Pod kapom novog vlasnika žele vratiti staru slavu, jedan je najveći izazov

Autor: Suzana Varošanec , 19. prosinac 2022. u 12:38
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Novi vlasnik voljan nastaviti proizvodnju, pregovara sa zainteresiranima.

RIZ – Odašiljači pod kapom novog vlasnika – VMD Standarda i Ivamila u vlasništvu zagrebačkog poduzetnika Željka Vučemila, godinu dana nakon izlaska iz zone stečaja vode pregovore koji su odlučujući za povratak slavnog brenda na međunarodno tržište, na kojem je tvrtka nekad bila u vrhu svijeta. Kako se doznaje od samog vlasnika i Uprave RIZ-a – teren se priprema za povratak u nekadašnji core biznis, i to s proizvodnjom u segmentu kratkovalnog odašiljača. Zadnji projekt koji je kompanija završila rezultirao je isporukom za Tajvan u razdoblju koje je prethodilo otvaranju stečaja u listopadu 2019. na prijedlog Fine i radnika, zbog dugotrajne insolventnosti, blokade žiro računa, te višemjesečne neisplate plaća. U stečaju je nastavljeno poslovanje s manjim brojem zaposlenih, jer se pokazalo da postoji potencijal za revitalizaciju poslovanja RIZ-a, a nakon izlaska iz stečaja isti se potvrđuje jer interes nekad brojnih poslovnih partnera ni u globalnoj krizi ne jenjava. Upiti se, kako doznajemo, zaprimaju gotovo na tjednoj razini, a stvari se pomiču u smjeru obnove proizvodnje, ali ne postojećoj lokaciji. Ista je iz više razloga već davnih dana ocijenjena kao neprimjerena. Međutim, moguće je i novo vlasničko preslagivanje ako pregovori koji su u tijeku sa zainteresiranim potencijalnim partnerima rezultiraju početkom suradnje na zajedničkom proizvodnom projektu.

U Upravi kažu kako se u prvom kvartalu 2023. se u prvom kvartalu očekuju ključne odluke vlasnika koje će imati utjecaj na preseljenje na novu lokaciju sa sadašnje u zagrebačkoj Božidarevićevoj ulici. Na to planu se razmatra nekoliko opcija, a odluka je čini se povezana s ishodom aktualnih pregovora. Paralelno se aktivnosti odvijaju i na sređivanju zemljišnoknjižnog stanja na inače izuzetno atraktivnoj zagrebačkoj lokaciji nasuprot parka Maksimir, gdje se nalazi RIZ-ov pogon, koja pruža razne mogućnosti za nove nekretninske projekte. Taj dio posla u ingerenciji je odvjetničkog tima VMD Grupe. ”Postupak rješavanja vlasničkih odnosa na nekretninama na lokaciji Božidarevićeva 13 uvjetovan je više nego složenim ranijim višegodišnjim nedovršenim postupcima uređenja tih odnosa, tako da je samo manji dio nekretnina vlasnički uknjižen u RIZ-ovo vlasništvo, dok za veći dio predstoji kompleksan sudski zemljišno knjižni postupak s dokazivanjem prava na vlasništvo, koji je u tijeku. O vremenu i ishodu tog postupka ovisi odluka o budućim projektima na ovoj lokaciji, a u konačnosti i preseljenju poslovanja RIZ-a na primjereniju lokaciju, po svim standardima za predmetno poslovanje”, navodi Vučemil.

Od ukupne površine od oko 15.000 m2 zasad je nešto više od 3800 m2 uknjiženo na RIZ. Većina nekretnina, između 70 i 80%, u posjedu je kompanije, dok s ostatkom raspolažu pojedine tvrtke, no kao kupci nisu zemljište vlasnički proknjižile. S druge strane, RIZ Odašiljači preoblikovani u d.o.o., prema direktoru Darku Šketu (koji je bio i RIZ-ov stečajni upravitelj), zasad posluju u ograničenim uvjetima s manjim brojem zaposlenih, zbog čega je preseljenje od vitalnog značaja za nove projekte, u koje, tvrdi on, nije moguće krenuti u postojećem posve neadekvatnom pogonu, pa on vjeruje da će to doći prije na red nego što će biti riješen složeni zk-a predmet.

