Talijani domaćim proizvođačima otkrili tajne kako tehnologiju koristiti u proizvodnji hrane

Autor: Poslovni.hr , 02. prosinac 2022. u 11:56
Foto: ITA agencija

Ovaj događaj ima za cilj predstaviti inovativne talijanske tehnologije, rješenja i proizvodne modele te istražiti prilike za industrijsku suradnju i razmjenu “najboljih praksi” u sektoru.

Talijanski institut za vanjsku trgovinu iz Zagreba – ITA Agencija, u suradnji s uredom u Rimu i Veleposlanstvom Italije u RH, organizirao je 1. prosinca stručni seminar na temu: “Inovativne tehnologije za poljoprivredu i prehrambenu industriju – prilike i izazovi” koji je okupio veliki broj predstavnika talijanskih tvrtki i udruženja, kao i hrvatskih poljoprivrednika, uvoznika poljoprivrednih strojeva i opreme, predstavnika institucija i udruženja, te prehrambene industrije.

“Inicijativa figurira kao svojevrsni nastavak bilateralnih odnosa ostvarenih prošlog svibnja u Rimu, tijekom prvog Talijansko-hrvatskog gospodarskog foruma, kada se kao jedan od prioritetnih sektora poslovne suradnje između nazočnih hrvatskih i talijanskih tvrtki nametnuo sektor tehnologija za procesnu industriju proizvodnje hrane”, izjavio je na otvorenju seminara talijanski veleposlanik u Hrvatskoj, NJ.E. Pierfrancesco Sacco.

“Imajući u vidu prilike koje nudi Nacionalni plan oporavka i otpornosti sa izdvajanjima sredstava za inovacije i digitalizaciju poljoprivredno-industrijskog sektora, kao i mogućnosti “Programa ruralnog razvoja Hrvatske” – financiranog od strane EU – koji predviđa uvođenje strojeva i preciznih alata za potporu poljoprivredi, ovaj događaj ima za cilj predstaviti inovativne talijanske tehnologije, rješenja i proizvodne modele te istražiti prilike za industrijsku suradnju i razmjenu “najboljih praksi” u sektoru. Na ovogodišnjem, drugom izdanju Međunarodnog sajma poljoprivrede, poljo-mehanizacije i opreme za poljoprivredu CROAGRO, po prvi put se održava zajednička izložba talijanskih tvrtki – tzv. Punkt Italija, na kojom se od 1. do 4. prosinca predstavlja i 11 talijanskih tvrtki i sektorskih udruženja”, kazala je Sandru Di Carlo, direktorica ureda Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu.

Martina Ciglević, pomoćnica savjetnika za gospodarstvo Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, u uvodnom obraćanju je izjavila kako je Italija prošle godine bila drugi po važnosti trgovinski partner Hrvatske, dok je u prvih osam mjeseci ove godine bila na prvom mjestu. Naglasila je kako se prostor za suradnju gospodarstava u zadnje vrijeme širi upravo na nove tehnologije, prijenos znanja i digitalnih tehnologija, kao i IT sektor, što je posebno važno za razvoj hrvatskog gospodarstva. Dodala je kako su sajmovi mjesta gdje se tvrtke upoznaju, ali i sklapaju poslovi zbog čega je važno da ovakvih inicijativa između Hrvatske i Italije bude što više.

Italija je svjetski lider u izvozu strojeva za poljoprivrednu proizvodnju i prvi hrvatski dobavljač strojeva za preradu hrane s tržišnim udjelom od 23,4% i vrijednošću izvoza koja je u 2021. godini porasla za 26%. I u prvih sedam mjeseci 2022. godine talijanski AgriFood-Tech sektor zadržava vodstvo kao najveći hrvatski dobavljač s 19,2% tržišnog udjela.

S talijanske strane, na seminaru su sudjelovali FEDERUNACOMA – vodeće sektorsko udruženje proizvođača poljoprivredne mehanizacije, CREA – Savjet za poljoprivredna istraživanja i analizu agronomske aktivnosti, Opservatorij Smart Agrifood sa sveučilišta Politecnico u Milanu, kao i razni proizvođači tehnološki naprednih rješenja i strojeva. Svi oni su se, tijekom drugog dijela seminara, imali priliku predstaviti hrvatskoj publici.

S hrvatske strane, predstavnica Ministarstva poljoprivrede ilustrirala je aktualno stanje u sektoru, razvojne planove, financiranja i mogućnosti suradnje u sektoru. Na Okruglom stolu posvećenom pametnoj, digitalnoji poljoprivredi 4.0 govorili su predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatske zajednice inovatora.

Posjet seminaru i sajmu CROAGRO ured u Zagrebu Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu, u suradnji sa sarajevskim uredom, osigurao je i za delegaciju uvoznika poljomehanizacije i opreme iz Bosne i Hercegovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close