Slabu suradnju odjela osjeća 59% financijskih direktora

Autor: Mladen Miletić , 31. siječanj 2024. u 00:59

Istraživanje je pokazalo i da više od trećine kompanija u uzorku nije u potpunosti implementiralo niti jednu tehnologiju.

Digitalizacija, kibernetička sigurnost, nedostatak ljudskih resursa te geopolitička situacija vodeći su izazovi koji će dominirati poslovanjem kompanija u 2024. Poslovanje vođeno podacima istaknuto je kao ključno za poboljšanje poslovnih procesa, no nedostatak digitalnih stručnjaka nastavlja utjecati na pravodobnu i uspješnu implementaciju tehnologija, istaknuto je u istraživanju nezavisne konzultantske kuće Horváth u kojem je sudjelovalo više od 150 izvršnih financijskih direktora kompanija iz 16 zemalja, uključujući Hrvatsku.

“Istraživanje je potvrdilo da je više od tri četvrtine CFO-ova spremno izdvojiti značajne resurse za digitalizaciju, te navode da je prosječan godišnji budžet za implementaciju tehnologija koje osiguravaju poslovanje vođeno podacima oko 23%”, izjavila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Istraživanje je pokazalo i da više od trećine kompanija u uzorku nije u potpunosti implementiralo niti jednu tehnologiju. “Osnovni preduvjet za pravilno korištenje podataka je jačanje suradnje među različitim odjelima unutar kompanije, što više od polovice financijskih direktora (59%) prepoznaje kao nedostatak i u svojim kompanijama.

Ključne uloge i odgovornosti u tranziciji ka poslovanju vođenom podacima definiralo je 49% kompanija, no ostaje izazov pronalaska stručnjaka s potrebnim vještinama za provedbu digitalizacije”, objasnila je Boldor.

Komentirajte prvi

New Report

Close