‘Razvijamo crijep s fotoćelijama i radimo na konceptu proizvodnje vodika. Ove godine ulažemo 42 milijuna kuna’

Autor: Suzana Varošanec , 07. srpanj 2022. u 11:45
Foto: Tin Jerger

Direktor vinkovačkog Dilja, kompanije u sastavu Nexe Grupe, koja obilježava 100. obl jetnicu proizvodnje crijepa, govori o utjecaju krize na poslovanje, lanjskim rezultatima i inovacijama.

Aktualna kriza sigurno će imati velik utjecaj na europsko gospodarstvo i tržišta, čemu već svjedočimo, a pitanje je dokad će trajati. U takvim okolnostima teško je preciznije predvidjeti poslovna kretanja. Oprezniji smo kod donošenja poslovnih odluka, kao vjerujem i svi ostali na tržištu. Ključna postaje brzina reakcije te prilagodba novim okolnostima. Navodi to na početku razgovora Dražen Ivezić, direktor vinkovačkog Dilja, industrije građevinskog materijala, velikog proizvođača i izvoznika, inače članice Nexe Grupe. Ove godine Dilj slavi 100. godinu proizvodnje vrhunskog prirodnog crijepa.

Gdje je Dilj danas u odnosu na razdoblje kad je postao članica Nexe grupe?

Otkad smo ušli u Nexe Grupu 2001. došlo je do promjena u načinu upravljanja tvrtkom, kako u proizvodnji, tako i u ostalim segmentima poslovanja, a do kraja prošle godine u našu tvornicu crijepa u Vinkovcima uloženo je nešto više od 380 milijuna kuna. Više smo se orijentirali potrebama i željama kupaca, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda, što smo, vjerujem, uspjeli. To dokazuje i činjenica da možemo nuditi 50 godina garancije na kvalitetu crijepa.

Jeste li zadovoljni s odjecima kampanje u sklopu obilježavanja velike obljetnice kojom se kupcima Nexe crijepa poklanja osiguranje kuće ?

Tržište reagira dosta dobro. Kampanju smo pokrenuli 2021. i još je aktualna. Uz navedeni dugi garantni rok za kvalitetu crijepa, potvrda je to i uspješno ostvarenog cilja Nexe Grupe, tj. povećanja kvalitete proizvoda kao rezultata provedenih ulaganja od 2002. Naših 50 godina garancije na kvalitetu crijepa na svim tržištima, kao i kampanja “Osigurani uz Nexe crijep” za područje Hrvatske i BiH, obuhvaća sve modele Nexe crijepa koje proizvodi Dilj, u kojoj uz kupljenih minimalno 100 m2 kupac na poklon dobiva jednogodišnje osiguranje objekta na koji je crijep postavljen.

Vratimo se na probleme i krizu, rast cijena sirovina i energenata, rat u Ukrajini i dvoznamenkastu inflaciju te posljedice pandemije na dobavne lance. Kako se očituju na poslovanje Dilja?

Rekao bih da se s izazovima u obliku kontinuiranog pritiska na rast cijena energenata, ali i sirovina, suočavamo još od 2021. Ove godine su se ti pritisci samo intenzivirali uslijed kombinacije aktualnih izazova koje ste spomenuli. Konkretno, za nas u Dilju, ali i cijeloj Nexe Grupi taj je utjecaj vidljiv kroz daljnji pritisak na rast cijena, primarno energenata, ali i kroz izazove u obliku logistike i osiguranja dobave, pa i već ranije ugovorenih energenata (plin, gorivo, ugljen, petrol koks).

Pravovremenim reakcijama uspjeli smo dijelom amortizirati rast cijena energenata. Velika je neizvjesnost oko kretanja cijena plina koja je trenutno na burzi porasla osam puta u odnosu na cijenu koja je bila početkom 2021.

Kako je u Srbiji?

Prisutna je razlika u cijeni plina tako da je situacija u industriji u tom dijelu bolja nego u Hrvatskoj, a tako je i s očekivanjima za buduće razdoblje. Cijena plina, pak, bitan je faktor kod proizvodnje crijepa; npr. dnevno naši pogoni u Vinkovcima potroše oko 25.000 m3 plina.

U takvim okolnostima razumljiv je pritisak na konačne cijene proizvoda, no kriza kojoj svjedočimo izazvala je općeniti rast cijena svih proizvoda i usluga. Naša očekivanja zbog rasta troškova života pokazuju moguće usporavanje individualne gradnje i pad potražnje fizičkih osoba, dok su zbog infrastrukturnih i projekata financiranih sredstvima EU, projekata stanogradnje i intenziviranja obnove potresom oštećenih područja, očekivanja za građevinski sektor stabilna.

S druge strane, posebno važnim smatramo kontinuirano ulagati u projekte koji će rezultirati povećanjem energetske učinkovitosti, povećanjem udjela korištenja OIE te smanjenjem ugljičnog otiska dviju tvornica Dilja – tvornice crijepa u Vinkovcima i tvornice cigle u Našicama, tako da s time užurbano nastavljamo.

