Tvrtke u Hrvatskoj žele biti konkurentne i sve više ulažu u održivosti, krizi usprkos

Autor: Promo , 27. rujan 2022. u 09:45
Foto: HGK

Hrvatska gospodarska komora u sklopu međunarodne konferencije “Podržimo održivo 2022.: Zajedno za otporniju budućnost” 27. rujna u zagrebačku Laubu dovodi neke od vodećih svjetskih autoriteta na temu izazova, prilika i financiranja održivog poslovanja, ali i primjere dobrih praksi hrvatskih poduzetnika.

Analiza spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost, koju su prije godinu dana proveli Hrvatska gospodarska komora i Apsolon, pokazala je da više od 60% tvrtki ne percipira zelenu tranziciju kao priliku. Kao najznačajnije prepreke u provedbi zelene tranzicije tvrtke su identificirale financiranje projekata, zakonodavni okvir i administraciju, a veliku ulogu imaju i vanjski izvori financiranja, bilo da je riječ o bespovratnim sredstvima EU ili kreditima koji prepoznaju zelenu komponentu. Ipak, više od 60% tvrtki ima projektnu ideju ili spremne projekte te žele povećati energetsku učinkovitost kroz ulaganje u infrastrukturu, povećanje udjela obnovljivih izvora energije, inovacije i nove tehnologije.

Uzrok ovakvih rezultata i okruženja djelomično je bio uvjetovan pandemijom – poduzetnici su većinom bili fokusirani na ‘održavanje’ poslovanja, a manje na strateško promišljanje razvoja tvrtke. Kriza energenata i inflatorni pritisak ulijed rata u Ukrajini dodatno su nalegli na takvo stanje i planiranje budućnosti učinili još težim. Na momente postavljamo svi sebi pitanje: kako i zašto uopće ići putem održivosti, koji nije ni jeftin ni lagan, dok se svijet oko nas rapidno mijenja? Koliko uopće mi mali, možemo utjecati na globalne procese?

Odgovori na ove trendove, primjeri dobre prakse, izazovi s kojima se susreću poduzetnici u Hrvatskoj, moguća rješenja i scenariji budućih kretanja tema su međunarodne konferencije Podržimo održivo 2022: Zajedno za otporniju budućnost” koju Hrvatska gospodarska komora organizira ovog utorka, 27. rujna u zagrebačkoj Laubi.

Uz predavanja nekih od vodećih svjetskih autoriteta na teme kružnog gospodarstva, neto pozitivnog poslovanja, ali i održivog financiranja, temeljito će se “protresti” i situacija u hrvatskom gospodarstvu, bilo da je riječ o hrvatskim tvrtkama ili multinacionalnim kompanijama koje posluju na našem tržištu.

Foto: HGK

Što hrvatskim poduzećima znači poslovanje sa svrhom, koje su vrijednosti koje promiču, kako pravovremeno uočavati poslovne prilike koje imaju pozitivan učinak na društvo i okoliš reći će nam Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova Grupe. Na panelu će predstaviti na koji način su održivost ugradili u donošenje odluka unutar Grupe – od smanjenja emisija stakleničkih plinova, gospodarenja otpadom u cijelom lancu od proizvodnje hrane do ambalaže, smanjenja utjecaja koje Grupa i operativne kompanije imaju na tlo i vodu, pa do unaprjeđenja kvalitete života putem kvalitete hrane i poboljšanja životnog standarda, poticanja raznolikosti i uključivosti u zajednicama u kojima posluje.

Foto: HGK

Anđelko Švaljek, direktor tvrtke Regeneracija koja poslovanje zasniva na recikliranju po modelu kružnog gospodarstva, kroz razgovor o najboljim praksama u kružnom planiranju u Europi, s fokusom na Sloveniju i Hrvatsku, sudionicima će približiti zašto inovacije stoje u temelju kružnog gospodarstva, koje su prepreke i potencijali modela kod nas, posebno u kontekstu izvoza. Zašto je potencijal pokrivanja tržišta Zapadne Europe sada 30 posto, a mogao bi biti puno veći?

Na konferenciji će biti riječi i o nezaobilaznim energentima, čije smo nedostatnosti i visokih cijena postali jako svjesni, a koji stoje u osnovi poslovanja i svakodnevnog života. Procjenjuje se, naime, da će samo za tranziciju hrvatskog energetskog sektora do 2030. biti potrebno 141,5 milijardi kuna. Alternative nema, a situacija u kojoj smo se našli promjene će učiniti još bržima.

Foto: HGK

Siemens Energy stoga razvija tehnološki i digitalno napredna rješenja vodeći se imperativom ekološki prihvatljive energije, a godišnje u istraživanje i razvoj ulaže 1,2 milijarde eura. Dr. Dieter Vollkommer, njihov potpredsjednik za održivost, odgovoran za globalni Program održivosti tvrtke, njegovu implementaciju i izvještavanje, predstavit će case study tvrtke. Predsjednik Uprave Siemens Energyja u Hrvatskoj Boris Miljavac bit će također prisutan na konferenciji, potvrđujući lokalnu prisutnost kompanije na brojnim elektroenergetskim objektima u Hrvatskoj i regiji. Njihov je zagrebački ured jedan od tri Siemens Energy lokacije na svijetu gdje se radi 2D i 3D printanje komponenti i pruža podrška aktivnostima 3D skeniranja i reverznog inženjeringa.

Foto: HGK

Jedan od panelista na temu investiranja u održive projekte i nefinancijskom izvještavanju (ESG) je Dino Novosel, direktor strategije i održivosti E.ON Hrvatska, tvrtke koja predstavlja primjer dobre prakse u računanju i reduciranju emisija te izvještavanju o održivosti. Ima najmoderniju niskougljičnu tehnologiju grijanja zgrada, blokova i cijelih kvartova, patentiranu kao ectogrid™. Ova tehnologija u primjeni je u Švedskoj i Poljskoj, a E.ON je razvija i u 7 drugih europskih država, postajući tako pouzdan partner za cjelovitu energetsku tranziciju zajednica.

Koliki je potencijal hrvatskog gospodarstva, jesmo li spremni(ji)za zelenu tranziciju nego što smo bili pred godinu dana i što to sa sobom nosi saznajte na samoj konferenciji “Podržimo održivo 2022: Zajedno za otporniju budućnost”, središnjem događaju ove vrste u Hrvatskoj koji okuplja sudionike iz svih sektora i industrija.

Više informacija o kotizacijama i sudjelovanju možete pronaći ovdje, dok informacije o samim predavačima i programu pronađite ovdje.

Vidimo se u utorak, 27. rujna u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude, umjetnost i održivost!

 

New Report

Close