Zbog potresa u Zagrebu osam banaka privremeno zatvorilo 23 poslovnice

Autor: Saša Paparella , 27. ožujak 2020. u 08:58
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebačka banka i PBZ morale su zatvoriti po sedam, RBA četiri, a HPB, Addiko, Kentbanka, Karlovačka i Podravska banka po jednu poslovnicu.

Nakon što su zbog koronavirusa poslovnice mnogih banaka skratile svoje radno vrijeme, potres koji je zadesio Zagreb je njih 23 privremeno zatvorio. Zbog sigurnosti svojih klijenata i zaposlenika to je učinili osam banaka, iz kojih stiže molba klijentima da odsad više koriste online bankarstvo, bankomate i kartično plaćanje. Kako bi građani što manje izlazili privremeno su ukinute naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih
banaka.

Najviše je svojih poslovnica i centara, njih 13 u Zagrebu i okolici, zbog potresa privremeno zatvorila Zagrebačka banka, a od čega ih je šest u međuvremenu ponovno otvoreno. Kako doznajemo u Zabi, odmah nakon potresa zatvorene su poslovnice Gradska štedionica na Trgu bana Jelačića, Ilica 38, Dubrava, Vlaška, Koledinečka, Savska, Travno, Volovčica i Jarun. Također su privremeno bili zatvoreni poduzetnički centar Ilica 1 i centar privatnog bankarstva Zagreb 1 na Novoj Vesi. Izvan Zagreba zatvorene su bile poslovnice Donja Stubica i Sv. Ivan Zelina.

“U svim poslovnicama su pokrenuti radovi obnove. U šest poslovnica/centara je sanirana šteta te su, uz dozvolu nadležnih službi, osposobljeni za sigurno poslovanje, dok je u ostalima sanacija u tijeku. Poslovnice/centri na lokacijama Travno, Jarun, Volovčica, Ilica 1, Nova Ves 11 i Donja Stubica ponovno su otvoreni”, rečeno nam je. S obzirom na to da se ukupna šteta još utvrđuje, zasad nema informacija kolika će ona biti. Kao preventivnu
mjeru, Zagrebačka banka je sve poslovnice, centre te ostala radna mjesta opskrbila setovima za zaštitu koji sadrže maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva.

Zbog posljedica potresa i PBZ je privremeno zatvorila poslovnice na pet lokacija u širem centru grada – Franje Račkoga, Kneza Mislava, Oktogon, Cvjetni trg, Ilica, kao i poslovnice Vrbani i Sveti Ivan Zelina. “Poduzimao sve potrebne aktivnosti kako bi se čim prije otklonile posljedice potresa, te su neke od poslovnica zatvorenih zbog potresa već stavljene u funkciju. Klijentima su na raspolaganju najbliže poslovnice u kojima mogu obaviti uslugu koja je isključivo vezana za dolazak u poslovnicu”, rečeno nam je u PBZ-u.

Potres je oštetio i privremeno zatvorio i četiri RBA poslovnice u centru Zagreba (Vlaška, Jurišićeva, Gundulićeva, Petrinjska). “U ovome trenu tri poslovnice su sanirane i spremne za nastavak rada. Ipak, s obzirom na nesigurnost prolaska uz stambene jedinice u navedenom dijelu grada te dok ne dobijemo službeno odobrenje Civilne zaštite da je
područje oko poslovnica sigurno za klijente i građane, nismo u mogućnosti navedene poslovnice otvoriti za svakodnevno poslovanje”, doznajemo u RBA.

Zatvorena je i poslovnica HPB-a u najstrožem centru grada. “Zbog materijalne štete nastale uslijed potresa do daljnjeg neće raditi HPB poslovnica na adresi Jurišićeva 4”, potvrđeno nam je u banci. Svoje zagrebačke podružnice u centru Zagreba morale su zatvoriti još neke banke.

“Zbog oštećenja zgrade uzrokovanog potresom, poslovnica Podravske banke na Cvjetnom trgu do daljnjeg neće raditi. Svoje financijske usluge građani mogu nesmetano obavljati u poslovnici Green Gold u Zagrebu”, rečeno nam je u Podravskoj banci.

Potres je zatvorio i obližnju podružnicu Karlovačke banke, jedinu u Zagrebu.

“Zagrebačka poslovnica Karlovačke banke u Preradovićevoj ulici broj 15, zatvorena je do daljnjeg jer je u potresu oštećena je i zgrada u kojoj se nalazi naša poslovnica. Izlaskom na lice mjesta, statičari su utvrdili da je zgrada privremeno neupotrebljiva te su joj dodijelili oznaku P2, prema kojoj je potrebno izvršiti mjere hitne intervencije. Sigurnost i zdravlje naših zaposlenika i klijenata nam je na prvom mjestu te će Banka u koordinaciji sa svim nadležnim službama, poduzeti sve potrebne mjere kako bi poslovnica Banke započela s radom u najkraćem mogućem roku”, kažu u Kabi.

Od tri zagrebačke poslovnice Kentbanka, ona u ulici Franje Račkog je do daljnjeg zatvorena zbog dimnjaka koji se urušio. “Tako će i ostati dok ne dobijemo odobrenje nadležnih službi za otvaranje. Do tada, naši klijenti imaju na raspolaganju naše druge dvije poslovnice u Ilici i Horvaćanskoj koje redovito rade”, kažu u toj banci.

U nekim je poslovnicama pričinjena šteta srećom bila minimalna.

“Jedina poslovnica Addiko banke koja je privremeno i iz preventivnih razloga zatvorena kao rezultat potresa je ona na Trgu bana Jelačića. Prvi pregled poslovnice ‘Trg’ pokazao je da je s poslovnicom, izuzev očekivanog manjeg nereda, sve u najboljem redu, ali prije nego je otvorimo za klijente želimo je još jednom detaljno pregledati, tako da poslovnica u ovom trenutku još ne radi”, doznajemo u Addiku.

Sa stanjem svoje poslovnice u Vlaškoj zadovoljni su u J&T banci. “Šteta je neznatna i prvenstveno se radi o rijetkim oštećenjima boje u interijeru. Procjenu štete još nemamo, a soboslikarske radove ćemo organizirati prestankom uvjeta pandemije”. Slično je i u Sberbank, čije poslovice i dalje neometano rade prema prilagođenom radnom
vremenu. “Dvije poslovnice Banke imaju manja oštećenja koja će se sanirati kod redovite obnove prostora”, rečeno nam je.

Erste banka je zbog potresa na nekoliko dana zatvorila svoju poslovnicu u Vlaškoj ulici, a koja je nakon pregleda statičara u četvrtak ponovno otvorena. “Nekoliko poslovnica Erste banke pretrpjelo je manja oštećenja, poput rasvjete i slično, što je odmah sanirano, dok će ostala oštećenja biti sanirana nakon prestanka trenutačnih izvanrednih okolnosti. Imajući u vidu odluke tijela javnih vlasti o ograničenju kretanja te privremenoj obustavi javnog prometa, Erste banka je od svoje 124 poslovnice ostavila otvorenima za klijente njih 80, uz prilagođeno radno vrijeme, a popis tih poslovnica s njihovim radnim vremenom, nalazi se na posebno kreiranoj podstranici na internetskim stranicama banke”, rečeno nam je u Erste banci.

Komentirajte prvi

New Report

Close