Zeleno gospodarstvo
Digitalizacija

Zelena tranzicija pozitivno utječe i na zaposlenike jer su efikasniji i zadovoljniji

Tvrtke zaposlenicima pružaju više vremena za kvalitetno provođenje poslovnih procesa.

Poslovni.hr
28. rujan 2023. u 22:01
Barbara Barić, voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronički računi, Foto: PD

Brojne organizacije u Hrvatskoj sve se više okreću ekološki prihvatljivim rješenjima, društveno odgovornom poslovanju i brizi o zajednici u cjelini. Ono što je posebno zanimljivo je da nije privatni sektor isključivi pokretač zelene tranzicije; to su i javne tvrtke, obrti, zdravstvene ustanove, organizacije i jedinice lokalne samouprave koje brinu o okolišu i svojim djelovanjem poboljšavaju kvalitetu života svoje zajednice. Navedene su organizacije okupljene u projektu Zeleni certifikat koji je u protekle tri godine pokazao da je digitalna transformacija hrvatskog gospodarstva neodvojivo povezana s društveno odgovornim poslovanjem.

Lako i dostupno za svakoga

Svaka tvrtka, nakon jednostavne registracije na servis, može odmah koristiti usluge, a za ulaganje u digitalizaciju dostupna su im i bespovratna sredstva EU

Podsjetimo, riječ je o projektu koji je 2021. godine pokrenuo najveći informacijski posrednik s ciljem da se oda priznanje tvrtkama koje su uspješno implementirale digitalizirane procese u svoje poslovanje i svojim djelovanjem pozitivno utječu na okoliš i zajednicu.

“Priznanja Zeleni certifikat i Premium zeleni certifikat pokazatelj su da se briga o okolišu i zajednici u cjelini može voditi u svim segmentima poslovanja. Jedan od načina je upravo kroz digitalizaciju jer time ne samo da se štedi papir i manje zagađuje okoliš, nego tvrtke svojim zaposlenicima pružaju više raspoloživog vremena za kvalitetno provođenje poslovnih procesa, zbog čega su efikasniji i zadovoljniji”, istaknula je Barbara Barić, voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronički računi.

Bespapirno poslovanje je sadašnjost

Više od 200 korisnika i poslovnih partnera povezanih kroz mojeRačun mrežu otpočetka je u ovoj zelenoj priči, obnavljajući Zeleni certifikat iz godine u godinu, što potvrđuje da je digitalna izvrsnost dio njihovog poslovnog identiteta, jednako kao i provođenje aktivnosti iz okvira društveno odgovornog poslovanja. Iako broj tvrtki koje se okreću zelenom gospodarstvu raste sve brže, Barić se prisjeća da nije uvijek bilo lako osvijestiti važnost digitalne transformacije i njene uloge u smanjenju ekološkog otiska.

“Kada se prije više od desetljeća počelo intenzivnije govoriti o bespapirnom poslovanju i digitalizaciji poslovanja, odnosno digitalnoj transformaciji, postojao je određeni otpor među tvrtkama jer su poduzetnici često smatrali da su za takvu promjenu potrebna značajna ulaganja. Danas znamo da je takav stav neopravdan jer postoje brojna ready-to-use rješenja za mikro, male i srednje poduzetnike sektor. Svaka tvrtka, nakon jednostavne registracije na servis, može odmah koristiti naše usluge, a za ulaganje u digitalizaciju su im danas dostupna i bespovratna sredstva Europske unije”, pojasnila je Barić.

Očuvanje okoliša kao strateški cilj

Dobitnici Zelenog i Premium zelenog certifikata odavno su savladali digitalnu ovjeru i pohranu elektroničkih dokumenata, a ovim priznanjem pokazuju da je očuvanje okoliša također dio njihovog poslovnog identiteta. One koje još nisu započele zelenu tranziciju, morat će uskoro.

“Iako ne postoje tehničke prepreke da svi poslovni subjekti u Hrvatskoj imaju ured bez papira, postoje i oni koji još uvijek nisu spremni u potpunosti prihvatiti činjenicu da svako njihovo djelovanje, čak i ono na mikro razini kada ispisuju dokument koji je nastao na računalu, ostavlja ekološki otisak. Digitalna transformacija više nije pitanje izbora, ona je neizbježna, neophodna i nezaobilazna te jedino rješenje za jačanje zajedničkog europskog tržišta”, smatra voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronički računi.

250 milijuna

eRačuna razmijenjeno je putem servisa mojeRačun čime je od sječe sačuvano više oko 15.000 stabala

Upravo s ciljem jačanja gospodarstva i zaštite okoliša, Europska unija je prije gotovo deset godina započela digitalnu transformaciju zemalja članica kroz najrašireniju knjigovodstvenu ispravu, a to je račun.

“Možemo reći da je najraširenija knjigovodstvena isprava svojevrsni pokretač zelene tranzicije i u Hrvatskoj jer je samo putem našeg servisa mojeRačun razmijenjeno više od 250 milijuna eRačuna, što znači da je barem toliko listova papira manje izašlo iz printera i da je od sječe sačuvano više oko 15.000 stabala”, rekla je Barić.

Potpuno digitalna obrada dokumenta

Zelena tranzicija, dodaje Barić, davno je nadrasla isključivo sferu smanjenja troškova i obične razmjene eRačuna, a sve više se naglasak stavlja na potpunu digitalizaciju poslovnog procesa.

“Poslovni subjekti koji su ranije započeli proces digitalizacije poslovanja povezali su, primjerice, razmjenu eRačuna s ovjerom kroz mojDMS i potpuno izbacili papir iz ureda. Danas već koriste i platne usluge PIS i AIS koje su integrirane u tridesetak najkorištenijih računovodstvenih programa i poslovnih rješenja na tržištu”, pojasnila je Barić.

Dobitnici Zelenog i Premium zelenog certifikata odavno su savladali digitalnu ovjeru, obradu i pohranu elektroničkih dokumenata, a ovim priznanjem samo su potvrdili da je očuvanje okoliša dio njihovog poslovnog identiteta.

“Sudionici ovog projekta imaju zajednički, dugoročni cilj, a to je potaknuti i druge poslovne subjekte da se okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima te da svojim djelovanjem pozitivno utječu na kvalitetu života zajednice. To se, uz primjenu digitalnih procesa, odnosi i na trajno ulaganje u zaposlenike i društvo u kojem djeluju”, pojašnjava Barić.

Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close