Ako izmjerite ove vrijednosti tlaka, morate hitno liječniku

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2023. u 09:56
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Visoki tlak je kronično stanje koje postupno napreduje kroz godine.

Ako je nekome tlak 95/55 i osjeća se dobro, nema razloga za brigu. Ako je nekome tlak skočio na 160/90 i pritom nema problema, potrebno je prilagoditi dozu lijeka, ali nema potrebe za hitnim odlaskom liječniku. Ipak, treba što prije zakazati posjet liječniku, piše Živim.hr.

Općenito, treba odmah kontaktirati liječnika ako je gornji tlak iznad 180 ili ispod 90, odnosno ako je donji tlak viši od 110 ili niži od 50 mmHg. Ako uz ove vrijednosti nema nekih drugih simptoma, situacija nije toliko zabrinjavajuća, ali treba je što prije početi rješavati. Ako su oz ovakve vrijednosti prisutni i simptomi poput vrtoglavice, zamagljenog vida, bolova u prsima, kratkog daha ili glavobolje, to je hitno stanje i zahtijeva žurnu medicinsku intervenciju.

Visoki tlak je kronično stanje koje postupno napreduje kroz godine. No, ponekad može skočiti toliko naglo i ozbiljno da zahtijeva neodložnu medicinsku pomoć. Ako je tlak iznenada skočio preko 180/120 mmHg pričekajte pet minuta, pa ga ponovo izmjerite. Ako su vrijednosti i dalje visoke, odmah pozovite pomoć.

Komentirajte prvi

New Report

Close