Posebna priznanja za Tehnix, Infobip i Končar – Električna vozila

Autor: Mladen Miletić , 11. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Istaknuli se postignućima i doprinosom u digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji.

Na 17. konvenciji Hrvatski izvoznici uz nagrade u 19 kategorija, dodijeljena su i priznanja za postignuće i doprinos u digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji tvrtkama. Ovo posebno priznanje dodijeljeno je povodom 15. godišnjice dodjele nagrade “Zlatni ključ”, a ponijele su ga tri kompanije: INFOBIP d.o.o., KONČAR – Električna vozila d.d. i TEHNIX d.o.o.

Strojevi i oprema za okoliš

Udruga Hrvatski izvoznici dodijelila je priznanja poduzećima za napredne i inovativne nove investicije i tehnologije koje doprinose višoj efikasnosti u proizvodnji, nižoj potrošnji električne energije, a u budućnosti bi trebale rezultirati smanjenjem emisije CO2. U Udruzi ističu kako su time htjeli dodatno afirmirati i potaknuti proizvodnju koja smanjuje CO2 otisak. Kompanija Tehnix osnovana je 1992. godine kao malo obiteljsko poduzeće sa samo nekoliko zaposlenih. Tijekom 30-godišnjeg postojanja, postala je vodeća eko industrija u Europi i svijetu. Kompanija Tehnix ima predstavništva diljem Europe, a uz matičnu tvrtku u Donjem Kraljevcu, Tehnix ima tvornicu u Srbiji. Kompanija je organizirana, osposobljena i primjenjuje poslovne sustave ISO 9001 i ISO 14001. Više od 500 stalno zaposlenih sa svojim kooperantima, 60 vlastitih patenata i inovacija te više od 350 vlastitih proizvoda koji se plasiraju na domaćem i svjetskom tržištu, svrstavaju TEHNIX u red najuspješnijih poduzeća u Hrvatskoj, Europi i svijetu, s ponosom ističu u kompaniji kojoj su za postignute rezultate na projektiranju i proizvodnji dodijeljena visoka državna i međunarodna priznanja te stručne i tehničke nagrade. “Od svog osnivanja početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, Tehnix je iz malog obiteljskog poduzeća izrastao u vodeću eko industriju u svijetu. Poslovni cilj Tehnix-a je razvijati i proizvoditi najbolje tehnologije kojima se postiže održivi razvoj i cirkularna ekonomija. Razvili smo i proizvodimo više od 300 strojeva i opreme za okoliš, za što smo dobili stotinu svjetskih priznanja i odličja. Razvili smo najbolju MO-BO-TO tehnologiju za reciklažu otpada. Primjenom naše tehnologije komunalni otpad postaje gospodarski i energetski resurs. Industrijskom reciklažom miješanog komunalnog otpada dobivamo 8 vrsta sirovina, proizvodimo eko kompost i RDF gorivo. MO-BO-TO je tehnologija budućnosti kojom se postiže cirkularna ekonomija i održivi razvoj. Razvili smo i proizvodimo specijalna postrojenja za ekološko pročišćavanje sanitarnih komunalnih voda.”, kaže predsjednik kompanije Đuro Horvat.

Osnovna djelatnost tvrtke Končar– Električna vozila d.d. je razvoj, proizvodnja, modernizacija i održavanje tračničkih vozila te opreme za tračnička vozila. “Ključna snaga Končar – Električnih vozila d.d. leži u činjenici da su naši proizvodi rezultat dugogodišnjeg kontinuiranog razvoja unutar poduzeća Grupe Končar što nam daje i fleksibilnost u prilagodbi specifičnim zahtjevima kupaca. Naši su proizvodi usklađeni sa zahtjevima primjenjivih normi iz područja tračničkih vozila i njihove opreme. Linije naših DMV i EMV vlakova certificirane su i po TSI standardima čime je omogućena njihova formalna primjena u različitim zemljama EU. Kontinuirani razvoj novih rješenja i proizvoda naša je glavna odrednica. Kroz primjenu vlastitih istraživačko-razvojnih potencijala te partnerstvo i sinergiju dolazimo do novih proizvoda i usluga zasnovanih na znanju. Našim kupcima nudimo kompletan proizvod prema njihovim specifičnim zahtjevima i potrebama. Na tragu smjernica o zelenom i digitalnom masovnom prijevozu putnika radimo na razvoju i primjeni novih rješenja tračničkih vozila uz primjenu spremnika energije koja će u budućnosti zamijeniti vozila pogonjena dizel gorivom”. Infobip kao globalna IT i telekomunikacijska tvrtka koja pruža usluge mobilnih komunikacija u oblaku za poslovne korisnike i kao jedan od dva hrvatska jednoroga predstavlja pojam uspjeha u poslovnom svijetu.

60 patenata

i inovacija razvila je u svome djelovanju tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca

Na popisu klijenata su društvene mreže, internetske kompanije, mobilne messaging aplikacije, banke, marketinške agencije i korporacije…

Infobipov kampus

Uz ogroman doprinos i uspjeh u provođenju digitalne transformacije Infobip je i ove godine otvaranjem kampusa i najvećeg inovacijskog centra na svijetu Alpha Centauri koji se u Zagrebu prostire na 20 tisuća četvornih metara dokazao da nastavlja djelovati u smjeru provođenja zelene tranzicije:

“Kampus prati globalne trendove pa je velik naglasak stavljen na zelene detalje i održivost. Sama zgrada kampusa je A+ energetskog razreda, a za hlađenje i grijanje radnih prostorija koriste se okolne podzemne vode, što rezultira manjom potrošnjom električne energije. Pomoću ‘zelene fasade’ koja okružuje vanjske element kampusa, a omogućuje više ljeta zimi i zaštitu od presnažnog sunca ljeti.”, naveli su iz Infobipa tim povodom.

Komentirajte prvi

New Report

Close