Za Adriadiesel presudno dobivanje novog velikog posla

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2014. u 14:42
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

Za sudbinu Adriadiesela danas je presudan dan, traju završni pregovori za dizelsko generatorske setove za projekt nove nuklerne elektrane PEK u Bjelorusiji.

Za sudbinu Adriadiesela danas je presudan dan, traju završni pregovori za dizelsko generatorske setove za projekt nove nuklerne elektrane PEK u Bjelorusiji, a ukoliko PEK prihvati garancije Karlovačke banke velike su šanse za dobivanje tog posla vrijednog oko 30 milijuna eura, a s tim i za nastavak normalnog poslovanja Adriadiesela, saznaje Hina u karlovačkoj tvornici od izvora bliskih upravi.

Sutra istječe rok za predaju ponuda za dizelsko generatorske setove za projekt nove nuklerne elektrane PEK, a sada traju završni pregovori između Karlovačke banke (KABA) koja brani i interes Adriadiesela i svoj interes.

Dobivanje tog posla značilo bi nastavak normalnog poslovanja Adriadiesela, u suprotnom gotovo sigurno će se morati predložiti stečaj Adriadiesela, neslužbeno se saznaje.

Zato je uprava tražila od sindikata da se štrajk prekine, da o tome ne čuju partneri u Bjelorusiji i Rusiji, u ovako osjetljivom trenutku. No, to se i dogodilo jer je na poslovnom portalu Russia Business News prenesena informacija kako radnici Adriadiesela štrajkaju, jer nisu dobili dvije plaće.

Adriadiesel sa svojim motorima ADRIA 40 ima šanse, jer su motori pouzdani, provjereni i jeftiniji od konkurencije (MAN Francuska), ali financijska nesigurnost, nemogućnost davanja garancija i upitnost dugoročne stabilnosti karlovačkoj kompaniji ne ide na ruku.

Suvlasnici tvrtke, država, Jadranska ulaganja i Uljanik, izjasnili su se da nisu u mogućnosti financijski pratiti Adriadiesel na tom projektu, pa je jedina šansa da Karlovačka banka uvjeri inozemne partnere da će oni osigurati garancije za avansno plaćanje, za dobro izvršenje posla i za pokrivanje garancijskog razdoblja.

Jedno od važnih pitanja je ulazi li KABA u upravljačku strukturu tvornice, a odgovor iz Adriadiesela glasi da je to bila unatrag nekoliko tjedana jedna od opcija, spominjala se i dokapitalizacija privatnih osoba, kupovina dionica vodećih dioničara, ali ponuda Karlovačke banke još nije potpuno dorečena iako je jasno da je namjera Banke "da sudjeluje u rehabilitaciji Adriadiesela", navodi izvor iz tvornice.

Radnici Adriadiesela vratili su se jučer popodne na posao i tako do kraja sljedećeg tjedna prekinuli štrajk, što je rezultat dogovora s Nadzornim odborom, prema kojemu su radnici prihvatili uvjet Karlovačke banke kao ulagača da se prekine štrajk kako bi u pregovorima za novi posao imali jaču pregovaračku poziciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close