Reagiranje: Telemach Hrvatska infrastrukturu za optičku mrežu koristi isključivo temeljem valjane pravne osnove

Autor: Objava za medije , 10. listopad 2021. u 22:00
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Unatoč posjedovanju valjane pravne osnove za korištenje fizičke infrastrukture unutar zgrada od strane Telemacha, A1 Hrvatska je pred HAKOM-om pokrenuo spor protiv Telemacha.

Nastavno na tekst novinarke Tanje Ivančić objavljen 4. listopada 2021. u tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika pod naslovom “Prijavili smo HAKOM-u da United nezakonito koristi našu fiksnu infrastrukturu u zgradama”, iznesene informacije koje ozbiljno štete ugledu Telemacha Hrvatske te javnost dovode u zabludu. Osvrćući se na suradnju s United Grupom, glavni operativni direktor A1 Telekom Austria grupe u čijem je sastavu A1 Hrvatska, Alejandro Plater, u spomenutom intervjuu je, između ostalog, izjavio sljedeće: “…Međutim, ponekad smo svjedoci prilično neprofesionalnog pristupa, poput slučaja koji se dogodio ovog proljeća u Hrvatskoj vezanog uz distribuciju TV kanala ili u nedavnom slučaju kada smo primijetili da nezakonito koriste našu fiksnu infrastrukturu u zgradama, o čemu smo izvijestili HAKOM.

To je daleko od dobre poslovne etike i na takve događaje reagiramo u skladu s lokalnim zakonima i propisima”. Budući da se navedenom tvrdnjom nanosi šteta ugledu Telemacha Hrvatska te se čitatelje navodi na pogrešan zaključak, Telamach Hrvatska želi naglasiti kako gradi optičku mrežu na način da fizičku infrastrukturu unutar zgrada, potrebnu za postavljanje optičke mreže do svakog korisnika unutar zgrade, koristi isključivo temeljem valjane pravne osnove u formi sporazuma potpisanog sa suvlasnicima zgrada, koji su ujedno i suvlasnici predmetne fizičke infrastrukture. Unatoč posjedovanju valjane pravne osnove za korištenje fizičke infrastrukture unutar zgrada od strane Telemacha, A1 Hrvatska je pred HAKOM-om pokrenuo spor protiv Telemacha.

Predmetni spor je u tijeku, a A1 u višemjesečnom razdoblju od početka spora do danas nije dostavio dokumentaciju iz koje bi proizlazio navodni vlasničkopravni status A1 ili bilo koje drugo pravo temeljem kojeg bi A1 bio ovlašten upravljati fizičkom infrastrukturom unutar zgrada. Ovakvim postupanjem A1 nastoji Agenciju i druge sudionike tržišta dovesti u zabludu te im ujedno onemogućiti pristup Telemachovim uslugama, narušavajući time tržišno natjecanje.

Telemach Hrvatska

Komentirajte prvi

New Report

Close