veganska jela. Riječ o jedinom certificiranom i 100% ekološkom restoranu u Hrvatskoj.

Prepoznat kao ‘pravi’ kruh

Kada je riječ o pekarstvu, svi njihovi kruhovi i peciva pripremljeni su isključivo od kiselog tijesta, što znači bez upotrebe industrijskog kvasca te različitih aditiva i konzervansa.

Takav kruh, govori Pejić, ima potpuno različiti okus, teksturu i svojstva probavljivosti te sve češće biva prepoznat u svijetu kao “pravi” kruh sa značajnim zdravstvenim benefitima. Njegov proces izrade je značajno duži od konvencionalnih pekarskih proizvoda te značajno ovisi o talentu i vještini samog pekara.

“U segmentu pekarstva poznati smo po svojoj liniji 12 kruhova od kiselog tijesta poput Kayu kruha sa smeđom rižom i Piraž kruha od pira i raži. Novi bestseler je i naš bezglutenski kruh, prvi i jedini takav kruh od ekoloških sirovina i kiselog tijesta. Tu su još i sendviči od Kayu kruha, gotove salate, 24 fantastična slastičarska proizvoda i mnogi drugi.

Naša prerada poznata je po svojim prirodno fermentiranim proizvodima s klasicima poput kiselog kupusa, ali i unikatnim proizvodima poput kiselog daikona ili čičoke. Umaci i začini poput pasirane rajčice od vlastitih San Marzano rajčica ili svježa kombinacija začina Zrneta dodatno obogaćuju ponudu.

Ipak, jedna od najbrže rastućih kategorija je svakako naše povrće s iznimno širokim spektrom jedinstvenih sorti i kultura poput 6 vrsta Salanova salate, svježe cikle i mrkve s lišćem i mnogih drugih”, istaknuo je naš sugovornik.

Aktivnosti na Zrnu započete su iz smjera stila života, a posvećenost koju oni donose na stol omogućila im je vjernu publiku. Tako su čak i u vrijeme koronakrize uspjeli ublažiti posljedice koje je ona donijela.

“Diverzificiranost naših aktivnosti i proizvodnje nam je omogućila interno rebalansiranje.

Poljoprivreda i prerada su obje imale snažnu godinu zahvaljujući dobrom urodu, ali i dužem proizvodnom ciklusu. Svakako, najizazovnije je u ugostiteljstvu zbog prolongiranih perioda zatvorenosti.

Ipak, jedinstvena kvaliteta ponude Zrno bio bistroa i vjernost naše publike omogućila nam je snažan rast dostave, odnosno suradnje s dostavnim servisima”, zaključio je vlasnik i direktor eko imanja Zrno David Pejić.

Komentirajte prvi

New Report

Close