VIDEO: Je li energetska tranzicija alat za izlaz iz krize?

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2020. u 09:46
Foto: PD

Prema posljednjim publiciranim podacima Eurostata za 2018. godinu, udjel OIE u ukupnoj bruto potrošnji električne energije u Hrvatskoj iznosio je 48 posto, po čemu se Hrvatska nalazi na šestom mjestu u Europskoj uniji.

Europski Zeleni plan je strategija za postizanje održivosti gospodarstva EU-a, pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim područjima politike i osiguravanjem pravedne i uključive tranzicije. Godine 2050. EU želi biti klimatski neutralna.  Za ostvarenje tog cilja bit će potrebno ulagati u tehnologije prihvatljive za okoliš, poticati industriju na inovacije, uvoditi čišće, jeftinije i zdravije oblike privatnog i javnog prijevoza, dekarbonizirati energetski sektor, povećati energetske učinkovitosti zgrada i surađivati s međunarodnim partnerima na unaprjeđenju globalnih standarda u području okoliša. U tom planu veliku ulogu igraju obnovljivi izvori energije.

Prema posljednjim publiciranim podacima Eurostata za 2018. godinu, udjel OIE u ukupnoj bruto potrošnji električne energije u Hrvatskoj iznosio je 48 posto, po čemu se Hrvatska nalazi na šestom mjestu u Europskoj uniji. Može li Hrvatska energetsku tranziciju iskoristiti kao alat izlaska iz krize prouzročene COVID-om 19, može li ozbiljnije tržišno proizvoditi obnovljivu energiju i što je s budućom proizvodnom cijenom OIE u našoj zemlji, samo su neka od pitanja o kojima raspravljaju Ivana Belić, glasnogovornica Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Ivan Andročec, voditelj Službe za investicijsku strategiju i nove tehnologije, HEP d.d. i Laszlo Horvath, voditelj Odjela obnovljivih izvora energije Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE).

Komentirajte prvi

New Report

Close