Telekom Austrija preuzima Amis telekom

Autor: Bernard Ivezić , 07. lipanj 2015. u 22:00
Foto: Željko Mršić / Pixsell

Prema slovenskim medijma vrijednost je 30, a prema hrvatskim 40 mil. eura.

Telekom Austrija preuzima Amis telekom, četvrtog po veličini fiksnog operatera u Hrvatskoj i Sloveniji, objavio je u petak mariborski list Večer. List navodi da će se transakcija zaključiti tijekom iduća dva tjedna i da će poslovanje u Hrvatskoj preuzeti Vipnet, a u Sloveniji Simobil. Prema slovenskim medijima, Telekom Austrija će za Amis platiti 30 milijuna eura.

S druge strane, hrvatski ICTbusiness.info objavio je da će vrijednost transakcije biti 40 milijuna eura od čega 28 za slovenski i 12 za hrvatski dio.

Amis telekom je u većinskom vlasništvu francuskog fonda Iris Capital, dok ostatak drži belgijski fond KeBeK.

U Hrvatskoj je Amis posljednjih nekoliko godina intenzivno ulagao u optiku, mahom u Zagrebu gdje je zauzeo vrlo snažnu tržišnu poziciju konkurirajući HT-u i Vipnetu. Službeno Amis ima više od 20 tisuća optičkih priključaka u Zagrebu, a neslužbeno barem dvostruko više. Mariborski list Večer navodi da Telekom Austrija također planira preuzeti i T-2, trećeg najvećeg alternativnog operatera u Sloveniji, koji je ušao u predstečajni postupak, te da je preuzimanje Amis telekoma dio šire konsolidacije tamošnjeg tržišta.

Amis telekom u Hrvatskoj, prema Poslovnoj Hrvatskoj, zapošljava 77 radnika. Lani mu je prihod porastao za 3,5 posto na 61,8 milijuna kuna uz neto dobit od 224 tisuće kuna.

Operater je u 2014. povećao operativnu dobit za dva milijuna kuna na 10,3 milijuna kuna, ali mu je neto radni kapital oštro pao na minus 6,2 milijuna kuna.

U Hrvatskoj se već duže vrijeme očekuje sličan val preuzimanja kao i u Sloveniji. Vipnet, koji je u 100 postotnom vlasništvu Telekoma Austrije, ispitivao je mogućnost preuzimanja H1 Telekoma i Metroneta. No, u posljednje vrijeme provodio je jedino preuzimanja kabelskih operatera po Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close