VIDEO: ‘Budućnost nas ne čeka; mi stvaramo budućnost koja će se dogoditi s nama ili bez nas’

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2022. u 10:55
Foto: Nestlé

Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu o održivosti poslovanja i planovima kompanije za 2050. godinu. ‘Moramo se zapitati možemo li imati pozitivan utjecaj na budućnost i kako će izgledati naš utjecaj’, poručuje.

Održivost kao tema nametnula se u posljednjih nekoliko godina u poslovnom svijetu kao imperativ. I dok se mnoge tvrtke bore s tim pojmom i implementiranjem ciljeva koji bi bili u skladu s održivosti, Nestlé, najveći prehrambeni lanac na svijetu, ima vrlo jasno postavljene standarde i ciljeve uz koje idu prema cjelovitoj održivosti, a koja uključuje ne samo brigu o okolišu, nego i praćenje socijalnih i ekonomskih aspekata ovog pojma. S generalnim direktorom kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu, Laurentiu-Florinom Dimitriuom, razgovarali smo o svim aspektima održivosti, kao i planovima kompanije za “bolju budućnost”.

“Budućnost nas ne čeka; mi stvaramo budućnost koja će se dogoditi s nama ili bez nas. Na nju možemo gledati jako optimistično – ako će naše akcije danas odrediti bolju budućnost. S druge strane, ako čekamo da se budućnost dogodi, možemo biti prilično pesimistični. Zato budućnost shvaćamo jako ozbiljno, kao i našu aktivnu ulogu u njoj, posebno u raznim ekonomskim, socijalnim i pitanjima koja se tiču okoliša, a koja su najvažnija našim partnerima. Naše ambicije i obaveze usko su povezane sa 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Svake godine procjenjujemo svoje performanse i na temelju rezultata prilagođavamo obaveze te identificiramo polja za poboljšanje.

U fokusu nam je naš Net Zero, smjernice za nula negativnog utjecaja na prirodu i planet. Ovo je vrijednost koju njegujemo i nikad nismo bili spremniji ispuniti je. Veseli nas okupljanje ljudi koji misle poput nas i koji nam se žele pridružiti na ovom ambicioznom putovanju”, rekao je Laurentiu-Florin Dimitriu.

Kao i mnoge kompanije, i Nestlé se u posljednje dvije godine suočio s brojnim promjenama u poslovanju, ali i u poslovnoj kulturi. Kao globalna kompanija, na svim su razinama u vrlo kratkom vremenu morali prilagoditi radne procese, a danas su, kažu, zadovoljni rezultatima tih promjena.

“Primijetili smo promjene u svijesti zaposlenika koja se očitovala kao spremnost na akciju kad se radi o poštovanju prema drugim kolegama, kao i prema planetu. I u našoj se kompaniji promijenila kultura rada u posljednje dvije godine. Puno smo fleksibilniji prema novim trendovima, prema radu na daljinu i tzv. hibridnom obliku rada, a povjerenje je važnije nego ikad na svim razinama u kompaniji”, kaže Dimitriu.

Promijenila su se i očekivanja od zaposlenika, i to na svim razinama – sve do menadžera i vodstva kompanije. Dimitriu ističe kako će se ta očekivanja razvijati.

“Zaposlenik budućnosti trebao bi imati set kompleksnih vještina koje će mu pomoći da ostane kompetitivan na globalnom tržištu. Među najvažnije vještine ubrajaju se spremnost i sposobnost za učenje, prilagodba promjenama te osjećaj zajedništva. Iduća generacija svjesnih vođa mnogo je više od ‘menadžera’. Vođa budućnosti ima profil mentora i trenera, inspirira zaposlenike i ima utjecaj na osnaživanje i potporu iduće generacije. Vođa mora znati kako privući i zadržati članove tima te im biti ravnopravan, a ne iznad njih”, kaže.

Za Nestlé je na globalnoj razini na prvom mjestu ostvarivanje ciljeva održivosti i drastično smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Laurentiu-Florin Dimitriu objasnio nam je detaljnije što stoji iza njihovih vrijednosti, odnosno što sve podrazumijevaju ovakvi ciljevi.

“Moramo pokušati razumjeti gdje će društvo biti za 20 ili 30 godina i kako će ‘disati’ buduće generacije. Zapitati se: ‘Jesmo li sposobni predvidjeti ljudske želje i ambicije te otključati njihov puni potencijal?’ Ali još važnije od toga bit će procijeniti naše mogućnosti za akciju. Moramo se zapitati možemo li imati pozitivan utjecaj na budućnost i kako će izgledati naš utjecaj. Stvaramo li mi bolju budućnost ili nas zanima samo ono što možemo dobiti za sebe danas? Organizacije danas moraju promišljati prema dugoročnim ciljevima, a kompanije budućnosti moraju biti dovoljno hrabre da predvode duboke promjene koje će imati pozitivan utjecaj za generacije koje će živjeti 2050.”, kaže Dimitriu, koji će u lipnju sudjelovati na konferenciji Future Tense, s temom budućnosti poslovanja. Jedna od tematskih cjelina bit će upravo “Održiva budućnost”.

“Da bismo stvorili bolju budućnost, moramo imati kritičnu masu individualaca, stručnjaka i relevantnih dionika kako bismo razumjeli sve aspekte i mogli djelovati. Ako postoji jedna stvar koja će biti nužna za uspješnu prilagodbu dubokim promjenama koje nas čekaju već sutra, to je zajedništvo; zajedništvo u mindsetu i spremnosti na akciju. Ovakve konferencije su sjajna polazišna točka te stvaraju dobru atmosferu za podizanje duha i skretanje pozornosti na važnost zajedničkog djelovanja za bolju budućnost”, rekao je Laurentiu-Florin Dimitriu.

Komentirajte prvi

New Report

Close