Zapošljavaju oko 380 radnika, a zajedno s povezanim društvima više od 700 – ovo su njihovi najveći projekti

Autor: PD VL native tim , 15. srpanj 2020. u 08:00
FOTO: PRESS

Nužno je dati prioritet stručnim ocjenama i rješenjima, a ne birokratskim procedurama koje postaju uzrok sporosti i zastoja radova, te nastanka brojnih nepotrebnih troškova.

”Građevinsko tržište, posebno potražnja za građevinskim radovima, u posljednje se dvije godine počelo polako oporavljati, te je za gospodarstvo Hrvatske potrebno učiniti sve da se zbog pandemije Covid 19 ne dogodi stagnacija”, poruka je koju ističu iz građevinske tvrtke Radnik d.d. iz Križevaca. Unatoč naporima i perspektivi koja je bila primjetna posljednjih godina, građevinski sektor, kao ni svi drugi, nije prošao neokrznut situacijom koju je COVID-19 donio na tržište, no moguće je predložiti mehanizme koji bi sve eventualne utjecaje sveli na minimum. Ono što ovu tvrtku u ovom trenutku znatno izdvaja od konkurencije, jest to što se, osim građevinskom djelatnosti, bave i proizvodnjom kamenih materijala i betona, izradom oplatnih sustava, ugostiteljstvom, a posluju i kao distributer i opskrbljivač prirodnim plinom kućanstvima i poduzetništvu na području Grada Križevaca i općine Sv. Ivan Žabno. Diferencijacija se u ovim kriznim vremenima pokazala kao dobar način razmišljanja o uspjehu. Tvrtka je organizirana u četiri proizvodna sektora i radnom jedinicom u Hrvatskoj, s izdvojenim Predstavništvom u Njemačkoj, uz prateće zajedničke službe. Stoga i ne čudi što zapošljavaju oko 380 radnika svih struka, a zajedno s povezanim društvima ta se brojka penje na više od 700 radnika. Sve vrijeme svojeg dugogodišnjeg poslovanja Grupa Radnik d.d. je pozitivno poslovala, a u 2019. ostvarili su ukupni prihod od 614 milijuna kuna, od čega 93 % u Hrvatskoj, a 7 % u inozemstvu.

Brojne referencije kao pokazatelj uspjeha

Takve brojke znače da su iza njih i uspješne suradnje, a među najvećim referencijama iz Radnika ističu hotele Vespera, Bellevue, Alhambra i Punta na Lošinju, hotele Park u Rovinju i Hvar Star Residence u Starom Gradu na Hvaru, poslovnu zgradu Infobip u Vodnjanu, a u tijeku su radovi na Općoj bolnici u Bjelovaru, Općoj bolnici dr. Bardek u Koprivnici, Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice, poslovnoj zgradi Infobip u Zagrebu, Medicinskoj školi u Puli, više osnovnih škola u Istri i Zagrebu, dječjem vrtiću u Svetom Ivanu Žabnom i Svetom Petru Orehovcu, kao i nizu objekata na području Koprivničko-križevačke županije.

Ipak, kako su istaknuli na samom početku, opasnost koju donosi kriza uzrokovana koronavirusom, je realna. Predviđa se pad potražnje za radovima na turističkim objektima, a tržište je potrebno održati kroz investicije u javne objekte i infrastrukturu kako se ne bi smanjio opseg građevinskih radova u Hrvatskoj. ”Ljudski resursi su sve deficitarniji, no zahvaljujući poslovanju i na njemačkom tržištu, Radnik je pružio mogućnost svim zainteresiranim radnicima rad u toj državi, te uz značajniji rast plaća, nije zabilježen masovni odljev radnika, te je zadržana osnovna kadrovska struktura zaposlenih. Dio potrebnih radnika je popunjavan stranim radnicima, što postaje dio rješenja u osiguranju NKV i PKV radnika”, istaknuli su iz Radnika. U cilju poboljšanja stanja u graditeljstvu i umanjivanju štete od korone, prema mišljenju iz Radnika, potrebno je djelovati u nekoliko pravaca. To uključuje postupanje posredničkih i žalbenih tijela u postupcima javne nabave koji se financiraju iz fondova EU (SAFU, agencije, ministarstva i dr.) te nastavak investicija u javnom sektoru. U postupanju spomenutih tijela RH, kako ističu iz Radnika, prisutno je birokratsko formaliziranje koje ima štetne posljedice na tijek izvođenja radova i realizaciju investicija. To ima potencijal negativno se odraziti i na stanje Sektora graditeljstva. Stječe se dojam da se traže razlozi za što širom primjenom penaliziranja na projektima koja se financiraju iz fondova EU, što je, dodaju, apsolutno neprihvatljivo za Republiku Hrvatsku.

Problemi se očituju tako što se investicije realiziraju na temelju starih projekata, izrađenih prije više od deset godina, te su nužna rješenja koja treba dopuniti i izmijeniti. U tome je, smatraju u Radniku, potrebna uloga i povjerenje stručnom nadzoru i investitoru da to ekspeditivno rješavaju u korist investicije. U tim procesima izmjena i dopuna u odobrenjima sudjeluju voditelji projekta, kontrolna tijela zadužena za financiranje iz EU ( SAFU, agencije, ministarstva i dr. ) te proces usklađivanja i odobrenja projektnih rješenja je kompliciran i dug. Tako nešto na kraju ide na teret izvođača i investitora.

Prioritet stručnim ocjenama i rješenjima

”Smatramo da je nužno istaknuti potrebu da se ublaže kriteriji, te da se ne zlorabe formalnosti u takvim postupcima javne nabave jer tijekom izvođenja radova izviru brojni detalji koji kriju nejasnoće koje je potrebno rješavati. Smatramo da je potrebno dati prioritet stručnim ocjenama i rješenjima, a ne birokratskim procedurama koje postaju uzrok sporosti i zastoja radova, te nastanka brojnih nepotrebnih troškova”, rekli su iz Radnika. S druge strane, kada je riječ o nastavku investicija u javnom sektoru, smatraju da je potrebno energično ukazivati na potrebu nastavka svih investicija javnog sektora, posebno u infrastrukturne objekte, ali i druge planirane investicije u Hrvatskoj. Zastoj investicija, koje su motor gospodarstva, mogao bi tako izazvati veće gospodarske poremećaje u sektoru graditeljstva od mjera sprječavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom. Investicije se pripremaju godinama, a na temelju investicijskih planova, priprema se i sektor graditeljstva te je pitanje održavanja stupnja investicijske aktivnosti usko povezano s održavanjem samog graditeljstva u Hrvatskoj. Restrikcijama investicija bi se, zaključuju u Radniku, graditeljstvu i građevinskoj struci u javnom sektoru mogla proizvesti velika šteta te do nečeg takvog ne bi trebalo doći.

Sadržaj omogućuje Radnik d.d.

ORGANIZATOR
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close