VW tužen i u SAD-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. ožujak 2019. u 15:11
Foto: Reuters

Američki financijski regulatori tuže VW za obmanu ulagača.

Američki financijski regulatori tužili su njemačkog proizvođača automobila Volkswagen (VW) za obmanu ulagača, tvrdeći da je prilikom pribavljanja kapitala tajio da njegovi automobili ispuštaju više štetnih plinova no što je zakonima dopušteno.

Volkswagen je od travnja 2014. do svibnja 2015. na američkim tržištima izdao obveznice i vrijednosne papire u vrijednosti većoj od 13 milijardi dolara, pri čemu su njegovi poslovni čelnici znali da više od 500 tisuća VW-ovih vozila u SAD-u ispušta osjetno više štetnih plinova no što je dozvoljeno, stoji podnesku Komisije za vrijednosnice i tržišta dionica (SEC).

Tajeći program koji omogućuje krivotvorenje podataka o emisiji štetnih plinova, njemačka je kompanija ostvarila imovinsku korist koja se mjeri u stotinama milijuna dolara, izdajući vrijednosnice uz atraktivnije prinose, stoji u žalbi SEC-a, podnesenoj u četvrtak navečer u saveznoj državi Kaliforniji.

"Izdavači koji koriste usluge američkih tržišta kapitala moraju dostaviti ulagačima točne i potpune informacije", naglasila je kodirektorica SEC-ova pravnog odjela Stephanie Avakian.

"Tvrdimo da je Volkswagen skrivao program upravljanja emisijama štetnih plinova koji je bio u upotrebi desetljećima, prodajući ulagačima po napuhanim cijenama obveznice vrijedne milijarde dolara", navodi se u SEC-ovom podnesku.

Stoga regulator traži "povrat nepropisno stečene koristi" s kamatama i prekršajne kazne.

Zahtijevaju i da bivšem direktoru VW-a Martinu Winterkornu bude zabranjeno obnašanje viših izvršnih dužnosti u kompanijama čijim se dionicama trguje na američkim burzama.

U VW-u ističu da je SEC-ova tužba "pravno i činjenično netočna", najavljujući njezino pobijanje na sudu.

"SEC je podnio žalbu bez presedana zbog vrijednosnica prodanih isključivo sofisticiranim ulagačima koji nisu pretrpjeli nikakvu štetu i kojima su glavnica i kamate isplaćeni u cijelosti i na vrijeme", stoji u priopćenju njemačke kompanije.

"SEC u tužbi ne tvrdi da su osobe uključene u izdanje obveznica u trenutku njihove prodaje znale da Volkswagenovi dizelski automobili nisu usklađeni s američkim propisima o emisijama već samo ponavlja nedokazane tvrdnje o bivšem izvršnom direktoru Volkswagena, koji nije sudjelovao u prodaji", dodaju u VW-u.

Protiv Winterkorna je u svibnju prošle godine u SAD-u podignuta optužnica koja, između ostalog, uključuje optužbu za udruživanje radi obmane i za lažno predstavljanje.

Američki tužitelji tvrde da je bivši šef VW-a znao za netočno prikazivanje podataka o emisijama štetnih plinova još od svibnja 2014. ali je odlučio da neće ništa poduzeti kako bi se to promijenilo, prema navodima američkog ministarstva pravosuđa.

Winterkorn ne smije napustiti Njemačku jer je za njim izdana međunarodna tjeralica.

Podsjetimo, zbog spomenutog skandala VW je odlučio napraviti potpuni zaokret u proizvodnji, okrenuvši se električnim automobilima.

Komentirajte prvi

New Report

Close