Radnici Adriadiesela nastavljaju sa štrajkom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2014. u 11:32
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

Skup zaposlenika karlovačke metalske tvrtke Adriadiesel jutros je odlučio nastaviti sa štrajkom, iako su radnici dobili plaću, odnosno zaostalu polovicu za studeni i pola za prosinac.

Skup zaposlenika karlovačke metalske tvrtke Adriadiesel jutros je odlučio nastaviti sa štrajkom, iako su radnici dobili plaću, odnosno zaostalu polovicu za studeni i pola za prosinac, a ne odustaju ni od prosvjeda u ponedjeljak ispred Ministarstva gospodarstva, kao ni od zahtjeva za smjenom Uprave.

Njihov povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Tihomir Vrbanić izjavio je kako je raspoloženje radnika prvo bilo da nastave s proizvodnjom, nakon što su im danas plaće sjele na račune, jer je direktor obećao da će ostatak plaće za prosinac biti isplaćen do 31. ožujka. No, u daljnjem tijeku sastanka čuli su da je direktor Vladimir Hristov ostao kod namjere da im vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno, pa su štrajk odlučili nastaviti.

"Mi na to ne možemo pristati. Direktor sebi pripisuje zaslugu što je pribavio novce za dvije polovice plaće, a to je novac koji je platio kupac za poslove koje smo mi odradili. Kada je jučer, na sastanku koji je održao s nama, predstavnicima radnika, ustrajao na tome da nam neće biti u plaću za ovaj mjesec obračunato vrijeme provedeno u štrajku, predsjednik radničkog vijeća Vlatko Benković i ja digli smo se i napustili sastanak", rekao je Vrbanić.

Za najavljeni prosvjed kazao je kako mu je cilj pridobiti Vladu da stane uz njih, za opstanak dvjesto radnih mjesta i isto toliko obitelji.

Benković je jutros, nakon održanog skupa zaposlenika, Hini izjavio kako prosvjedom ispred Ministarstva gospodarstva u Zagrebu žele od države postići uvjete za stabilnost firme te smjenu direktora, s obzirom da je država s 32 posto vlasništva najveći pojedinačni vlasnik tvrtke.

Kazao je i kako im je direktor rekao da navodno postoji strateški partner voljan dati jamstvo patnerima iz Rusije i Bjelorusije za realizaciju proizvodnje za njihov nuklearni program, ugovore li se ti poslovi.

Upitan koji su to strateški partneri, Benković nije želio odgovoriti, a na pitanje može li barem reći je li koji od njih iz Karlovca, odgovorio je da jest i da "svi znamo tko je to", aludirajući na Karlovačku banku i njezine vlasnike.

"Bez tog posla, vrijednog oko 30 milijuna eura, teško da uopće možemo dalje opstati, jer Uprava loše radi. Dug Adriadiesela je velik, najprije nas je blokirala Porezna uprava, pa smo se odblokirali, pa nas je odmah potom blokirao Energoremont za dug za grijanje. U posljednjih nekoliko godina prodali smo puno nekretnina. Pola hala je rasprodano, a pola je pod hipotekom. Više nemamo povjerenja u direktora da može uspješno voditi firmu i naš uvjet za prekid štrajka je i smjena direktora", poručio je Benković.

Direktor Vladimir Hristov, koji je i jedini član Uprave, kratko je izjavio Hini kako je novac radnicima isplaćen te traži prekid štrajka. Žao mu je, dodao je, jer si je "otvorio još jedan front", onaj sa sindikatom.

Komentirajte prvi

New Report

Close