Rast hrvatske drvne industrije – Florian Grupa

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2018. u 16:13
Foto: Press

Slavonski hrast kao sirovinu, ali i proizvode od slavonskog hrasta kao izuzetno vrijedne sortimente, Florian Grupacija već desetljećima promovira na inozemnim tržištima, npr. na engleskom tržištu Slavonski hrast plasiramo pod logom Super Prime Oak from Croatia by Florian

Talijanska Florian Grup, trenutačno jedan od najvećih inozemnih ulagača u hrvatski drvni sektor i proizvodne kapacitete za preradu drvne građe u najvišim stupnjevima finalizacije, prisutna je u Hrvatskoj više od 20 godina. Od 2010. godine, od kad je usvojena nova strategija razvoja kompanije, značajna financijska sredstva investirana su u hrvatski drvni sektor, te je 2017. godina završena s gotovo 700 zaposlenika u šest proizvodnih tvrtki u Hrvatskoj, koje proizvodni program u cijelosti izvoze. O snazi kompanije u Hrvatskoj dovoljno je napomenuti da su samo plaćena porezna davanja u 2017. godini iznosila više od 15 milijuna kuna.

Hrvatske kompanije Florian Grupe prisutne su sa svojim proizvodnim asortimanima finalne prerade na svim značajnim tržištima zapadne hemisfere. Kvaliteta finalnih proizvoda, od proizvodnje namještaja, masivnih ploča, osigurala je Društvima pristup kredibilnim kupcima, te je uz profitabilne cijene osigurana i sigurna naplata kao preduvjet stabilnog poslovnog modela.

Preuzimanjem posrnulih tvrtki i velikim ulaganjima u obnovu strojnog parka, spašen je i zadržan velik broj radnih mjesta u ruralnim krajevima. U paleti proizvoda Florian Grupe u Hrvatskoj danas su: namještaj i podovi od masivnog drva (DI Čazma), troslojni podovi od hrasta (Elda drvo), ploče od masivnog drveta, prvenstveno hrast i deking od jasena, okviri za prozore i vrata (Lipovljani Lignum), namještaj i proizvodnja ploča (Din Novoselec), te prerada bukve po najvišem standardu primarne prerade i deking od bukve (OTK).

Kontinuirana ulaganja

Stalna ulaganja u vlastite tvornice u Hrvatskoj, koje su krajem 2017. godine iznosile gotovo 20 milijuna EUR-a, osigurale su kontinuirani rast profitabilnosti svih kompanija, a nakon puštanja u puni pogon naše zadnje investicije u sušarske kapacitete, stvoreni su preduvjeti za dodatno povećanje kapaciteta finalne prerade u Hrvatskoj. Tijekom 2017. godine započet je novi investicijski ciklus veći od 12 milijuna EUR-a.

Značajne investicije Grupe usmjerene su u instalacije novih linija za proizvodnju masivnog parketa, čija se proizvodnja u cijelosti temelji na vlastitom know-howu i dizajnu. Posebnost proizvoda osigurala je veliku potražnju koja će se nadomjestiti kroz naše nove linije koje se trenutno instaliraju u hrvatskim kompanijama.

Brojne nagrade

Nakon prošlogodišnje Ambijente i dobivenih zlatnih nagrada za dizajn i izloženi namještaj, koji je za našeg Njemačkog partnera proizvela DI Čazma, Florian Grupa je započela i s pripremama za početak značajne proizvodnje masivnog namještaja za značajnog partnera. Kao i do sada, strategija Grupe je da se proizvodni kapaciteti za proizvodnju namještaja u potpunosti instaliraju u hrvatskim kompanijama te da se ukupan razvoj finalnih proizvoda uz talijanski dizajn provodi u Hrvatskoj.

Slavonski hrast kao sirovinu, ali i proizvode od slavonskog hrasta kao izuzetno vrijedne sortimente, Florian Grupacija već desetljećima promovira na inozemnim tržištima, npr. na engleskom tržištu Slavonski hrast plasiramo pod logom Super Prime Oak from Croatia by Florian

Stabilan rast poslovanja

Florian Grupa podržava napore Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih šuma u cilju povećanja finalne proizvodnje drvnog sektora i generiranja veće dodane vrijednosti. Stav da se drvna sirovina iskoristi na način da se iz države iz koje dolazi izveze gotov proizvod, jamči državi prosperitet i zasigurno prednost i u cijeni i u kvaliteti nad ostalim zemljama koje sirovinu moraju uvoziti. Osim toga, hrvatska radna snaga zaposlena u industriji obrade i prerade drva može se pohvaliti visokim standardom kvalitete i, zahvaljujući talentima i tehničkim znanjima koje okuplja, predstavlja društveni kapital koji je u stanju dodati vrijednost naslijeđu lokalnih tradicija.

Svi navedeni preduvjeti osigurat će stabilan rast poslovanja i profitabilnosti hrvatskih kompanija, s direktnim pozitivnim utjecajem, nakon dovršetka investicijskog ciklusa, na planirano povećanje broja radnika u realnom sektoru na više od 800 zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close