PowerUp za održivi turizam koji predvodi Valamar Riviera

Autor: Promo , 05. travanj 2023. u 10:45
Foto: PR

Valamar Riviera i E.ON Hrvatska za projekt solarnih elektrana nagrađeni su Nacionalnom nagradom za okoliš 2022 – GREEN PRIX u kategoriji ‘Dekarboniziraj zajednicu’.

Ususret konferenciji PowerUp, 24. travnja u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti, gdje će E.ON Hrvatska okupiti donositelje odluka i stručnjake iz poslovnog i energetskog sektora s namjerom razmjene najboljih praksi s hrvatskog i europskih tržišta o iskorištavanju potencijala obnovljivih izvora energije koje Hrvatska ima, predstavljamo pozitivan primjer kako hrvatski turistički sektor može oblikovati održivi turizam za razvoj i napredak hrvatskog turizma.

Vodeća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera u svojoj strategiji održivosti postavila si je do 2025. cilj ugljične neutralnosti u opsegu 1 i 2, te najavila ulaganja od oko 50 milijuna eura u održivo poslovanje. Već sada Valamar ima stopu recikliranja veću od EU prosjeka, a fokus stavlja i na niski intenzitet crpljenja te optimizaciju potrošnje vode. Kompanija u navedenom periodu planira dodatno podići udio domaće hrane i pića u ponudi koji je već sada na visokih gotovo 78 posto, a nastavlja i s akcijama za očuvanje okoliša i biosfere poput sadnje drveća, organiziranih akcija čišćenja mora i podmorja, provođenjem inicijative izbacivanja jednokratne plastike, biokompostiranjem te ostalim projektima u partnerstvu s destinacijama gdje posluje. Također, u svojim destinacijama Valamar brine o 80.000 stabala dok je u sklopu nedavno završene akcije “Easy as one, two, tree” posađeno njih dodatnih tri tisuće.

Od 2015. godine Valamar Riviera smanjila je svoj ugljični otisak u opsegu 1 i 2 za 70 posto te u programe održivosti i društvenog razvoja uložila 65 milijuna eura. Naglasak je na ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost te turističku infrastrukturu, kao i brojne programe za zaposlenike, društvo i podršku zajednici.

Realizirali smo ambiciozan projekt solarnih elektrana uz pomoć tvrtke E.ON Solar, vodeće kompanije u Hrvatskoj za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana, dio E.ON Hrvatska grupe. Suradnja E.ON-a i Valamara obuhvatila je postavljanje solarnih elektrana na 32 Valamarova objekta duž obale Jadrana što pokriva šest posto Valamarove ukupne potrebe za električnom energijom”, izjavio je Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamaru Rivieri.

Valamar Riviera i E.ON Hrvatska za projekt solarnih elektrana nagrađeni su Nacionalnom nagradom za okoliš 2022 – GREEN PRIX u kategoriji ‘Dekarboniziraj zajednicu’. Ova nagrada dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama koje svojim projektnim aktivnostima pridonose postizanju klimatskih ciljeva u široj zajednici. Prestižna nagrada koja se dodjeljuje u sklopu međunarodnog Greencajt festivala organizirana je u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i s  Hrvatskom gospodarskom komorom.

I ugledni Financial Times prepoznao je Valamar Rivieru kao predvodnika održivog poslovanja u turizmu i kompaniju uvrstio na listu europskih klimatskih lidera u 2022. godini, zahvaljujući smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Korištenjem obnovljivih izvora energije doprinosi se i Zelenom planu EU u očuvanju okoliša te smanjenju emisija stakleničkih plinova, u čemu E.ON i Valamar predstavljaju primjer dobre prakse u pogledu održivosti. Valamar već niz godina ulaže značajna sredstva u projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije, s čime ćemo intenzivno nastaviti u idućem periodu. Naš cilj do 2025. godine, u sklopu naše ESG strategije jest putem solarnih elektrana pokriti 15% ukupne potrebe za električnom energijom”, izjavila je Tea Pestotnik Prebeg, direktorica sektora kvalitete i održivosti, koja će navedena rješenja i primjere za održivo poslovanje predstaviti i na PowerUp konferenciji.

New Report

Close