Zaustaviti fiktivne investicijske tvrtke

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2017. u 22:01
Kratki postupak izdavanja dozvole za rad nije prihvatljiv, Foto: Reuters

Europski financijski regulator upozorio na pogodovanje financijašima zbog Brexita.

Financijski regulatori zemalja Europske unije trebali bi investicijskim tvrtkama onemogućiti osnivanje fiktivnih tvrtki izvan matičnih zemalja radi izbjegavanja strožih kontrola, upozorila je u četvrtak Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta (ESMA). U ESMA-i se pribojavaju da će prebacivanje poslovanja iz Britanije u EU nakon njezina istupanja iz članstva potaknuti natjecanje u EU radi privlačenja što povoljnim uvjetima poslovanja.

Regulatori bi trebali u prvom redu “ublažiti rizik fiktivnih tvrtki i voditi računa o tome da tvrtke zaista posluju na novoj lokaciji”, upozorila je agencija u službenim smjernicama. Moraju se pobrinuti da sjedište više razine uprave bude u matičnoj zemlji kompanije te da “članovi uprave i viši menadžeri u EU27 imaju stvarne ovlasti za donošenje odluka čak i kada je investicijska kompanija dio grupe”, ističe ESMA.

Ako ocijene da kompanije ne posluju stvarno u matičnoj zemlji, “to bi moglo poslužiti kao osnova za uskraćivanje ili povlačenje dozvole” za rad. ”ESMA zapravo poručuje da kratki postupak izdavanja dozvole za odlazak iz Velike Britanije ne može biti prihvatljiv i da postoje službeno utvrđeni postupci izdanja odobrenja”, ističe odvjetnik Neil Robson.     

Komentirajte prvi

New Report

Close