Zelena energija, smanjenje emisija CO2 i inovativni energetski koncepti, inače percipirani kao dio poslovnog koncepta Dilja, ogledaju se u nizu energetskih projekata, a trenutno se ističe možda najveća solarna elektrana na tvornici u privatnom sektoru – Slavonka. U kojoj je fazi?

Elektrana je u probnoj fazi te je projekt pred ishođenjem odobrenja za rad. Prije ove elektrane u okviru projekta rekonstrukcije tunelske peći na Dilju je postavljena sunčana elektrana snage 20 kW. Elektrana na Slavonci je snage 1.1 MW, pa možemo reći da se radi o prvoj ozbiljnoj elektrani u našem sustavu. Već radimo na pripremi projekta elektrane tri puta veće snage koja će natkrivati sva naša skladišta gotove robe u Vinkovcima, što iznosi površinu od oko tri hektara.

Što će Slavonka značiti na planu energetskih ušteda i nižih rashoda?

Ukupna ušteda energije ostvarena aktivnostima energetske učinkovitosti iznosi 700.583 kW godišnje, odnosno to je 25% rashoda manje na ime električne energije. Projekt energetske učinkovitosti i korištenja OIE na Slavonci u vrijednosti 13,3 milijuna kuna, sufinanciranog iznosa potpore od 7,2 milijuna kuna, obuhvaća izgradnju sunčane elektrane snage 1,1 MW na krovu proizvodne hale koja će godišnje proizvoditi 1.542.351 kW električne energije za vlastite potrebe.

S kojim projektima nastavljate?

Projekt Energetske učinkovitosti i ulaganje u promicanje energije iz OIE za tvornicu crijepa u Vinkovcima i tvornicu cigle u Našicama prijavljen je na prvi javni poziv za iskaz interesa za financiranje ulaganja iz sredstava Modernizacijskog fonda. Dilj je jedino poduzeće u Hrvatskoj kojem su odobrena sredstva iz Modernizacijskog fonda za projekt s provedbom na dvije lokacije proizvodnih pogona.

Sufinanciranje je predviđeno u iznosu od 45% za energetsku učinkovitost te 60% za OIE. Vlada RH projekt je odobrila sredinom svibnja, pa ugovor nije još potpisan. Projektom ulaganja predviđene su aktivnosti s ciljem povećanja energetske učinkovitosti u pogonu Dilj i pogonu Našice zamjenom postojeće opreme energetski efikasnijom, te ulaganje u promicanje energije iz OIE kroz ugradnju fotonapona instalirane snage od 1.320 kW u pogonu Dilj i fotonapona instalirane snage 990 kW u pogonu Našice. Očekivani efekti projekta su smanjenje potrošnje energije u oba pogona, proizvodnja i korištenje energije iz OIE, te smanjenje emisija CO2.

Zeleno razmišljanje Dilj vodi i do projekta proizvodnje vodika. Kada to planirate?

Radi se o kompleksnom projektu koji je u fazi istraživanja i razvoja, kao i u fazi istraživanja opreme za mogućnost primjene vodika u tunelskim pećima. Dakle, još smo u potrazi za konkretnim rješenjima i u razvoju koncepta, pratimo zakonsku regulativu, u kontaktu smo sa stručnjacima i akademskom zajednicom.

U kojoj je fazi inovacija ugradnje fotoćelija u crijep te imate li partnere za razvoj?

Ovaj koncept, za koji na tržištu već postoje drugi razvijeni primjeri, projekt je koji je pokrenut 2021. Na njemu kontinuirano radimo, ali ne kako bi se sustigli neki konkretni ciljani rokovi, već kako bi se našlo što kvalitetnije rješenje, koje će biti i funkcionalno i na visokoj estetskoj razini. U tom smislu, još nismo konačno precizirali sve elemente ovog projekta.

Koji su zadaci pred Upravom Dilja i kakva je pritom pozicija tvrtke unutar velike grupacije?

Planirana ulaganja u Dilj u ovoj godini iznose 42 milijuna kuna, što, vjerujem, jasno pokazuje našu ulogu unutar Nexe Grupe. Dilj u Nexe Grupi posluje u okviru segmenta Cigle, crijepa i keramike, u kojem su, uz nas, još tvornice crijepa i opeke u Novom Bečeju i Sremskim Karlovcima, tvornica keramičkih pločica u Novom Bečeju, te tvornica cigle u Sarajevu. Ukupno ove tvornice zapošljavaju više od 930 zaposlenika, od čega ih je samo u tvornicama crijepa u Vinkovcima 285.

Što iz politike upravljanja još smatrate da je odlučujuće za nestabilne uvjete poslovanja?

