Veliki uspjeh osječke tvrtke: Njemački div Possehl postaje strateški partner Mona

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2023. u 16:38
Foto: Dubravka Petrić / Pixsell

Njemačka je grupa Possehl globalno aktivna tehnološka grupa koja danas broji više od 13.200 zaposlenih u preko 200 tvrtki iz 30 zemalja svijeta.

Osječka je IT tvrtka Mono ove godine proslavila 20 godina uspješnog poslovanja, a svoju su veliku obljetnicu okrunili i još jednom izvrsnom viješću. Naime, od ovog mjeseca njemački industrijski i tehnološki div, grupa Possehl, postaje strateški partner Mona investicijom njihove digitalne jedinice, Possehl Digitala, u manjinski suvlasnički udio.

Mono je već dvadeset godina jedna od najuspješnijih regionalnih i nacionalnih tvrtki koja se u svojem radu primarno fokusira na razvoj prilagođenih softverskih rješenja. Uz razvoj klijentskih proizvoda, Mono uspješno razvija i nekoliko vlastitih proizvoda koje izvoze u više od 90 zemalja u svijetu.

U vrijeme kada sve više slušamo o nadolazećim krizama, u Monu se odlučuju na velik korak naprijed kako bi dodatno osigurali svoj položaj na tržištu te ostvarenje svojih dugoročnih planova. Partnerstvo s Possehlom omogućit će im još sigurnije poslovanje, otvaranje prema novim tržištima i novim projektima, a samim time i novim radnim mjestima te poboljšanju uvjeta trenutnih zaposlenika.

Tko je grupa Possehl?

Njemačka je grupa Possehl globalno aktivna tehnološka grupa koja danas broji više od 13.200 zaposlenih u preko 200 tvrtki iz 30 zemalja svijeta. Prošle su godine ostvarili zajedničku dobit od 5,5 milijardi eura. U Hrvatskoj je prisutna kroz nekoliko tvrtki, od kojih je najpoznatija Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o., globalni lider u proizvodnji strojeva za plastiku i gumu.

S tradicijom dugom 175 godina, grupa Possehl ima impresivnu povijest, a ono što ih izdvaja je činjenica da je jedini dioničar grupe Zaklada Possehl koja je usmjerena na dobrotvorni rad te ulaganja u zajednicu i grad Lübeck koji im je i središte.

Grupa je podijeljena u deset upravnih jedinica, od kojih svaka djeluje samostalno i neovisno jedna o drugoj. Mono će surađivati s digitalnom jedinicom, Possehl Digital, koja je osnovana 2021. godine. Possehl Digital ekonomski je nezavisna jedinica čiji je cilj unapređenje digitalne transformacije malih i srednje velikih poduzeća njihovom međusobnom suradnjom. Za Possehl je karakterističan i njihov decentraliziran način djelovanja, što znači da svaka tvrtka članica grupe donosi vlastite odluke u skladu sa svojim dosadašnjim radom, ciljevima i tržištem. 

Uspostavljanjem ovog partnerstva Mono tako i dalje zadržava svoju autonomiju pri donošenju odluka, što smatraju iznimno bitnim za svoje dugoročne planove i poslovanje. 

Strateško partnerstvo

Ono što u Monu naglašavaju kao ključnom stavkom za ostvarivanje ove suradnje jest upravo razina samostalnosti koju Possehl podupire te potpuna sloboda koju daju prilikom kreiranja i realizacije strategije tvrtke. Ovim strateškim partnerstvom Mono će dobiti vjetar u leđa u vidu financijske potpore i dugoročnog ulaganja u rast, kao i otvaranja novih prilika i mogućnosti ulaskom na nova tržišta.

Kako navodi Monov CEO, Denis Sušac: “Način na koji Possehl funkcionira, u smislu potpune slobode donošenja odluka, zadržavanja postojećih ljudi, kulture i identiteta tvrtki u koje investiraju, i orijentacije na dugoročno investiranje i stabilan rast,  zapravo nam je bio ključni faktor u odabiru strateškog partnera. Iako smo na temelju odličnih rezultata imali pregršt ponuda za potpuno preuzimanje, gdje bi Mono izgubio identitet i postao neprepoznatljiv dio većeg sustava, to nam se nije uklapalo u viziju daljeg razvoja.

Rad Mona prepoznat je i brojnim nagradama i priznanjima, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni, pa su tako dobitnici pet Zlatnih kuna, dvije Zlatne bilance, European Business Awardsa, Deloitteove nagrade za 50 najbrže rastućih europskih tvrtki, a ove su godine odabrani i za ugledno međunarodno priznanje EY Poduzetnik godine.

U svojoj novoj zgradi u središtu novoosnovanog osječkog IT parka trenutno zapošljavaju više od 160 djelatnika, ali tu ne planiraju stati. Baš je zato uprava Mona tražila partnera u ostvarivanju svojih dugoročnih planova.

Osim gore navedenog, osnovni razlog za odabir Possehla je otvaranje novih tržišta i projekata unutar njihove grupe (a i šire na EU tržištima), što za Mono kakav je sada – mala tvrtka (po svjetskih kriterijima) iz malog Osijeka – naprosto ne bi bilo moguće. Obje strane misle da postoji potpuna sinergija između znanja i iskustva na području IT-ja koje ima Mono, i snage, kapaciteta i potreba koje imaju članice grupe Possehl”, nastavlja Sušac.

Hermann Schäfer, izvršni direktor u Possehl Digitalu, potvrđuje ovu izjavu uz veliki entuzijazam oko ostvarivanja partnerstva s Monom: “Zajedno s Monom želimo podići digitalnu transformaciju u području srednje velikih tvrtki u Njemačkoj na višu razinu. Uistinu vidimo značajnu razinu sinergije između naših tvrtki te smo već započeli suradnju. Za nas je Mono jedna od najuzbudljivih tvrtki za razvoj softverskih rješenja na tržištu, s velikim izgledima za uspjeh i izvrsnim prilikama. Sigurni smo da će ova suradnja dovesti do još većeg uspjeha – kako za Mono, tako i za Possehl Digital.

Što će ovo partnerstvo značiti za zajednicu?

Potporom koju će Mono dobiti omogućit će im se izlazak iz lokalnih okvira, a samim time očekuju i daljnji sve brži rast. Novi klijenti i novi projekti koje očekuju kao posljedicu ovog partnerstva omogućit će im širenje u obliku otvaranja novih radnih mjesta, kao i unapređenja postojećih radnih uvjeta.Sušac također navodi kako Mono dijeli niz zajedničkih vrijednosti s Possehlom, kao što su “fokus na uporan i kontinuiran rad, stabilno i održivo poslovanje, dugoročno planiranje i fleksibilnost u realizaciji tih planova“, a posebno ističe i usmjerenost na doprinos zajednici,

Zaklada Possehl posvećena je razvoju lokalne zajednice u Lübecku kao što smo mi u Osijeku. Upravo zato je ovo dobra vijest za zajednicu jer dok Mono očekuje ubrzan rast, još će i više doprinositi lokalnoj stručnoj i obrazovnoj zajednici.”

Komentirajte prvi

New Report

Close