Alarmantna pojava u Europi: Opasna i invazivna vrsta kukca s bolnim ugrizom

Autor: Poslovni.hr , 13. rujan 2023. u 09:04
Foto: Pixabay

Znanstvenici već godinama upozoravaju na neizbježno globalno širenje vatrenih mrava.

U Europi su se nedavno pojavili opasni invazivni kukci, crveni vatreni mravi, piše Klik.hr. Prema izvješću Science Alert, ovo je prvi službeni zabilježeni pojavljivanje ove vrste u Europi. Stručnjaci su zabrinuti da bi se ovi štetni insekti, koji potječu iz Južne Amerike, mogli proširiti po cijelom kontinentu.

Crveni vatreni mravi (Solenopsis invicta) su peti najskuplji invazivni organizam na svijetu i uzrokuju milijarde dolara ekonomske štete u mnogim zemljama. Imaju otrovne ubode i često napadaju u velikim jatima s više od pola milijuna jedinki, što im omogućava da preplavljuju plijen koji je znatno veći od njih samih. Ove kolonije uništavaju biljke i životinje te često čiste okoliš od divljih životinja.

Ova vrsta smatra se jednom od najgorih invazivnih organizama, gotovo ravnopravnom s divljim mačkama, divljim psima, lisicama, devama, zečevima i žabama krastačama u Australiji. Prema riječima evolucijskog biologa Mattie Menchettija sa španjolskog Instituta za evolucijsku biologiju, crveni vatreni mravi se šire vrlo brzo i najlakše se naseljavaju na mjestima koja su već narušili ljudi. Njihovo širenje prati globalne promjene u okolišu koje ljudi uzrokuju.

Znanstvenici već godinama upozoravaju na neizbježno globalno širenje vatrenih mrava. Ova vrsta se već proširila na Meksiko, jug Sjedinjenih Država, Kinu, Tajvan, Australiju, Karibe, Japan i Filipine. Većina tih invazija, povijesno gledano, potječe iz južnih SAD-a. S modernom globalizacijom trgovine, stručnjaci tvrde da crveni vatreni mravi imaju više prilika nego ikad prije za putovanje svijetom putem proizvoda poput biljnih busena, sadnica, sijena i košnica. Samo je potrebno da jedan zaraženi paket prođe kroz nadzor. Dužnosnici u Europi već su presreli nekoliko kontaminiranih proizvoda na granici. Ako ovi mravi uspješno prođu kroz luku, mogu preći velike udaljenosti u kratkom vremenskom razdoblju, putujući vjetrom ili stvarajući splavi od svojih tijela kako bi plutali rijekama ili poplavnim vodama, a čak mogu i putovati ispod zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close