Velenje se bori za Gorenje: “Namjere Kineza ne slute na dobro”

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2019. u 14:08
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Gradonačelnik Velenja Bojan Kontič pozvao je slovenskog premijera Marjana Šareca da spriječi, kako je ocijenio, centralizaciju zemlje.

Kontič je od Šareca tražio da spriječi izmještanje sjedišta poduzeća Gorenje iz Velenja u Ljubljanu, koje je najavila kineska korporacija Hisense, vlasnik slovenskog proizvođača aparata za domaćinstvo, prenosi investitor.me.

Gradonačelnik Kontič vidi planove, koje je Gorenje najavilo krajem listopada, kao još jedan korak ka centralizaciji, za koji smatra da je jedan od glavnih problema Slovenije, piše agencija STA, javlja Tanjug.

U priopćenju Grada Velenja navedeno je da je protestno pismo gradonačelnika poslano kineskom ambasadoru u Sloveniji Vangu Šunkingu, ministru ekonomije Zdravku Počivalšeku, predsjedniku Privredne komore Boštjanu Gorjupu i medijima.

Reakcija velenjskih vlasti dolazi nakon što je Gorenje objavilo da će u okviru procesa integracije premjestiti menadžment i administrativni dio poduzeća u Ljubljanu, gdje će osnovati sjedište kompanije Hisense Europa koje treba pružati usluge korporativne podrške svim Hisenseovim podružnicama u Europi, navodi slovenska agencija.

Proizvodnja bi trebala ostati u Velenju, koje je sada šesti najveći slovenski grad u kome Gorenje posluje od svog osnivanja 1950. godine.

U priopćenju iz gradske uprave Velenja izražava se zabrinutost zbog najnovijih aktivnosti i planova Gorenja koje je, kako se navodi, stup lokalne privrede već sedam decenija i jedan od najvećih slovenskih izvoznika.

“Trenutna situacija u kompaniji, planovi nove uprave i raspoloženje među zaposlenima daleko su od obećanja i obaveza koje su novi vlasnici preuzeli prilikom preuzimanja”, prenosi priopćenje STA.

Gradske vlasti Velenja su se, dodaje se dalje, ovih dana sastale s generalnim direktorom Gorenja Čao Ljuom i predstavnicima sindikata povodom onoga što je u priopćenju opisano kao “kritična situacija”.

Zaposleni su zabrinuti i uplašeni zbog kontradiktornih informacija o planovima i budućnosti kompanije, koje im se ne dostavljaju sve dok one ne postanu činjenice, navode gradske vlasti.

Tvrdeći da preseljenje visokokvalificiranog osoblja u Ljubljanu ne sluti na dobro, lokalne vlasti dodaju da vjeruju da uprava Gorenja može voditi kompaniju, kao i da ostane u Velenju.

Slovenska novinska agencija piše da su vlasti u Velenju takođe zabrinute zbog plana Gorenja da preseli svoj pozivni centar u Srbiju, jer smatraju da to nagovještava da menadžment planira u Velenju zadržati samo proizvodnju uz minimalne moguće troškove.

Komentari (2)
Pogledajte sve

U redu, Kinezi su udarili u Crveni Zid i sad se vračaju na Zidani Most.
Znači uz komunizam šlajfaju kapitalizam dok ja uvodim univerzijanizam.
Meni je tu osnovno da držim proporcije radi očuvanja lojalne usprembe (kompeticije).
Gorenje Velenje je sad slobodno od oporezivanja i Hisense Europa može da radi što im treba.
Ali moraju dobiti odobrenje od PROPORCIJE koja sagleda stvar univezijalno.
Ja sam ukinuo države i granice pa pozivni centar neka biraju gdje im odgovara.
Kako sam dodao prokonomiju na ekonomiju onda oni mogu da se obrate i meni ako imaju problema.

A ne, Kinezi su istresli dobru lovu da bi se bavili humanitarnim radom i financirali političare u Velenju. Svašta. Valjda vlasnik može sa svojom imovinom raditi što hoće…

New Report

Close