Velika operacija: Austrijska grupacija kupila dva zagrebačka kompleksa, u jedan stiže i Hilton

Autor: Marija Crnjak , 20. listopad 2017. u 08:00
Foto: Goran Jakuš / Pixsell

Značajan je proces velikoga preslagivanja nekretninsko-trgovačkog biznisa koji je pokrenula austrijska tvrtka Supernova, koja o novoj transakciji jučer nije imala komentara, no nisu niti demanirali informacije.

Zatvaranje hotela Arcotel Allegra u zagrebačkom Branimir centru rezultat je nastavka velike šoping akcije austrijske Supernove, koja preuzima Branimir centar te Kaptol centar. Ujedno, u hotelski objekt u sklopu Branimir centra ulaze osnivači HOK osiguranja koji kroz godinu dana tamo planiraju otvoriti jedan od Hiltonovih gradskih brendova, a Arcotel Hotels u Zagrebu traži novu lokaciju, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik.

Grupacija Arcotel Hotels potvrdila je jučer informacije o kojima se neko vrijeme šuška, o zatvaranju hotela kojem 15 godina od otvaranja s krajem 2017. godine istječe ugovor o najmu u Branimir centru.

“Grupacija Arcotel Hotels nastojala je produžiti ugovor o najmu, ali to se nije ostvarilo. Stoga ovaj hotel sa 150 soba 31. prosinca zatvara svoja vrata, a do tada će poslovati u punom opsegu. Mi kao hotelska grupacija htjeli smo rado nastaviti s radom ovog hotela”, objašnjava Martin Lochout, predsjednik uprave tvrtke Arcotel Hotel AG. Da je i grupacija dalje zainteresirana za Zagreb potvrdila je u objavi Renate Wimmer, vlasnica grupacije Arcotel.

>> U centru Zagreba zatvara se hotel od 150 soba

Kako je poznato, obiteljska tvrtka Grupacija Arcotel osnovana 1989. godine u Beču, pozicionira se u segmentu poslovnog i gradskog hotelijerstva, a u portfelju trenutačno imaju 11 hotela u Austriji, Njemačkoj i Hrvatskoj. Grupa zapošljava više od 850 ljudi. Jadran ih ne zanima, a u Zagrebu navodno već imaju nekoliko lokacija na kojima žele nastaviti hotelski biznis. Allegra je već dotrajala i vrijeme je za obnovu i nova ulaganja, i zbog toga Arcotel nije u prevelikoj drami. Gabariti hotela idealni su za neki od Hiltonovih gradskih brendova poput DoubleTreea koji posluje u centru Green Gold na Radničkoj cesti, zbog čega se u igru uključila ekipa HOK Osiguranja, doznajemo iz nekoliko izvora iz hotelskog biznisa.

Kako stoji u Sudskom registru, osnivač tvrtke Zagreb City Hotels, u sklopu koje posluje DoubleTree by Hilton Hotel Zagreb je Hrvoje Pezić, koji je uz Danka Ćorića osnivač tvrtke Zodax, koja je pak jedini osnivač HOK Osiguranja.

Upućeni tvrde da je Pezićev plan ulaganje u dotrajali objekt koji bi u godinu dana dosegnuo kvalitetu koju traži Hilton grupacija za neki od svojih city hotela. Godina-dvije trebale bi biti dovoljne Arcotelu da otvori novi hotel u centru Zagreba.     

Jednako je značajan proces velikoga preslagivanja nekretninsko-trgovačkog biznisa koji je pokrenula austrijska tvrtka Supernova, koja o novoj transakciji jučer nije imala komentara, no nisu niti demanirali informacije.

Još prije godinu dana Poslovni dnevnik pisao je o prodaji Branimir centra u sklopu akcije unovčavanja neprihodujuće imovine na koju se odlučila talijanska Unicredit grupa u regionalnim članicama, uključujući Zagrebačku banku. Uz Branimir centar u paketu se tada spominjala i prodaja zagrebačkog Pointa te osječke Portanove i City Colloseuma iz Slavonskog Broda, no paket je očito u međuvremenu nešto presložen.

Vedrana Likan iz zagrebačkog ureda Colliersa potvrdila je za Poslovni dnevnik da su oni imali nekoliko kupaca za Kaptol centar.

“Pregovori o prodaji Kaptol centra trajali su više od godinu dana, mi smo imali nekoliko zainteresiranih kupaca, no svi razgovori prekinuti su kad se kao pretendent pojavila Supernova,” pojašnjava Likan.

Austrijska kompanija u ovoj je godini očito čvrsto odlučila iskoristiti situaciju s nagomilanim dugovima investitora kako bi dodatno povećala udjele na tržištu šoping centara.

Kako je poznato, u siječnju su preuzeli trgovački centar Garden Mall u Zagrebu, retail parkove u Koprivnici i Sisku te retail park u Požegi. Objekti su kupljeni u postupku javnog nadmetanja za navedeni kreditni portfelj društva Heta Asset Resolution AG, povezanog s Hypo bankom, u kojem je Supernova grupa dala najbolju ponudu. Nakon njihova preuzimanja Supernova grupa, u čijem su vlasništvu i postojeći objekti u Buzinu, Zadru, Šibeniku, Karlovcu, Sisku, Varaždinu i Slavonskom Brodu, postala je vodeća tvrtka u Hrvatskoj po broju trgovačkih centara u vlasništvu. Par dana kasnije javnost je doznala da je Supernova ušla i u Horvatinčićev Centar Cvjetni, gdje su preuzeli po procjeni između 40 i 60 milijuna eura duga Hoto grupe od austrijske HETA-e. Već tada pričalo se da Supernova ne staje na ovim transakcijama, što se sada i potvrdilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close