Riječki kontejnerski terminal pretovario dva milijuna TEU jedinica

Autor: Darko Bičak , 10. lipanj 2021. u 09:39
Rijeka - Kontejnerski terminal Jadranska vrata na Brajdici, Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Koncesijska tvrtka Jadranska vrata / Adriatic Gate Container Terminal (AGCT), nedavno je pretovarila kontejner koji je obilježio 2 milijunti TEU u zadnjih 10 godina od kada je tvrtka dio ICTSI (International Container Terminal Services, Inc.’s) korporacije.

U našoj najvećoj luci, onoj u Rijeci, obilježavaju 10 godina poslovanja koncesionara kontejnerskog terminala AGCT i dva milijuna pretovarenih kontejnera (TEU).  U travnju 2011. godine ICTSI postaje većinski vlasnik tvrtke Jadranska vrata koja upravlja kontejnerskim terminalom Brajdica u Rijeci, a iz tvrtke ističu da ostvareni rezultati ističu uspješnost javno-privatnog partnerstva tvrtke sa Lukom Rijeka, Lučkom upravom Rijeka te Vladom Republike Hrvatske.  

 Dva milijuna TEU-a u 10 godina izvanredan je uspjeh za AGCT. Uspjeli smo i nastavljamo privlačiti nove klijente i prihvaćati najveće kontejnerske brodove koji trenutno dolaze u Jadran. Naše operacije na željeznici znatno su porasle, s time da je intermodalni udio u ukupnom volumenu porastao na 42 posto, a broj kontejnera koji se otprema i doprema željeznicom za više od 50 posto u posljednje dvije godine. Volumen terminala također se više nego udvostručio u posljednjem desetljeću ”, rekao je Emmanuel Papagiannakis, izvršni direktor AGCT-a.

ICTSI je od travnja 2011. do danas uložio više od 50 milijuna USD u modernizaciju terminala. Tvrtka je nabavila novu opremu, uključujući obalne dizalice, portalne dizalice za skladišni prostor (RTG) te dizalice za pretovar na željeznici (RTG). Osim toga, proširen je vez za kontejnerske brodove i skladišni prostor, čime je ukupni godišnji kapacitet terminala udvostručen. Prošle godine, završetkom novog intermodalnog područja AGCT-ovi kapaciteti na željeznici trostruko su porasli. Ovaj razvoj, zajedno s usvajanjem najboljih praksi u industriji, omogućili su AGCT-u da poboljša ukupnu učinkovitost, sigurnost i procese svog poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close