Zagrebački Leapbit – prilike za rast kroz digitalnu transformaciju sportskog klađenja

Autor: PD VL native tim , 16. svibanj 2022. u 08:36
FOTO: Promo

Razgovarali smo s Mladenom o Leapbitu te izazovima i prilikama u sferi digitalne transformacije sportskog klađenja.

Zagrebačku IT tvrtku Leapbit ste možda primijetili posljednjih mjeseci kroz kampanju #developerske_tragedije kojom su popratili svoje istraživanje Što developeri žele?

Jedan od četiri Leapbitova osnivača je Mladen Andrašec, ključna osoba cijelog niza uspješnih projekata u Hrvatskoj i regiji u kladioničarskoj industriji u zadnje tri decenije. Od doba prvih poker-automata koje je devedesetih izrađivao od šperploče i elektroničkih komponenti do sudjelovanja u razvoju visokosofisticiranog softvera za digitalno sportsko klađenje, Mladen Andrašec je stekao bogato iskustvo u ovoj industriji koje je uložio u tvrtku Leapbit u kojoj je jedan od suvlasnika.

Razgovarali smo s Mladenom o Leapbitu te izazovima i prilikama u sferi digitalne transformacije sportskog klađenja.

Kako je nastao Leapbit?

Leapbitov ključni tim formirao se tijekom rada u Superbetovom IT odjelu. Kroz nekoliko godina pod vodstvom sadašnjeg Leapbitovog CEO-a Bože Kekeza taj je odjel razvio inovativno tehnološko rješenje koje je omogućilo kompaniji da iz malog lokalnog poduzeća izraste u regionalnog lidera svoje industrije.

Božo me je pozvao u Superbet kako bih donio svoje iskustvo koje sam stekao radeći u nekim od najzanimljivijih projekata u branši poput sportskih kladionica Favorit, Supersport i Prve sportske kladionice. Pod Božinim vodstvom oformljen je tehnološki tim koji je sagradio vrlo cjelovito i inovativno rješenje za sportsko klađenje.

Nakon toga, 2018. godine izdvojili smo se u zasebnu tvrtku Leapbit kako bismo razvili svoje rješenje, inovativnu turn-key platformu Flex.

Već u prvoj godini poslovanja Leapbit je bio petnaesti na listi najperspektivnijih 100 novoosnovanih hrvatskih tvrtki prema prihodima u 2019. godini. Što vidite kao ključni faktor Leapbitove uspješnosti?

Rekao bih da je ključno naše iskustvo u industriji i tehnološka kvaliteta našeg rješenja, odnosno developerska ambicioznost našeg Darija Filkovića kao CTO-a i Bože, našeg CEO kao i svih djelatnika koji su odvažno krenuli u taj pothvat.

Ponosni smo na inovativna softverska rješenja koja igračima osiguravaju izniman užitak igre, a operaterima sve potrebno za uspješno vođenje poslovanja. Razvili smo i cjelovito rješenje za zaštitu od namještenih utakmica i drugih prijevara koji operaterima smanjuju rizike velikih, ponekad i milijunskih gubitaka.

Dario Filković i Božo Kekez, suosnivači Leapbita

Mladene, što vidite kao najveću priliku za svoju tvrtku, ali i druge tehnološke tvrtke koje se bave softverskim rješenjima za industriju sportskog klađenja?

Sportsko klađenje trenutno doživljava veliki poslovni rast zahvaljujući procesima legalizacije svugdje u svijetu, a posebno u SAD-u. Novootvorena tržišta gladna su ambicioznih rješenja koja će im u startu dati bolje polazišne točke u blue ocean tržištu.

Koje su specifičnosti vaše Flex platforme u odnosu na konkurenciju?

Leapbitova platforma Flex kao turn-key rješenje može pomoći operaterima da vrlo brzo pokrenu i uspješno vode kladionicu. Flex nudi sve, od sučelja za igrače, preko ponude utakmica koje preuzimamo od nekoliko data providera do backend aplikacije koja na jednom mjestu sadržava sve potrebno za vođenje ovog posla.

Posebno moram istaknuti i da smo jedni od rijetkih koji pokrivaju sve segmente – online, retail i SSBT – klađenje na samoposlužnim aparatima. Ima puno tvrtki koje su tijekom ove digitalne transformacije industrije ponudile svoja online rješenje, ali bez retail segmenta. Naš softver nudi integriranu uslugu koja pokriva online kanale, ali i rješava svu složenost poslovanja kladionica u retailu i na SSBT uređajima.

Zahvaljujući Flexu, operator može jednostavno ponuditi svoje usluge kroz sve kanale.

Leapbitov tim ima iskustvo pružanja podrške tvrtkama koje su od nule kroz par godina zauzele važnu poziciju na tržištu. To je posebno bitno na novim tržištima poput Sjedinjenih Američkih Država gdje ne postoji iskustvo i znanje u vođenju ovog tipa biznisa.

Koji su najveći izazovi digitalne transformacije kladioničarske industrije?

Sportsko klađenje je izuzetno kompleksno, a posebno sada kad kladionice u svom online izdanju rade 24/7. Prati se puno više utakmica, ponuda je ogromna, sve se odvija u realnom vremenu, uz procesiranje puno transakcija i to kroz razne kanale istodobno.

Posebno bih istaknuo rizik namještanja utakmica koje smo riješili kroz niz algoritama koji prepoznaju paterne rizičnog ponašanja. Za sve to trebaju nam ambiciozni i ustrajni developeri koji će ući u dubine ovog biznisa.

U vremenu općeg nedostatka developera, kako vaša tvrtka rješava taj problem?

Osim visokim primanjima i dobrim radnim uvjetima, što se podrazumijeva, vjerujemo kako je posao u Leapbitu developerima zanimljiv zbog zahtjevnosti i puno prilika za razvoj, inovativnost, ali i internu promjenu karijere.

Flex se sastoji od aplikacija raznih vrsta, bavimo se implementacijom softvera za SSBT uređaje, napravili smo popularnu i omiljenu 3D igru virtualnih utrka konja, a posebno smo ponosni na R&D segment koji razvija inovacije u sportskom i loto klađenju. U našem timu imamo i talentiranog matematičara koji razvija matematičke modele temeljem kojih možemo ponuditi posve novo iskustvo i zadovoljstvo igre našim igračima.

Isto tako, mi razvijamo svoj proizvod, pa možemo dobro planirati vrijeme i imamo puno više slobode i prostora za kreativnost nego u agencijskom tipu rada.

Na stranici karijera Leapbit redovito objavljuje nova radna mjesta, pa ako biste nam se željeli pridružiti, posjetite našu stranicu karijera i pogledajte koje profile stručnjaka tražimo.

New Report

Close