Tržište solara cvjeta, što ne čudi jer se radi o čistoj energiji u koju se isplati uložiti

Autor: PD VL native tim , 26. listopad 2023. u 22:00

Pri odabiru elektrane nije svejedno koju opremu koristite te koja su jamstva i osiguranje.

Tržište solarnih elektrana u Hrvatskoj bilježi veliki procvat. Prema podacima HEP- ODS-a (Operator distribucijskog sustava) iz veljače ove godine, u Hrvatskoj je bilo instalirano oko pet tisuća solarnih elektrana u kućanstvima. Za usporedbu, prije manje od dvije godine bilo ih je tek oko 1600.

Veliki interes građana je razumljiv jer Hrvatska zbog svog geografskog položaja doista posjeduje značajan potencijal za korištenje fotonaponske tehnologije, što najbolje pokazuje broj sunčanih sati koji u prosjeku u Hrvatskoj iznosi oko 2200, dok se na Jadranu taj broj penje i do 2700 sunčanih sati godišnje. Ako se građanima Njemačke, koji u prosjeku imaju 1600 sunčanih sati godišnje isplati ulagati u solarnu energiju, prilično je lako zaključiti koliki solarni potencijal zapravo skriva Hrvatska. Uz današnje cijene električne energije te korištenje vrhunske opreme koja pruža maksimalnu efikasnost panela, povrat investicije na području jadranske obale očekuje se za pet do šest godina, a u kontinentalnom dijelu za šest do osam godina.

Pritom treba istaknuti kako je tvrtkama i ostalim poslovnim subjektima, koji u Hrvatskoj plaćaju tržišnu cijenu električne energije, još isplativije ugraditi solarnu elektranu na krov.

U veljači je bilo instalirano oko pet tisuća solarnih elektrana u hrvatskim kućanstvima

Nakon prošlogodišnjeg povećanja cijene energenata, povrat investicije za tvrtke u Republici Hrvatskoj očekuje se za samo dvije do četiri godine. Na tržištu koje raste kao vodeća tvrtka nametnula se ENNA Opskrba, koja prodaje solarne elektrane kućanstvima, ali i poslovnim korisnicima. Kupcima pritom nudi uslugu po modelu ključ u ruke, što uključuje i troškove HEP ODS-a kao i kompletnu komunikaciju i aktivnosti vezane za HEP ODS. To se ponajprije odnosi na zamjenu brojila. Također, u cijenu je uključen i desetogodišnji kontinuirani nadzor rada solarne elektrane, desetogodišnje osiguranje te jamstvo na pojedine dijelove elektrane u trajanju od 25 godina.

Mikroinverteri i najkvalitetnija oprema

Kao i kod svakog proizvoda, postoji razlika i u segmentu solarnih panela, odnosno elektrana. Konkretno, na količinu proizvedene električne energije iz Sunca ne utječe samo broj sunčanih sati, već i efikasnost rada solarnih panela, odnosno vrsta opreme koja se koristi pri postavljanju solarne elektrane na krov. Energia naturalis (ENNA) svojim kupcima nudi isključivo solarne elektrane koje koriste mikroinvertere za svoj rad kako bi osigurala najefikasnije i najsigurnije korištenje sunčeve energije te solarnu opremu s oznakom Tier 1,što označava najsigurnije i najkvalitetnije brendove solarnih panela prikladne za kućanstva i tvrtke.

Osiguranje od tuče

Prilikom odabira solarne elektrane, mnogi prvenstveno promatraju cijenu kao glavni element ponude. No, pritom često zanemaruju iznimno bitne stavke, kao što su jamstva i osiguranje. Koliko je osiguranje solarne elektrane važno, najbolje se moglo vidjeti protekloga ljeta kada su razorne oluje pogodile Zagreb i okolicu, Slavoniju te druge dijelove kontinentalne Hrvatske.

Osim oštećenja zgrada, kuća i poljoprivrednih usjeva, štetu su pretrpjeli i automobili, kao i dio solarnih elektrana na krovovima kuća. No, kupci ENNA Opskrbe mogli su mirno spavati. Naime, ENNA solarne elektrane osigurane su 10 godina od oštećenja u slučaju potresa, nevremena, tuče i sličnih neprilika, a sve što kupac treba učiniti je poslati prijavu prema ENNA Opskrbi koja zatim u ime kupca obavlja kompletnu komunikaciju s osiguravajućom kućom.

10 godina

osiguranja od oštećenja nastalih uslijed nevremena i potresa imaju elektrane koje nudi ENNA Opskrba

I dok se osiguranje odnosi na oštećenja uzrokovana vanjskim faktorima kao što su potres ili tuča, jamstvo pokriva kvarove koji nisu posljedica vanjskog djelovanja. Trajanje jamstva na rad solarne elektrane iznimno je važno za kupca, ali je jednako važno i tko stoji iza navedenog jamstva. Kada kupac elektrane odabire tvrtku koja će pružiti jamstvo, važno je da obrati pažnju na reputaciju i financijsku stabilnost prodavatelja.

Pojedini dijelovi Energia naturalis solarnih elektrana posjeduju jamstveni rok i do 25 godina, no to ne znači da elektrana protekom navedenog razdoblja prestaje raditi i proizvoditi električnu energiju. Štoviše, njezin rok trajanja može biti i preko 30 godina.

Tijekom korištenja elektrane, ali i prije instalacije kao i samog odabira solarne elektrane bitno je dobiti stručne savjete.

Zbog toga, ENNA Opskrba nudi korisničku podršku stručnog i iskusnog tima koji je dostupan na besplatni info telefon 0800 6622, te kupcu stoji na raspolaganju tijekom cijelog procesa postavljanja, a i nakon puštanja same elektrane u pogon.

Što poslije?

Ekološke prednosti solarne energije u odnosu na klasična fosilna goriva dobro su poznata svima, no često se pojavljuje pitanje vijeka trajanja solarne elektrane odnosno njenog odlaganja i reciklaže. Europska unija donijela je set pravila koja osiguravaju da se solarne panele kojima je prošao vijek trajanja zbrine u skladu s ekološkim normama.

Osim što takva pravila štite okoliš i prirodu od ilegalnog odlaganja otpadnog materijala, omogućuju i da se vrijedne sirovine koje se nalaze u odbačenim panelima recikliraju te iskoriste za izgradnju novih panela.

Sadržaj omogučio ENNA Opskrba

New Report

Close