U svim članicama Nexe Grupe primjenjuje se isti način upravljanja koji podrazumijeva kontinuirana ulaganja u modernizaciju proizvodnje, unapređenje svih procesa, ulaganja u segmentu energetske učinkovitosti i povećanja korištenja OIE, ali i u razvoj naših zaposlenika. Kontinuiran rast cijena energenata, poremećeni lanci dobave, nestašica određenih materijala na tržištu važnih u proizvodnji, samo su nas podsjetili na važnost pravovremenog uočavanja potencijalnih opasnosti i brze reakcije u njihovu rješavanju.

Prošle godine centralizirali smo prodaju, tu ima dosta sinergijskih efekata koji nam pomažu da brže djelujemo i imamo bolju kontrolu.

Kakvi su pokazatelji za 2021.?

Ostvareni ukupni prihod Dilja u 2021. iznosi 178 milijuna kuna, što je rast od 21,88% u odnosu na 2020. No, uslijed spomenutih izazova rasta troškova energije, rasli su i poslovni rashodi, i to gotovo 17 posto u odnosu na 2020. Izvoz u ukupnoj prodaji 2021. činio je 62 posto na tržištima BIH, Slovenije, Albanije, Srbije i Kosova. Najveći udjel u našoj prodaji zauzima crijep velikog formata.

Unatoč činjenici da crijep ima i niz supstituta pa time i konkurenciju šireg spektra, uz niz varijacija osnovnog tipa crijepa ističe se i trend proizvodnje crijepa većih dimenzija, završnih i specijalnih tipova crijepa. Nexe crijep kupcima može ponuditi upravo takav asortiman, što uz dokazanu kvalitetu pojednostavljuje izgradnju i daje veću funkcionalnost.

A vaše viđenje uloge vodećih ljudi u kompanijama?

Vođenje kompanije, osim prepoznavanja potreba kupaca, kretanja trendova na tržištu, uspješnog vođenja financijskog dijela poslovanja, podrazumijeva i svakodnevnu brigu o zaposlenicima, njihovim mogućnostima razvoja – doprinosa uspjehu kompanije, ali i njihovom osobnom zadovoljstvu poslovnim okruženjem i mogućnostima koje im kompanija nudi. U svim članicama Nexe Grupe pa tako i u tvrtki Dilj, kontinuirano se radi na razvoju kompetencija zaposlenika, jer smatramo da su oni vrlo važan dio uspješnog poslovanja.

Tako je lani promijenjen pristup kod provođenja edukacijskih programa pokretanjem NEXE akademije i stavljen naglasak na fokusirani razvoj prilagođen svakom zaposleniku. Cilj nam je unaprijediti postojeći sustav edukacija kako bi zaposlenici ostvarili svoj puni potencijal, razvili dodatne radne vještine i povećali svoju radnu učinkovitost. U sklopu Nexe akademije, realiziranim aktivnostima od travnja do sredine lipnja 2022. obuhvaćeno je oko 150 zaposlenika.

Kao član Uprave Nexea, član Nadzornog odbora u Poletu a.d. Novi Bečej (tvrtka iz Nexe Grupe), ali i član Izvršnog odbora HUP-Udruge industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva, koje je vaše viđenje budućnosti građevinskog sektora i industrije u RH?

Suvremena gradnja pred sve proizvođače građevinskog materijala postavlja velike izazove. Jedna od smjernica kojom se u poslovanju Nexe Grupe vodimo je kontinuirano praćenje novih trendova, i u skladu s tim uvođenje novih tehnologija u poslovne procese, s ciljem što boljeg odgovora na sve zahtjevnije potrebe tržišta.

Iz aspekta našeg asortimana, to su primjerice termo blok koji osim izvrsnih termo-izolacijskih svojstava i dobre zvučne izolacije, zbog većih dimenzija u odnosu na klasične blokove, štedi i vrijeme pri gradnji. Kod crijepa su pak suvremeni trendovi veliki raspon boja, vrsta crijepa, crijep velikog formata, te smo i te tržišne zahtjeve u potpunosti zadovoljili.

Svoj cijeli, gotovo tridesetogodišnji radni vijek, proveli ste u Dilju napredujući od pripravnika do mjesta direktora na kojem ste posljednjih osam godina. Kojim se načelima rukovodite u odnosu prema zaposlenicima i je li presudan utjecaj formiran kroz iskustvo vašeg karijernog puta?

Drago mi je što sam imao priliku rasti i razvijati se s tvrtkom, a drago nam je i da su naši zaposlenici, kao i novi, potencijalni zaposlenici, ali i cijelo okruženje, Dilj i Nexe Grupu prepoznali kao poželjnog poslodavca, što potvrđuje redovito velik broj prijava na naše natječaje za posao. Izuzetno nam je važno ulaganje u ljude, njihove vještine i kompetencije, a zaokružili smo to Nexe akademijom.

Sigurno da dugogodišnje iskustvo ima značajan utjecaj na formiranje pristupa u vođenju, kako poslovanja, tako i u brizi za ljude, no dobro posložen sustav s jasnom vizijom uvelike olakšava posao svakom menadžeru, što, vjerujem, na kraju, rezultati Nexe Grupe i Dilja to i govore.

Komentirajte prvi

New Report

Close