Rasplet u prvom kvartalu ’23.

”Radimo na umjeravanju i održavanju električnih brojila za HEP te na poslovima servisiranja za MORH, ali se istovremeno intenzivno komunicira s potencijalnim poslovnim partnerima, koji su zainteresirani za suradnju na razvoju programskih rješenja za daljinsku komunikaciju za brojila, ali i proizvodnju i održavanje odašiljač,a koji su se pokazali kao proizvod koji je upravo sada postao aktualan. I to zbog svoje stabilnosti i sigurnosti rada, tako da za iste postoji i dalje znatan interes, kao i za druge visokotehnološke proizvode”, kaže Šket.

Ulazak novog partnera u suvlasništvo jedna je opcija, dok je, kaže Šket, za projekt ključno, to što je sadašnji vlasnik, iako ga se dominantno percipira kroz graditeljstvo i kao investitora u građevinske objekte, prepoznao potencijal u RIZ-om core biznisu i zainteresiran je da ga nastavi”, sam ili u kooperaciji. Iznosi i da postoji više hrvatskih društava koji iskazuju interes za suradnju u domeni organiziranja proizvodnje te održavanja kratkovalnih odašiljača, kakav je odašiljač snage 100 kW. Prema Šketu, u prvom kvartalu donijet će se odluka s kojim društvom RIZ eventualno ulazi u novi proizvodni projekt. Pored potencijalnog vlasničkog preslagivanja i u kombinaciji s tim kao rješenjem i za novu lokaciju, Šket ostavlja prostor i da “sadašnji vlasnik na osnovu vlastite procjene investira u daljnji razvoj i sam izabere novu lokaciju”. Sve u svemu, otvorena je perspektivna poslovna priča u kojoj postoji niz izazova.

Povratak stručnog kadra

”Najveći izazov je povratak visokostručnih i obrazovanih inženjera koji su napuštali RIZ u godinama prije otvaranja stečajnog postupka, tako da je kadrovsko ekipiranje s ranijim i novim kadrovima potreba koja je itekako aktualna. Isto tako aktualna je i potencijalna suradnja te povezivanje s kompatibilnim tvrtkama koje imaju formirane inženjerske timove koji bi se mogli uključiti u razvoj predmeta poslovanja RIZ-a”, kaže Šket.

Kako je RIZ u godinama koje su prethodile stečaju poslovao s gubitkom, kumulativni minus bio je veći od temeljnog kapitala, a tek dio je riješen u RIZ-ovom stečaju: na javnom natječaju za povećanje temeljnog kapitala ponudu je dalo društvo VMD Standard i Ivamil kao zajednica ponuditelja, je ponuda prihvaćena od strane Skupštine vjerovnika. Tim modelom uspješno i pravomoćno krajem 2021. okončan je stečaj u kojem su namirene tražbine svih radnika u cijelosti, kao i razlučnih vjerovnika, te više od 70% tražbina vjerovnika II isplatnog reda, uz poslovni plan koji podrazumijeva održivo poslovanje društva. A da bi se to pretočilo u djelo, Skupština RIZ-a nedavno je poduzela novi korak. To znači donijela je poslovnu odluku o smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića gubitka, kako bi kažu “društvo u budućnosti bilo rasterećeno naslijeđenog prenesenog gubitka iz ranijih razdoblja”. I to sve s obzirom na činjenicu, kako ističe Vučemil, da sada RIZ posluje pozitivno (u 2021. neto dobit iznosila je1,7 milijuna kuna) te da redovno podmiruje tekuće obveze.

Tako je ovih dana u sudskom registru provedeno smanjenje TK-a RIZ-a za iznos od 40-ak milijuna kuna, pa bez repova iz prošlosti očito RIZ ima kartu za novi početak, u kojem ulogu mogu imati i razgovori s dvjema hrvatskim tvrtkama koje su razvile sustav pametnog očitanja el. energije na daljinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close