Prodaja Cemexa Nijemcima još upitna, čeka se Bruxelles

Autor: Marija Brnić , 30. ožujak 2017. u 07:42
Foto: Miranda Cikotić / Pixsell

Komisija, navodno, primjenjuje na ovaj slučaj dosad neviđene kriterije.

Realizacija prodaje Cemexa Hrvatska njemačkim proizvođačima cementa HeidelbergCement i Schwenk preko njihove zajedničke tvrtke DDC, prema neslužbenim porukama iz Bruxellesa postaje sve upitnija.

Iako se službena odluka o tome u Europskoj komisiji treba donijeti tek u travnju, izvori iz Europske komisije agenciji Reuters potvrdili su da europski regulator tržišnog natjecanja namjerava zaustaviti prodaju, zbog zabrinutosti da bi se time ugrozilo konkurentske odnose na hrvatskom i tržištu susjednih zemalja i rezultiralo povećanjem cijene sivog cementa. 

Kompanije, kako navodi Reuters, nisu Komisiji predočile dovoljne dokaze da će dodatnim mjerama supstituirati potencijalno narušavanje tržišne utakmice, poput davanja terminala na dalmatinskoj obali u najam konkurentu. 

Razgovori u Bruxellesu oko prodaje Cemexa, kako se čuje, još uvijek se vode, pa upućeni objavu prvih neslužbenih informacija vide kao lobiranje i pripremu terena za odbijenicu njemačkih kupaca pogona nekadašnjeg Dalmacijacementa, koju ne žele ni vlasnici iz Meksika, ni Heidelberg i Schwenk, ni lokalne vlasti. 
Cemex je u hrvatskim okvirima važan proizvođač, koji izravno zapošljava 500 radnika, a prihodi tvrtke veći su od 800 milijuna kuna. Iako postoji mogućnost da u slučaju negativne odluke Komisije sadašnji vlasnik odluči i zatvoriti proizvodnju, takav razvoj događaja malo je izgledan. 

Vjerojatnije je da bi se meksički Cemex u tom slučaju odlučio tražiti novog kupca. Međutim, za razliku od postojećih njemačkih ponuđača koji predviđaju ulaganja i dugoročan razvoj proizvodnje u Hrvatskoj, novo natjecanje povlači i neizvjesnost za daljnji razvoj i širenje vodećeg hrvatskog proizvođača cementa. Na negativnu odluku Komisije, naravno, moguće je i pokretanje žalbenog postupka, no takav scenarij značio bi i za sudionike i samu tvrtku dodatno odugovlačenje rješavanja slučaja i daljnju neizvjesnost. 

Vijest o mogućoj zabrani prodaje Cemexa s ciljem zaštite potrošača u Hrvatskoj zasad ne izaziva nervozu, no neslužbeno se čuju kritike kako se u slučaju Cemexa primjenjuju kriteriji kojih Bruxelles dosad držao u sličnim slučajevima, te da se Komisija u ovom predmetu u najmanju ruku neobično ponaša.

Komentirajte prvi

New Report

Close