Skok potražnje tjera ‘kanabis tvrtke’ na spajanje

Autor: Tomislav Pili , 13. kolovoz 2020. u 13:03
Foto: Shutterstock

Znatno realnija burzovna vrednovanja i mogućnost legalizacije u cijelom SAD-u nakon izbora privlače investitore.

Nakon što su se gotovo godinu dana suzdržavale od konsolidacije većih razmjera, kompanije iz sektora medicinske i rekreativne marihuane ubrzavaju pripreme za predstojeći val spajanja. Dva su razloga za to, ocjenjuju analitičari i investitori. Jedan je što su burzovna vrednovanja tih kompanija sada znatno realnija, a drugi je što mogućnost legalizacije uporabe marihuane u cijelom SAD-u privlači kupce čime je ublažen jedan od većih dosadašnjih problema – višak ponude.

Proširenje poslovanja

Kako piše Reuters, profitabilne kompanije iz kanabis sektora razmatraju proširenje poslovanja očekujući da će pobjeda demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima u studenom donijeti legalizaciju u svim američkim saveznim državama. Osim toga, pandemija koronavirusa donijela je snažan skok potražnje za marihuanom, pa dio kompanija namjerava sklopiti i ugovore o distribuciji kako bi dosegao što širi krug kupaca. To je dovelo do oporavka cijena dionica kompanija iz tog sektora koje su izlistane na burzi. Naime, početkom godine kanabis sektor na burzi je prošao „bos po trnju“. Od vrha postignutog u kolovozu 2018. zahvaljujući kanadskoj legalizaciji marihuane u rekreativne svrhe, mjerilo „marihuana dionica“ MJ ETF palo je za 70 posto.

To je rezultiralo snažnim, 80-postotnim padom transakcija spajanja i preuzimanja u tom sektoru, dok je prikupljanje kapitala manje za 70 posto i dosegnulo je do 31. srpnja iznos od 2,71 milijardu dolara. Ipak, skok potražnje za marihuanom tijekom zatvaranja zbog suzbijanja širenja zaraze osokolio je investitore u taj sektor, ističu analitičari. Međutim, izvori kapitala neće biti tako izdašni kao ranije jer su dosadašnji ulagači nešto oprezniji, kaže Avis Bulbulyan, izvršni direktor konzultantske tvrtke Siva Enterprises. Kanabis industrija stoga mnogo očekuje od američkih predsjedničkih izbora, a to posebno važi za narasle prekogranične ambicije kanadskih kompanija.

Prepuni gotovine

Aphria, jedan od najvećih kanadskih proizvođača, poručuje da je otvoren za potencijalne kupnje manjih američkih kompanija ako će to njegovom portfelju donijeti među potrošačima dobro znani brend. Vodeći kanadski proizvođač po burzovnoj vrijednosti, Canopy Growth, na kraju lipnja imao je u bilanci 2 milijarde kanadskih dolara u gotovini. Snažne gotovinske rezerve omogućuju Canopyju da se upusti u akvizicije, a sadašnja situacija na tržištu mogla bi ponuditi nekoliko prilika, izjavio je Reutersu glasnogovornik kompanije. Najizglednije mete preuzimanja su tvrtke MedMen Enterprises i iAnthus Capital Holdings.

Obje su trenutno u restrukturiranju kako bi izbjegle stečaj, a imaju vrijedne licence i prisutne su na tržištima koje bi moglo ponuditi nove prilike za kupce, smatra Stuart Titus, izvršni direktor tvrtke Medical Marijuana. MedMen i iAnthus nisu odgovorili na upita za komentar. No, ako dođe do pune legalizacije u Americi, za očekivati je da će u kanabis sektor „uletjeti“ i velike prehrambene i poljoprivredne kompanije, ističe William Gay, odvjetnik u tvrtki Wilson Elser Moskowitz Edelman & Dicker.

Komentirajte prvi

New Report

Close