U organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Zabok započelo održavanje trodnevne manifestacije Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju

Autor: PD VL native tim , 29. rujan 2022. u 11:03
Foto: Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

Manifestacija je kroz panele prikazala i kvalitetne primjere iz prakse o održivom turizmu,

Prvi Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa financiranog iz Europskog socijalnog fonda visoko su podigli ljestvicu očekivanja od narednih aktivnosti projekta.

Manifestacija je okupila mlade i iskusne profesionalce, OPG-ove, proizvođače, inozemne i domaće chefove i učenike strukovnih škola, mentore i profesore te potaknula međusobno umrežavanje, mnoge poslovne suradnje, ali kroz panele prikazala i kvalitetne primjere iz prakse o održivom turizmu, a sve to potvrđuje prepuna dvorana kongresnog centra Termi Tuhelj.

U organizaciji Srednje škole Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti Dani turizma i ugostiteljstva bili su prilika za upoznavanje turističke ponude, edukacije o trendovima, stručne radionice i natjecanja.

Foto: Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

Izniman interes poduzetnika iz turističkog i ugostiteljskog sektora za sudjelovanje na turističkoj burzi, visoko kvalitetne enogastronomske radionice, odlična prezentacija preko 20 OPG-ova iz sjeverozapadne Hrvatske te brojni posjetitelji iz sektora turizma i ugostiteljstva potvrda su odličnog početka prvih Dana turizma i ugostiteljstva u Zagorju.

Manifestaciju je otvorila Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta RH, a uzvanicima su se obratili Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka, Mladen Hercigonja, načelnik Općine Tuhelj, i Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, dok je projekt ReCeZa predstavila Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

“Veseli nas činjenica da je ove godine upisan značajno veći broj učenika u zanimanja za ugostiteljstvo i turizam. Ministarstvo zajedno sa sektorom ulaže značajne napore kako bi ukupni uvjeti rada u turizmu i ugostiteljstvu bili što bolji. Učenici su prepoznali gotovo sigurno zaposlenje nakon završetka takvog obrazovnog programa. Povećane su potrebe za profesionalcima u turizmu, imamo sve veći broj objekata u kategoriji četiri i pet zvjezdica. U tom kontekstu centri kompetentnosti su nužnost kako bismo mogli održati visoki standardi”, istaknula je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Trodnevna manifestacija započela je u utorak 27. rujna stručnim gastronomskim i vinskim radionicama, a traje do četvrtka 29. rujna kad se održava međunarodno natjecanje učenika strukovnih škola te natjecanje pod vodstvom chefa Tomislava Špičeka.

Foto: Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

“Danas predstavljamo jednu lijepu priču koja će nas pratiti godinama jer u sustavu obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu od onog trenutka kad se Centar otvori ništa više neće biti isto. Ovim ćemo projektom prije svega poboljšati uvjete rada Srednje škole Zabok, ali ćemo napraviti jedan iskorak i to u smjeru cjeloživotnog osiguranja”, rekao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Prvi sajam turizma sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u organizaciji Srednje škole Zabok koja je zbog svoje izvrsnosti osigurala status regionalnog centra kompetentnosti, a djeluje na području Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke i Karlovačke županije te grada Zagreba.

“Prvi naš sajam vrlo je važan za daljnje projektne aktivnosti i razvoj centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu. Kad se naš centar izgradi te aktivnosti će se moći i proširiti. Moći ćemo uz redovno obrazovanje učenika pružati našim mentorima i poslodavcima predavanja i radionice najboljih stručnjaka s područje turizma i ugostiteljstva što će pridonijeti kvaliteti turističke ponude – ne samo naše županije, nego i cijele regije”, istaknula je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.

Dani turizma i ugostiteljstva okupili su preko 20 OPG-ova sjeverozapadne Hrvatske koji su predstavili svoje proizvode.

Foto: Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

“Naš dugoročni cilj je ne samo povezati učenike, obrazovne institucije, djelatnike u turizmu i ugostiteljstvu i njihove poslodavce, nego povezati se s OPG-ovima i to ne samo danas i na sličnim događajima koje ćemo organizirati, nego i po završetku projekta kad će biti formirana nova platforma koja će biti HUB poslovnih susreta za sve aktere u turizmu”, izjavila je Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

Natjecanja učenika, okrugli stolovi, predavanja i radionice za profesionalce, strukovne nastavnike i učenike srednjih škola upotpunili su prve Dane turizma i ugostiteljstva u Zagorju koji se održavaju u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok financiranom iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj omogućio: Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

New Report

Close